Spendera utdelningen från Tele2

 


Om bara några veckor pyntar Tele2 utdelning varav en del består av en rejäl extrautdelning. Den 29 april är X-datum och den 5 maj kommer pengarna in på kontot. Innan dess hinner Tele2 släppa rapport för det första kvartalet (21 april). Extrautdelningen är hela 13 kronor per aktie.

Den här extrautdelningen är inget jag har med i min budget eller på något sätt räknar med varpå jag kan göra som jag vill med den. Jag har sedan länge planerat att investera den och ursprungligen siktade jag på att köpa fler Tele2 för den. Sedan de där planerna har jag köpt fler Tele2 varpå det redan är avklarat och jag funderat vidare kring vad extrautdelningen istället skall gå till. Ett tag lutade jag åt att investera den i Xact Sverige och det är fortsatt ett alternativ.

Nu är jag mer inriktad på ett par fina utdelningsETFer. Det är dels Franklin LibertyQ European Dividend som jag tidigare skrivit om. Jag vill ju också köpa tillbaka Vanguard All World High Dividend Yield som jag sålde när jag behövde skrapa ihop pengar till en annan investering. Jag vill ha dem bägge två så det skulle kunna bli att jag slår till på bägge men jag lutar åt att börja med att sätta in hela slanten från Tele2 i en av dem. Över tid avser jag köpa mer i dem bägge vid flera tillfällen för att bygga upp en position på några procent av portföljen i vardera ETF.

De erbjuder god riskspridning, potential och god utdelning. En smidig placering att pytsa in pengar i och sedan bara vara närapå helt passiv. Det kräver i princip ingen tid eller intresse att investera i sådana här fonder. De sköter sig själva och håller sig till sin utlovade plan; att följa ett visst index. Jag gillar att använda fonder för att sprida risken i portföljen framför ytterligare enskilda bolag som kräver analys och tid utav mig. 


Läs mina inlägg om de två fonderna jag nämner ovan:

Franklin: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw

Vanguard: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

11 kommentarer:

  1. Tack för bra tips om dessa ETF-er. Det slår mig dock att LibertyQ har väldigt fladdrig utdelning, beror väl på de underliggande aktierna, men jag föredrar gärna ett jämnare kassaflöde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      JJa precis det kommer sig utav att de underliggande innehaven delar ut på det viset. Första utdelningen på året så har det inte hunnit komma in så mycket slantar medan sommaren och hösten har det kommit mycket och de utdelningarna är desto större. Här i europa har bolagen inte samma upplägg som i USA där de oftast betalar samma utdelning varje kvartal. Europeiska bolag pyntar i högre grad halvårsvis och olika stor utdelning vid tillfällena dessutom.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej P

    Eftersom du lever på din utdelning och samtidigt köper nya aktier undrar jag hur mycket procentuellt av din utdelning som går till levnadsomkostnader resp nya aktieinköp.

    Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Jag uppskattar det till 80/20. Mjölk och bröd för 80 och nya aktier för 20 =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tjena Petrusko! Jag gillar också ETF:er som ger utdelning. Bra riskspridning och utdelning är kombination som jag gillar. Tycker du att avgiften i Franklin är ok (0,25%)? finns väl ETF:er med betydligt lägre avgift? Allt gott! Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Ja avgiften i Franklin är klart rimlig. När det kommer till fonder som följer lite speciella index med tex utdelningsfokus eller en viss sektor så brukar avgiften vara lite högre jämfört med de största och vanligaste indexen som tex S&P500 eller FTSE100. Så medan 0,07% är en låg avgift för en S&P500-fond är 0,25% lågt för att vara en fond med inriktning mot utdelningsaktier. Ofta är avgiften 0,3-0,4 procent på fonder med inriktning mot utdelningsaktier. Jag kan leva med ca 0,4 procent men tycker att det börjar bli i dyraste laget där.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tack för tipset. Jag har faktiskt haft samma tankar.och kommer nog köra all utdelning och nysparande i år till Etf.Mvh PJ

    SvaraRadera
  5. Jag äger redan Vanguard All World High Dividend Yield, den utgör ca 15% av min totala portfölj, så jag kan ju anses vara partisk. Men är inte den överlägsen gentemot den andra ETFen du överväger? Stabilar utdelningar och ännu viktigare, bättre riskspridning. Europa är på väg utför, bättre då att satsa på hela världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Frihet,
      Mja mjo.. Om man skall ha alla pengar i en enda fond skulle jag välja Vanguard utav de två. De flesta av oss har dock inte alla slantar i en enda fond och som en komponent i mängden kan de bägge fungera utmärkt på sitt sätt. Att utdelningen är lite olika mellan kvartalen i Franklins fond är pga hur de tar emot utdelningar. I Europa betalas de ofta halvårsvis och i olika stora delar dessutom. Medan det i USA ofta är kvartalsutdelning med lika stora delar.

      Totalavkastningen är väldigt lik i de två fonderna om man jämför kalenderår sedan 2018. Det är ett kul sammanträffande, inget mer.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. hej.
    jag undrar hur du ställer dig till följande:

    1. ETFer med växande utdelning (SPDR S&P US Dividend Aristocrats, SPDR S&P Gbl Dividend Aristocrats, SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats) istället för vanliga high dividend ETFer?

    2. Hur ställer du dig till likaviktage indexfonder (VanEck Sustainable World Equal Weight ETF) som ju har utklassat de vanliga marknadsviktade indexfonderna (https://www.di.se/analys/rekordsvart-att-sla-succeborsen/)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anonym,
      Tack för din kommentar.
      1. I generella termer är det rimliga ETF:er de specifika du nämner och jag tror att utdelningshöjare kommmer ge en bättre totalavkastning i långa loppet. I sin tur kan utdelningsaktier med högre direktavkastning än snittet komma prestera bättre än breda börsindex. Så har de nämligen gjort historiskt på mycket lång sikt. Vanguard All World High Dividend Yield är ett exempel på en fond som väljer bort aktier med lägre direktavkastning än snittet. Den har kring 3-3,5% direktavkastning.

      Strategin handlar alltså sällan om att välja ut de tröttaste bolagen med den allra högsta direktavkastningen. I det europeiska sortimentet som vi har tillgång till finns det nog inte så många ETF:er som har så där galet hög direktavkastning. Franklin LibertyQ European Dividend som jag skrivit om har ganska hög direktavkastning kring 4,4 procent men den är heller ingen sådan där med galna aktier.

      2. Det är ett intressant koncept att likavikta. Jag har tittat på lite olika index genom åren som anammat det och visst är det intressant generellt sett. Småbolag som grupp har historiskt avkastat bättre än breda börsindex och i en likaviktning får mindre bolag större del än de annars hade haft.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...