Industrivärden årsredovisning 2021

 


Industrivärden var hyggligt tidigt ute med sin bokslutsrapport (snart 1 månad sedan) och är därmed också relativt tidiga ute med Årsredovisningen. Relevanta nyckeltal osv är kända sedan tidigare men i årsredovisningen får du som ägare en mer djupgående genomgång av bolaget och verksamheten under 2021. Det är många sidor och allt mer svårläst ju längre in man kommer i den. Bättre läsa lite än inget! 

Om du äger Industrivärden tycker jag att du skall kolla in årsredovisningen. Börja läs och fortsätt så länge du tycker det är intressant och begripligt. Du får en bild av ditt bolag och de olika innehaven du äger indirekt vida Industrivärden. Ovan är en bild från rapporten med aktuell portfölj per siste december 2021.

Industrivärden är det innehav jag ägt allra längst. Kring 20 år har jag ägt det och jag tror det blir minst 20 år ytterligare. Som investmentbolag är de en rimlig investering att tänka långsiktigt kring. De har presterat hyggligt okej avkastning och jag tror de kommer fortsätta med det. Innehaven i Industrivärden har generellt en ganska sund värdering och på det får man i dagsläget runt 12 procent substansrabatt sett till substans i Industrivärden och aktuell börskurs.

Andra investmentbolag som tex Investor har genererat bättre avkastning de senaste 5-10 åren och det är okej. Industrivärden behöver inte vara bäst, bara en kan ju vara det. Medan Investor genererat en avkastning bättre än index har Industrivärden presterat sämre. Under en lång period steg värderingen i investmentbolagen varpå man som investerare i Industrivärden ändå fick en avkastning i linje med eller bättre än index. Nu har värderingen nyktrat till igen i Industrivärden och den handlas som sagt kring 12 procent rabatt snarare än en premie som rådde ett tag. Jag skrev ett inlägg förra året om värderingen och Industrivärdens halvdana prestanda. Länk till det här: https://petrusko.blogspot.com/2021/10/investmentbolaget-industrivarden-ar.html

Som jag skriver i det där inlägget behöver kanske substansrabatten bli betydligt högre om man skall få bättre avkastning än breda börsindex. Nöjer man sig med att göra en sund investering och en avkastning i linje med breda börsindex så är nog dagens värdering om 12 procent substansrabatt helt okej.

Jag har genom åren utvärderat mitt innehav i Industrivärden och landar återkommande i att det är en sund investering i långa loppet.

Nedan är en länk till Industrivärdens årsredovisning på deras sajt: https://www.industrivarden.se/globalassets/arsredovisningar/svenska/2021.pdf

5 kommentarer:

  1. I en "normal" portfölj, hur stor andel skulle du påstå att investmentbolag/etf:er borde utgöra?

    Jag har i dagsläget ca 25 bolag i min portfölj, 4 av dessa är etf:er och investmentbolag som väger ca 20%.

    Det hade varit intressant med lite olika "ramar" för portföljer baserat på hur aggressiv och långsiktig en sparare är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Sebastian,
      Ju mer investmentbolag och breda fonder desto större chans att du får börsens goda avkastning på sikt. Ju mer enskilda aktier desto större risk att få sämre avkastning än breda börsindex på sikt. Väldigt få klarar av att slå index på riktigt lång sikt. En idiot kan ha tur och slå börsen på 5 års sikt. På 15-20 års sikt räcker inte turen till och verkligheten kommer ikapp.

      För några år sedan synade Jack Bogle fonder på riktigt lång sikt och fann att 90 procent av dem inte slog index på en 15 års period.

      Det är väldigt svårt att slå index i långa loppet och det vore rimligt att fråga sig varför man som helt vanlig småsparare skall lyckas med något som proffsen misslyckas med.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Man ska ha en diversifierad portfölj för att undvika att dras med i lokala katastrofer, och ett investmentbolag är delvis för-diversifierat. Skulle en portfölj bestå av bara de 4-5 största investementbolagen i Sverige och inget annat skulle jag ändå kalla det diversifierat.

    Mellan tummen och pekfingret, så skulle jag säga att de här är ekvivalenta i risk:

    1-2 breda indexfonder

    4-5 investmentbolag

    15-20 företagsaktier

    Sedan kan man blanda och ändå ligga på en rimlig risk.

    I alla fall så länge man håller sig till "normala" fonder och företag. ETF:er är bara en variant på en aktiefond. Det som spelar roll där är inte hur många man har utan vilka man har.

    SvaraRadera
  3. Vad tror du om att äga lundbergföretagen som i sin tur äger industrivärlden och därmed få rabatt på rabatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror det är en bra ide. Lundbergs gillar jag, de har en väldigt fin portfölj. Värderingen om 5% substansrabatt nu är okej. Ibland har den handlats till premie. Marknaden har tröttnat på Hufvudstaden som presterar sämre än sektorn och Lundbergs är storägare där. Lundbergs har även en stor onoterad fastighetsdel och kanske kluddar marknaden ihop synen på den med Hufvudstaden och därmed anser att Lundbergs numera förtjänar en lägre värdering. Spekulationer i hög grad. Jag tycker 5% rabatt är okej pris för Lundbergs.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...