SPYD min favorit sedan iShares förstörde sin USA Quality

 


Jag har tidigare ägt iShares MSCI USA Quality Dividend ETF som har en inriktning mot kvalitetsbolag i USA. Nyligen så bytte iShares index i fonden för att bli en ESG-kompatibel fond men det blev inte bara ESG utan de halverade antalet bolag i fonden också. Läs mitt inlägg om ändringen.

Den här fonden gillar jag inte längre sedan ändringen och nu håller jag SPYD för favorit istället när det gäller den här inriktningen. Kvalitetsbolag i USA.

SPYD är en börshandlad fond ifrån SPDR med namn S&P U.S Dividend Aristocrats och jag har länge haft den som närmsta like jämte iShares fond. Jag har gjort en jämförelse av de två där SPYD kom ut som vinnare men en aning bättre totalavkastning. Den jämförelsen länkar jag till i länken ovan med ändring av iShares-fonden. SPYD innehåller bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 20 år och det är ett kvalitetsmått i sig. Det krävs ett välpresterande bolag för att kunna generera stadigt mer cash att dela ut till ägarna.

USA är världens största börs med drygt 60 procent av världens totala börsvärde. Det finns otroligt många fina bolag i USA och jag är mycket attraherad av kvalitetsbolagen/utdelningshöjarna. En fond som den här SPYD och tidigare iShares-fonden är min gebit. SPYD är nu min favorit i den här genren och det är den jag gärna äger på sikt framför iShares fond som nu är försämrad.

Läs mitt inlägg om SPYD i länken nedan: 

https://petrusko.blogspot.com/2020/06/spdr-s-us-dividend-aristocrats-etf.html

17 kommentarer:

 1. Alla ska naturligtvis göra sina egna värderingar och bedömningar om saken. Esg tilltalar mig, delar av den iaf. Jag är mycket angelägen att säkerställa att inga slantar från mig går till fossila bränslen industrin. Min förhoppning är att genom att strypa tillgång till kapital till den industrin, och styra mot renewables istället, hela sektorn kollapsar snarast möjligt. Så för min del är jag beredd att suboptimera risk/reward för att driva saken som jag anser viktigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet om att så länge det inte är en nyemission du pratar om så stryper du inget kapital. Om du inte jobbar på bank och nekar lån till oljeindustrin? Oljebolagen får varken en krona mer eller mindre vare sig du köper eller säljer deras aktier

   Radera
  2. För mig så är det precis tvärtom när det kommer till ESG tramset!! Jag investerar för att tjäna pengar och ingenting annat och till skillnad från vissa andra "miljömuppar" så tror Jag inte att jorden går under om 10 år som vissa har babblat om de senaste 50 åren. Ska man investera utifrån etik så får man skippa de flesta bolagen på världens börser tex
   Tobak,olja, vapen.godis, läsk mm..
   Och då hoppas Jag att du absolut inte heller äger Tesla! med tanke på all miljöförstöring som batteriproduktionen medför när det används barnarbetare i Afrika som gräver efter cobolt i gruvorna. För att inte tala om vindkraftverken som förstör naturlivet för fåglar och insekter!!
   Enligt mig så hela den här koldioxidhetsen inget annat än ett sätt för politikerna att krama ur så mycket pengar som
   möjligt ur medborgarna genom att de kraftigt höjer skatten på el och lägger när kärnkraft.

   Radera
  3. Mikko L du är ute och cyklar något grönjävli#t, tyvärr. Miljömupparna förstör miljön med korkade initiativ. Tror du Teslor är miljövänliga? Tror du vindsnurror är miljövänliga? Då har jag en osynlig bro att sälja dig för endast en miljard kronor.

   Radera
  4. Det är trist att denna fråga polariserar på detta sätt. Det är mycket sannolikt att global uppvärmning är högst verklig och kräver att vi lägger om. Vi är för många på planeten. Samtidigt som det inte kan ske på 10 år med irriterande vindsnurror som miljömuppar helt orealistiskt vill. Och samtidigt som miljöhetsen definitivt exploateras av politiker. Det ligger sanning i båda sidors perspektiv. /Henrik Jansson

   Radera
  5. Det är trist att denna fråga polariserar på detta sätt. Det är mycket sannolikt att global uppvärmning är högst verklig och kräver att vi lägger om. Vi är för många på planeten. Samtidigt som det inte kan ske på 10 år med irriterande vindsnurror som miljömuppar helt orealistiskt vill. Och samtidigt som miljöhetsen definitivt exploateras av politiker. Det ligger sanning i båda sidors perspektiv. Hoppas det inte blev dubbelpost här, sorry i s f /Henrik Jansson

   Radera
  6. Det var intressanta reaktioner. Tycks vara en öm fråga :-).
   @Mikael K, därför sade jag valda delar av ESG som tilltalar mig - det är framförallt den fossila bränsle industrin som jag anser bör strypas till döds genom olika metoder. Om någon väljer att röka eller köpa en bössa, det skiter jag högaktningsfullt i. Jag kör 15år gammal diesel, men har lyckats skära av nästan 80% av min bilkörning. Det räcker för mig.
   @Frihet - vet ej om du syftar på mig med "miljömuppar" men där slår du fel :-) En liberal högern. Den fossila bränsle industrin är dödsdömt, bara en tidsfråga. Den orsakar mer kostnad långsiktigt är den ger nytta idag, anser jag. Därmed kan det gärna dö bort. Och nej, jag tror inte Teslorna är miljövänliga. Skulle inte få för mig att punga sådan pengar till en bil, hellre investerar jag.
   @Anonym (1) - lycka till med dina investeringar.

   Radera
 2. Denna fonden har ju gått bra hitills iår ,jmfr med allt annat.Handlas den på tyska börsen och dras det någon källskatt?Blir nog att putta in en slant då jag inte funnit något annat att satsa på,allt går ju bara ner och när finner vi botten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   Japp den handlas på tyska börsen och har sitt säte på Irland så det dras ingen utländsk källskatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. SPYD delar ut ca 4,5%dis- 03-06-09-12 om dom inte har ändrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det stämmer ej. Du tittar inte på rätt fond då. Jag gissar att du tittat på den amerikanska fonden med ticker SPYD.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. esg bolag kanske är bolag som kommer gå bäst i framtiden det vet man ju inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Så kan det vara. Nu är jag negativ till att man gör fonden så mycket smalare genom att följa ett index som bara innehåller hälften så många bolag. Har man köpt 150 bolag vill man inte en vacker dag få 80 st istället.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tänker att denna borde dippa en del (mer än övrigt alltså) när antal innehav halveras? Säkert samma totala värde då men det verkar inte ha någon direkt påverkan på kursen. Varför är det så tror du?

   Svårt att se nu i nedgång ändå såklart.

   Radera
 5. Vad tror du om Rottneros? Har en uppgång på 70% på ett år, ta hem vinsten? Vet inte riktigt varför den går så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Rottneros får en boost av hög dollar. De säljer sin produkt i dollar och redovisar vinster i svenska kronor. De har haft en period av goda tider men vad många glömt är att de ibland har urusla tider och har stått på ruinens brant. Rottneros har ingen kontroll över priset på sin produkt. Det råder marknadspris och i en annan valuta dessutom.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej! har du någon länk eller vet du hur deras utdelningshistorik ser ut? hittar deras hemsida osv men sen inget om utdelning, hittar bara datum. :)

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...