Ökat i Tele2 och Telia

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag har jag ökat i Tele2 och Telia. Två riktiga tråkbolag med förmodad lägre potential än breda börsindex i långa loppet. De har dock en lägre risk för permanent förlust och de pyntar rejäl utdelning. En komponent man kan använda sig av i portföljen beroende på strategi osv. De här två telekomjättarna har ett "bergsäkert" kassaflöde. I ur och skur kommer kunderna fortsätta pynta sin mobil och bredbandsräkning. Det har blivit en så pass viktig tjänst att vi närapå kastar in handduken innan vi säger ifrån oss våran tillgång till internet och kommunikation.

I min portfölj ser jag dem som alternativ till preferensaktier och det är med dem de tävlar om potential och utrymme i portföljen. Just nu får jag väldigt bra betalt för att sälja Akelius D och samtidigt har både Telia och Tele2 pressats ned i kurs och ger faktiskt tillsammans en genomsnittlig direktavkastning snäppet högre än Akelius D. Utöver utdelningen finns det då en viss kurspotential på sikt i Tele2 och Telia medan den är mycket begränsad i Akelius D som redan handlas på skyhöga nivåer och inte har någon potential i stigande vinster osv eftersom det är en D-aktie med fast utdelning.

Jag sålde alltså fler Akelius D idag och gjorde omviktning enligt ovan. Nu är mitt innehav nere under 4 procent vikt i min portfölj och jag har sålt ungefär halva innehavet. Till kurser runt 1,8 euro är resten till salu i omgångar. Just nu är eurokursen upptryckt och det blir i kronor räknat extra bra betalt när jag säljer mina Akelius D.

En liten sidnotis så där är att den nya finanschefen i Tele2 klippte in 5000 stycken aktier igår för 125 kronor stycket. 

Tele2 pyntar i år en ordinarie utdelning om 6,75 kronor fördelat på två tillfällen. De kommer också meddela en fet extrautdelning någon gång i sommar. De har pyntat extrautdelning i flera år i samband med att de avyttrat tillgångar. De har lyft fram fina värden på den vägen. Framledes lär det bli färre extrautdelningar så ta inte sådana förgivet. När de pyntar den feta utdelningen i sommar kommer aktiekursen backa med motsvarande belopp och jag klurar på att eventuellt använda slantarna jag får till att köpa fler Tele2 då. Fler Tele2 som kommer mynna ut i än mer utdelning nästa år. Sett till ordinarie utdelning alltså. Runt 15 spänn per aktie väntas extrautdelningen bli.

Länk till Tele2 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Har följt din blogg ett tag, intressant läsning. Är i startgroparna att börja starta en aktieportfölj med 7-8 investmentbolag. några XACT etf:s samt stabila aktier som Axfood och Swedish Match ev. Nibe också kommer att månadsspara. Dina tankar på en sån portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det låter som en mycket förnuftig portfölj som torde bli bra i långa loppet. Du får en god riskspridning samtidigt som du tar del av börsens goda potential.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Borde inte irländskt baserade ETF:er passa bra i en sådan portfölj, för att få in valuta och de amerikanska stabila bolagen med🤔

   Radera
 2. Sitter själv med 4% Telia, 4% Tele2 och 4% Akelius D. Det känns ganska stabilt, även om man ibland är frestad att sälja sådant som gått bra, dvs > 20% i ökat värde.

  SvaraRadera
 3. Tele2 är mitt största svenska innehav, viktar ca 7% av mitt totala innehav. Har däremot köpt ner i investor, industrivärden samt handelsbanken och Axfood.

  Idag sålde jag 1/4 av mina ADM och köpte en första post i IBM istället.

  SvaraRadera
 4. Varför inte bara öka i XACT Norden Högutdelande? Den har Tele2 och Telia som ett par av de största innehaven + en massa andra fina bolag. Direktavkastningen är väl nära 5% om man tittar på dagens kurs.

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...