Jag köpte fler Castellum

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Börsen surar vidare och den som är köpare får allt mer för pengarna. Jag passade på att köpa fler Castellum som jag tycker är attraktivt värderad nu. Jag hör småsparare som oroar sig för stigande ränta och ev lägre värdering av fastighetsbestånd i närtid. Min tro är att det är överdrivet men facit har vi inte förrän i framtiden. Vad vi vet är det vi kan se i backspegeln. Castellum har lyckats växa förvaltningsresultat och fastighetsvärde i flera decennier. I olika ränteläge och olika stark konjunktur.

Den högre räntan för inte enbart med sig förändrat avkastningskrav utan den medför även högre hyra. Två faktorer som bägge påverkar värdet på en fastighet.

Castellum är avsevärt lägre värderat nu än för bara ett antal månader sedan. Det ser jag inte som en stor potential kursmässigt i närtid. Jag ser det som en rimlig värdering och att Castellum på lång sikt skall stiga för att de presterar bättre. Inte pga multipelexpansion.

Idag pyntade jag 179 kronor per aktie medan substansvärdet är 259 kronor. Det är en väldigt stor skillnad och även om man skriver ned värdet på fastigheterna är det ett bra pris. Det är 30 procent rabatt och nedskrivning av fastighetsvärden sker inte i samma dramatiska kapningar som gårdagens bröd eller mjölk i mataffären.

På lång sikt stiger fastighetsvärden medan det kortsiktigt kan bli hack i kurvan så klart.

Jag oroar mig inte alls kring hur börsen skall gå idag eller hur Castellums nästa kvartalsrapport skall bli. Min investeringshorisont är mycket långsiktig och jag fokuserar på att äga bra bolag och att vara med på resan. Börsens resa uppåt i det långa perspektivet.

På 179 kronor ger utdelningen på totalt 7,6 kronor en direktavkastning om 4,25 procent. Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa tillfälle är i juli.

Länk till Castellum hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

12 kommentarer:

 1. Börsrådet på DI tog upp Castellum som köpvärd. Man menade att ränteoron var för negativ. Dels hade man redan bundna lån, sedan många hyresavtal där kostnadsökningar av inflation räknas upp automatiskt. Visst man kan kanske få se fler vakanser, men det ser ut at vara ett fin långsiktigt köp just nu. Ser SBB b som sjunkit över 60% i år. Högre belånad men kanske även här en fin chans. Just nu direktavkastning på 5,25% månadsvis.

  SvaraRadera
 2. Trist klimat nu men får trösta sig att på lång sikt är vi alla döda.

  SvaraRadera
 3. Skönt att läsa att du följer din långsiktiga plan, det gör det lättare att ta rationella beslut. Det kliar ju i fingrarna att agera orationellt och sälja när börshumöret är som det är. Hur ser du på preferensaktier nu? Hur mycket av framtida räntehöjningar är diskonterade vid det här laget? Direktavkastningen är attraktiv nu för många preffar, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Jag viktade ned preferensaktier rejält inför den här nedgången vi nu sett i tillgångsslaget. De är lägre värderade nu men det förvånar mig inte om de går ned än mer. Det är en stor skillnad i ränteläge och förväntad ränta framöver. Större än vad man trodde för några månader sedan bara.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. När fastigheter var "ute" att äga för många år sen var substansrabatten 50% om jag minns rätt. Då är det lång bit ner innan det vänder om detta blir verklighet igen.

  SvaraRadera
 5. Tack för bra artiklar som vanligt. Jag måste fråga, SBB, varför har dessa blivit helt paria? Till och med D-aktien handlas till över 8% DA. Den har ju fallit betydligt mer än övriga liknande fastighetspreffar/D-aktier. Visst, lite högre räntor, men det är knappast hela förklaringen? Insiders köper ju som tokiga nu... samtidigt som det skrivs väldigt lite om aktien nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo men det finns ju en rad enkla förklaringar varför SBB är sval. Dels har de en del konstiga affärer för sig där de säljer fastigheter till sig själva (dotterbolag) och dels har duktiga analytiker lyft fram en rad brister i bolaget, till och med påstått att det är fuffens. Utöver det där är det nog en del konservativa investerare som rakt av undviker bolaget för att det går rackarns fort fram och skjuter hej vilt på allt.

   Erfarna investerare har sett sådana bolag förr. Flera gick i graven.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja det är många som kommer missa ett grymt bra läge att köpa SBB för att de går på alla dumheter som skrivs. Fast jag tror nog dom flesta ser igenom skitsnacket.

   Radera
 6. När det smärtar som mest så gör man de bästa affärerna. Ökade igår i Investor på 168. Gillar inte att köpa för lånade pengar, men kunde inte låta bli. Priset var riktigt lågt för ett bra bolag.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Fint köp. Det där tror jag kommer bli en utmärkt affär på lång sikt.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena Petrusko! Du verkar ha en stark tilltro till Castellum. Varför tror du att aktien har utvecklats så dåligt de senaste åren? Allt gott! /Anders

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...