Fler Akelius D sålda

 


Igår gick jag skilda vägar med ytterligare ett gäng Akelius D till 1,81 euro. Jag har placerat om pengarna i våra tre svenska storbanker istället. I min portfölj ser jag dem som ett alternativ till preferensaktier/D-aktier. Storbankerna erbjuder fet utdelning men ingen värstans kurspotential. En gång i tiden skiftade jag från bankaktierna till preffar och nu skiftar jag tillbaka en del igen alltså. Som jag skrivit om tidigare är det väldigt bra betalt för Akelius D till 1,8 euro eller högre.

I de storbankerna har jag nu fått högre direktavkastning och dessutom en kurspotential på lång sikt. Akelius D saknar helt och hållet långsiktig kurspotential pga att det inte är en vanlig aktie utan en sorts fixed income-placering.

I skrivande stund har jag fler Akelius D till försäljning och går de igenom siktar jag på att omplacera pengarna i Tele2 och Telia. De är ytterligare ett par placeringar som jag ser som alternativ till preffar och D-aktier i min portfölj. Rejäl utdelning, relativt låg risk samt en medveten lägre potential. Ganska likt preffar på det viset alltså. 

Vi får se hur det utvecklas men jag fortsätter att skala av Akelius D så länge jag får så här bra betalt. 

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tjena Subzero,
   Det finns tre svenska storbanker på Stockholmsbörsen och de är SEB, Handelsbanken och Swedbank. Jag äger dem tre sedan tidigare och har alltså ökat lite i dem för pengarna från Akelius D.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Föredrar du Handelsbanken framför SEB eller tvärtom? Isf varför?

   Radera
  3. Tjena,
   Jag äger alla tre svenska storbankerna och har viktat dem lika. I dagsläget gillar jag SEB en aning mer än de andra. Pga den nya verksamhetsplan de lagt fram. SEB investerar i verksamheten för att driva utveckling och tillväxt. De kommer också återköpa aktier och ha fokus på tillväxt i nyckeltal per aktie. De är rimliga alla tre som sagt men måste jag lyfta fram 1 av dem blir det SEB med ovan argument.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för svar! Hur ser du på Resurs Holding och nedgången som har varit? Kan den vara en kandidat att ha i portföljen istället för SEB eller i jämsides med? Eller är sanktionerna tillräckligt för att hålla sig borta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det där Resurs är ett speciellt case. Man kan titta på det och bli mycket attraherad av vissa nyckeltal. Det verkar dock alltid vara något problem eller så för Resurs och jag är inte imponerad av deras skicklighet hittills. Norge tyngde dem länge och de hade någon sorts passiv approach till det att typ hoppas att det blir bättre någon gång i framtiden. DEt blev inte bättre utan fortsatte vara surdeg för dem. Saker av den typen ploppar upp regelbundet och tynger dem. De är inte duktiga på att lösa issues snabbt, smidigt och bra. Därför har kursen utvecklats som den gjort.

   Jag avvaktar tillsvidare med Resurs. De behöver bevisa sig i mina ögon.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej P

  När direktavkastningen på D-aktier inte ens når 6% då får det vara även för min del. Dessutom trevligt med hög € kurs när du nu säljer!

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Tack för din kommentar. Näe under 6 procent är inget vidare för D-aktier alltså. God tur hade jag med eurokursen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Problemet med bankerna tycker jag är att de är relativt känsliga för diverse skandaler och påverkan från myndigheter och regeringar. Akelius D känns betydligt mer stabil. Telia känns väl hyfsat tråkig och stabil som ett förstahadsval om man vill ta hem en vinst i Akelius D?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Tack för din kommentar. Ja du är helt rätt på saken där angående bankerna och att de är känsliga. Jag har noterat samma saken för amerikanska banker så det är nog generellt så. Minsta orolighet och bankernas aktiekurs går riktigt dåligt.

   Jag har här gjort bedömningen att utdelningen de närmsta åren är pålitlig i våra 3 svenska storbanker och att jag kan och kommer behöva härda ut svajig och kanske rentav usel kursutveckling under en tid. Telia är långt mer stadig sett till aktiekurs. Visst kan Telia backa lite de med men de har ett rock solid kassaflödde och är en defensiv placering av rang som investerare ofta ser till i oroliga tider.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Har du liknande tankar gällande någon av följande Pref/D-aktie?

  Volati Pref
  Sagax D
  SBB D
  Corem Pref
  Heimstaden Pref
  K2A Pref
  Fast Partner Pref

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Värderingen är generellt sett rimlig i de aktier du nämner. Undantag är Fast Partner pref som kommer lösas in snart. Det finns dock en Fastpartner D och den är rimlig.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera

W.P. Carey höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget WPC meddelade ikväll svensk tid att de höjer sin utdelning nu i samband med den kommande kvartalsutdelni...