Så investerade jag extrautdelningen från Tele2

 


I veckan kom extrautdelningen ifrån Tele2 in på depån och den har jag investerat nu. Jag har inte räknat med den i min budget varpå jag inte behöver den till att köpa ost och bananer osv. Sedan flera veckor tillbaka har jag funderat och spanat på vad jag skall investera slanten i.

Det stod mellan några olika ETF:er och jag valde att lägga in hela slanten i Xact Sverige som jag redan äger. Det är en rimlig fond med hyggligt låg avgift om 0,15 procent. Sverige är mitt primära investeringsunivers och där jag investerar i första hand. USA, globalfonder mm ser jag som ev komplement i portföljen och viktar inte sådant värst tungt. Exvis äger jag en fond som följer FTSE100 i Storbritannien och den har jag viktat 2 procent i portföljen och avser inte göra den värst större än så. 

Jag övervägde att investera i Vanguard All World High Dividen Yield igen men det får bli vid ett senare tillfälle. Den vill jag ha i portföljen. Ett annat alternativ var Franklin LibertyQ European Dividend som har en ganska hög direktavkastning. Jag gillar den fonden och kanske blir det av någon gång i framtiden att jag tar in den.

Relativt nyligen skrev jag ett inlägg om 10 års utdelningshistorik i fonden Xact Sverige. Checka in det i länken: https://petrusko.blogspot.com/2022/03/utdelningshistorik-10-ar-xact-sverige.html

15 kommentarer:

 1. En allvarlig fråga nu, ser du ingen risk med att fokusera dina investeringar i Sverige? Landet är ju på väg utför i rasande fart, skulle det inte vara klokt att sprida riskerna och ha mer internationella innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigt komma ihåg att trots muslimska upplopp, vårdköer, bostadsköer, massarbetslöshet, skjutningar, gruppvåldtäkter och 300 ”utanförskapsområden” så har Sverige ändå rätt
   Värdegrund.

   Radera
  2. Storföretag har idag svårt att rekrytera utländsk spetskompetens pga otryggheten som kriminaliteten fört med sig. Att vara Europas farligaste land lockar tydligen inte människor som vill arbeta här. Förutom har Sverige idag en utvandring av högutbildade etniska svenskar i nästan samma nivå som under emigrationen i början på 1900-talet. Lägg på att asyl- och anhöriginvandringen är enormt kostsam då huvuddelen aldrig blir självförsörjande. De som skaffar jobb betalar så låg skatt att detta inte bidrar till äandras välfärd.
   Summa summarum: Investera era slantar i företag som växer utomlands och inte är beroende av den svenska marknaden. På ett personligt plan är det klokt att planera för exit - att flytta familj/företag till ett land där politikerna och majoriteten av väljarna tar beslut som förbättrar tillvaron i landet.
   Annars kan man ju fortsätta blunda och sjunga "we shell overcome"....
   Lycka till oavsett!

   Radera
  3. Det du skriver speglar mina tankar och det är därför jag frågade om det är så klokt att ha merparten av sina investeringar i svenska bolag, även om de såklart har en viss internationell exponering. Sorgligt att se Sverige i sådant förfall.

   Radera
  4. Lågbegåvade klubben har visst haft klubbmöte här. Sverige är och förblir starkt, både ekonomiskt och som samhälle.

   Radera
  5. Faktagranskning ovan behövs...
   Jag kan bidra med utvandringen, enligt SCB utvandrade 16795 födda svenskar från landet under 2021. Övriga 31309 var födda i andra länder. Toppåret för utvandring var 2015. Att det baserar på folkmängd är mer som utvandrar nu än 1900 talets början är föga troligt. Vi har problem helt klart, men är inget u-land. Fakta är gratis, använd den innan långa raljeringae om samhällets undergång, tack!
   /A

   Radera
 2. Hej!
  Kan man köpa Vanguard All World High Dividen Yield via Avanza eller hur köper du den? Vissa ETF får man ju inte köpa längre....

  Tacksam på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den går utmärkt att köpa via Avanza.

   Radera
 3. Har inte ens fått en indikation på att det ska komma utdelning från Tele2. Har aktierna på Nordea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag hoppas att du fått stålarna i alla fall =)

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Resurs, Tele2, Coor, Intrum och XACT kom i dag. Nordea har någon form av problem gällande utdelningarna som skulle kommit förra veckan.

   Radera
 4. Tjena Petro,
  Tack för detta inlägget, det har som vanlig en del matnyttiga för mig. Det väckte några intressanta idéer och det blir kanske några omplaceringar inom närmaste veckan när det finns nu några unika läge på börsen.
  På tal om XACT EFT:er:
  Har du kollat hur XACT Sverige utvecklats senaste 5 resp. 10 åren i jmf med OMX? Du gjorde en sån jmf för XACT Norden Högutdelande. Intressant se hur det ser ut för XACT Sverige. Som du skrev tidigare Avanza-jämförelse tar ingen hänsyn till utdelningar.
  En annan fråga utanför skåpet:
  Har du möjlighet att lägga en länk i din sida "Min Portfölj" och länka därifrån till det inlägg som du lägger här och handlar om din senaste portföljs tilldelningen? Jag tror det finns många som jag skulle gärna ta en titt på den då och då men den försvinner efter ett tag från höger sidan "mest läst senaste 30 dagar" och då blir svårt söka på den för att rubriken varierar.
  Jag var faktiskt nyfiken kolla där hur många % du har XACT Norden Högutdelande, XACT Sverige, resp. andra EFT:er.

  Ha fortsatt trevlig helg,
  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tack för en jättebra blogg. Jag skulle vilja investera i en billig USA etf som följer USA marknaden. Gärna med utdelning. Finns en uppsjö av sådan fonder. Vilken tycker du är bäst ? Stort tack !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det finns några riktigt billiga och rimliga med avgift kring 0,07 procent. Jag har skrivit om iShares fond för S&P 500. Länk till inlägget nedan:
   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/ishares-core-s-500-etf.html

   Mvh petrusko

   Radera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...