Utdelningshistorik 10 år Xact Sverige

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige pyntar årlig utdelning och inom någon vecka kommer de meddela årets utdelning. Den meddelas nu men betalas i juni varje år. Historiskt har utdelningens storlek fladdrat lite upp och ned. Det beror dels på att den är knuten till börsens utveckling och att de valt lite olika stor procentuell utdelningsandel förr om åren. Nu är ambitionen tydligare och säger att 4 procent skall delas ut årligen. Det där 4 procent baseras på fondens värde vid tillfället de beslutar om utdelning. Nu någon gång med andra ord eftersom de meddelar utdelningen nu snart.

Nedan är utdelningshistorik för fonden:

2021: 20,7 kronor.

2020: 19,9 kronor.

2019: 15,27 kronor.

2018: 15,71 kronor.

2017: 18,27 kronor.

2016: 13,31 kronor.

2015: 17,65 kronor.

2014: 15,1 kronor.

2013: 13 kronor.

2012: 14,43 kronor.

Jag har ägt den här fonden i många år och tycker det är en rimlig investering för exponering i svenska bolag. Den följer ett hyggligt brett index om bortåt 80 bolag och avgiften på 0,15 procent är okej. I skrivande stund är fondens NAV cirka 595 kronor och om man skulle dela ut 4 procent av det blir årets utdelning 23,8 kronor. Nu är det som sagt inte länge vi behöver vänta innan Xact meddelar årets utdelning så snart har vi det svart på vitt.

Länk till info om Xact Sverige hos fondbolaget.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

17 kommentarer:

 1. När är x-dag för xact Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PJ,
   X-dag är i juni varje år. Exakt datum meddelas inom någon vecka i samband med att de meddelar storlek på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Har du tittat närmare på PriorNilssons Smart Global (https://priornilsson.se/fond/smart-global/)? Vad tycker du i så fall om den?

  Är det värt att betala för hjälpen? Grundprincipen är ju tilltalande i mitt tycke.

  Med vänlig hälsning
  Jacob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacob,
   Japp den fonden har jag koll på. Det är en rimlig inriktning på den och jag tror den är helt okej i långa loppet. Den är en enkel lösning. Man kan få liknande inriktning till avsevärt lägre avgift via ETF men det förutsätter lite större intresse, kunskap och vilja att spendera tid för att sätta sig in.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko. Jag har Xact Sverige. Men jag har även Franklin liberty.jag har 62 stycken till ett värde av 16790kr just nu. Jag fick utdelning på 34 kr och den delar väl ut 4 gånger om året..Vad jag förstod de som skulle den dela ut 4,5 procent .. blev väldigt överraskad av den dåliga utdelningen. Hade tänk att bygga upp en rejäl stek i den börshandlade fonden .Men nu vet i sjutton.vad är galet? Mvh PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PJ,
   Ja Franklin Liberty European Dividend pyntar utdelning 4 gånger per år men storleken varierar mellan kvartalen och den utdelningen som betalas i mars brukar vara den minsta. Utdelningen i juni brukar vara störst. För att få en hum: Förra året var utdelningen i juni cirka 4 ggr större än den i mars.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret..Du är en klippa. Mvh Pj

   Radera
 4. Mycket fin sammanställning kära bloggkollega :)
  Frågade bolaget om det fanns något så man kan få notiser om när utdelningsförslaget kommer, men det fanns det tyvärr inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Om du använder dig av en RSS-läsare tror jag du kan smacka in sajten i en sådan och få upp där när de gör uppdateringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Nu har de publicerat hur mycket utdelningen blir på, 20.7 kronor per andel. Precis som förra årets utdelning. Jag har börjat köpa på mig denna etf och ser gärna att den fortsätter ner ett tag till medans jag ackumulerar fler andelar. Siktar på att den ska uppta ca 10% av portföljen innan avstämningsdagen, sedan får det vara nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Det är inte så att du råkat läsa meddelandet om utdelning från förra året? Den finns där ganska högt upp bland nyheterna på Xact.se

   Jag har precis spanat på xact.se och handelsbankens sajt och ser inte att de lagt upp info om utdelningen där ännu.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej! Alltid trevligt läsa dina matnyttiga inlägg,samt gillar din försiktiga filosofi.Vad är det för skillnad mellan xact sverige och xact omx s30 förrutom att den senare är något billigare i avgift.Funderar på att köpa på mig någon av dessa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Carl Fabian,
   Xact OMXS30 följer endast 30 storbolag och det indexet har givit noterbart sämre avkastning än bredare sverigeindex historiskt. Det blir stor skillnad över tid, exvis presterade Xact OMXS30 en totalavkastning om 33,68 procent under 2021 medan Xact Sverige presterade 36,94 procent. Du kan enkelt jämföra de två fondernas avkastning år för år i KIID-dokumentet som både mäklare och fondbolag är skyldiga att tillhandahålla på sajten ihop med fonden. Där kan du se vilken stor skillnad det är till Xact Sveriges fördel år för år. I långa loppet blir det stora summor.

   Anledningen är att mindre bolag presterar bättre än stora bolag över tid. Att OMXS30 enbart består av stora bolag leder till en sämre avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,

  Roade mig med att kolla upp vad fonden delat ut sedan 2006.

  Kan vara kul att veta.

  2006 - 7,3 kr
  2007 - 10,25 kr
  2008 - 28,5 kr
  2009 - 12,05 kr
  2010 - 18,01 kr
  2011 - 13,9 kr

  Total utdelning sedan start inkl 2022 är 280kr.
  Börjar närma sig att utd överstiger nav inom ett par år =)'

  Mvh P

  SvaraRadera
 8. Hallå. Tror du att Xact Sverige kommer att gå mot kvartalsutdelningar som Xact Norden Högutdelande?! Tänk dig vilket dreamteam om dessa gick omlott 8 månader av 12:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja det vore trevligt men ingenting indikerar att något sådant är på gång. Jag har således ingen anledning att tro att det är på g. Vi får fortsätta ta emot en stor utdelning i juni och själva portionera ut den över året.

   Mvh petrusko

   Radera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...