Vanguard FTSE Japan ETF

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag har tidigare skrivit om en ETF från iShares med inriktning mot Japan och här är ett bra alternativ från Vanguard. Jag gillar denna lite bättre då den följer ett bredare index. Avgiften är låga 0,15 procent på dem bägge. Som jag skrivit om tidigare så är japanska bolag mer defensiva av sig än vi är vana vid. De håller en större kassa och har en starkare finansiell ställning generellt sett. På gott och på ont. Det finns många bra bolag i Japan vilket kan tala för en investering där. I mångas ögon världens bästa biltillverkare; Toyota. Nintendo är ett annat bra bolag som väger tungt i sådana här fonder. Nedan är en lista över de största innehaven.


Japp det här är de 15 största innehaven medan fonden innehåller totalt cirka 500 bolag. Indexet som den följer heter FTSE Japan och består av både large cap och mid cap-bolag.

Fondavgiften är som sagt 0,15 procent och som vanligt för börshandlade fonder tillkommer det lite engångsavgifter. Man betalar courtage och valutaväxlingsavgift precis som vanligt vid utlandshandel. Den här fonden handlas i Tyskland i valutan euro. Hos de stora nätmäklarna är minicourtaget cirka 1 euro och valutaväxlingsavgift 0,25 procent. Det där är som sagt engångsavgifter och för en långsiktig investering är det inget att orda om.

Vanguard är ett av världens största fondbolag och jag håller det allra högst av de stora amerikanska bjässarna. Anledningen är att de har en genuin affärsmodell och de är grundade av Jack Bogle som var en riktig helyllegubbe. Bogle uppfann den första indexfonden och fajtades för lägre avgifter åt spararna.

Den här fonden pyntar cash utdelning kvartalsvis. Under de senaste 12 månaderna ligger direktavkastningen på cirka 2 procent.

Länk till Vanguard FTSE Japan hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar. 

9 kommentarer:

 1. Hej petrusko och tack för ännu ett bra inlägg! Tänkte fråga dig som har stenkoll på etfer och fonder - vilken är den billigaste och bästa om man vill investera i s&p 500?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Tack för din kommentar. Vanguard och iShares har bägge ETF:er som följer S&P 500 till en avgift om 0,07 procent. De tycker jag är de bästa. Invesco har en fond med 0,05 procent avgift men den har ett innehåll som inte stämmer alls väl med index så den gillar jag inte alls.

   Jag har skrivit ett inlägg om detta. Länk till det nedan.

   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/ishares-core-s-500-etf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Petrusko, hur resonerar du kring courtage+valutväxling utöver avgiften på etf-er jämfört med vanliga fonder? En premie värd att betala för att behålla kassaflöde och din utdelningsstrategi? Tack för grym blogg /Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christian,
   Tack för din kommentar. Generellt sett är fondavgiften lägre för börshandlade fonder jämfört med vanliga fonder. Exvis kan man köpa en börshandlad fond som följer S&P 500 till 0,07% avgift medan motsvarande vanlig fond kostar cirka 3 ggr så mycket. De löpande avgifterna är långt viktigare än engångsavgifter som courtage. I en långsiktig investering blir courtage och växlingsavgiften obetydlig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. och jag tror det var en himla bra bloggare som skrev häromstistens att Warren Bufffet investerar i Japan...så det är nog en bra ide att ha ett litet månadssparande där :)

  SvaraRadera
 4. Kan man ha dessa på ett vanligt ISK eller är det fördelaktigare med KP ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Den funkar bra på ett vanligt ISK eftersom det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningarna.

   Mvh petrusko

   Radera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...