iShares Core FTSE 100 ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Här har vi iShares börshandlade fond som följer det brittiska indexet FTSE 100 för storbolag. Jag har skrivit om Vanguards fond och blev uppmärksammad på att iShares fond faktiskt är lite billigare med sina 0,07 procent i avgift mot Vanguards 0,09 procent. I övrigt är det samma grejen. De följer samma index och de pyntar utdelning kvartalsvis. Nedan är i princip identisk text/info som jag skrivit för Vanguards fond.

Det här är en börshandlad fond som följer ett index för storbolag i Storbritannien. FTSE 100 heter indexet och som namnet antyder är det cirka 100 bolag som ingår. Det är stora kända bolag som Astrazeneca, Unilever mfl. Bilden ovan visar sektorfördelning och jag som är ganska defensiv av mig gillar den. Det är hyggligt mycket dagligvaruhandel och hälsovård. Nedan är de fem största innehaven och dess vikt i fonden:

AstraZeneca plc 6.66%
Unilever plc         5.14%
Diageo plc         4.62%
HSBC Holdings plc 4.6%
GlaxoSmithKline plc 4,03%

Fonden handlas på tyska börsen i euro men exponeringen man får är i brittiska pund eftersom det är vad fonden innehåller. Många gör en tankevurpa och tänker att det är exponering i euro eller kanske både det och pund men så är det inte. Vilken valuta fonden handlas i är skit samma. Den innehåller brittiska bolag och det är exponeringen man får, brittiska pund alltså. Sedan är det väldigt stora bolag i fonden, med försäljning i vida världen och den vägen tar man ändå del av utvecklingen globalt. Liknande en vanlig Sverigefond där våra svenska bolag säljer över vida världen och på den vägen ändå får en global exponering.

Fondavgiften är endast 0,07 procent. Som vanligt vid handel med börshandlade fonder betalar man courtage vid köp och sälj. Valutaväxlingsavgift tillkommer också eftersom fonden handlas i euro. Det där är dock engångsavgifter och sedan är det bara löpande 0,07 procent fondavgift.

Utdelning betalas kvartalsvis och det är ganska hög direktavkastning i FTSE 100. I skrivande stund ligger den kring 3,9 procent direktavkastning och analytiker väntar sig höjning 2022. iShares betalar ut mottagna utdelningar varpå fonden avkastar precis som indexet i direktavkastning. Utdelningen betalas ut i slutet av mars, juni, september och december. Våra nätmäklare brukar ta någon dag extra på sig med utdelningar i utländsk valuta så det blir nog att man får utdelningen i början av efterföljande månad. iShares Core FTSE 100 ETF har sitt säte på Irland vilket betyder att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen.  

I mina ögon är det här en utmärkt komponent att använda i portföljen för riskspridning. Det är andra sektorer och bolag än vi har här i Sverige. Den låga fondavgiften är en stark faktor i långa loppet. Om man vill ha just den här exponeringen är upp till var och en. Den kan passa vissa strategier och verka meningslös för andra. Så är det ju med alla investeringar.

Länk till iShares Core FTSE 100 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Det finns två av dessa etf på Avanza. Vet du skillnaden?
  Tack för en bra blogg!
  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den finns i två versioner där den andra är icke utdelande. Den här som jag skriver om har ticker IUSZ.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för en mycket bra blogg!

  Köper man den här typen av utländsk utdelande fond bäst på ett KF konto?

  Mvh

  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Eftersom det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen funkar den lika bra på KF som ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Förlåt en kanske dum fråga, men jag förstår fortfarande inte vilken av de två som det är? Din länk öppnas inte för mig. Är den utdela de fonden den med lägre eller högre andelspris?

  Vänligen Matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger och har skrivit om fonden med ticker IUSZ. Det är versionen som pyntar utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej,
  Är det fysisk eller syntetisk replikering av dess innehav?
  Äger du via KF/ISK?
  Vart hittar jag info om innehav/utd.historik och kan man jämföra ETFen mot någon index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är fysisk replikering. Indexet den följer heter FTSE 100.

   ishares.se hittar du info om innehav och utdelning mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Intressant ska ta in i portföljen nästa lön. Men hur pass pålitliga är utdelningarna från ETF:er jag kollar på SPYD som ändå har fokus på utdelningsaristokrater. Inte ens den ETF:en har en förmåga att höja utdelningen år efter år utan den fluktuerar hipp som happ. Vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Det där med utdelningen i SPYD sskulle kunna bero på att du tittar på siffror där valuta påverkat. Utdelningen ssätts i dollar och det är vad du skall se till. SPYD har allt haft en tydligt stigande utdelning de senaste 5 åren.

   Beträffande FTSE100 så är det ett helt vanligt index för Londonbörsen och utdelningarna är vad de är i en sådan fond. Den skickar vidare de utdelningar den tar emot. Det kan man lita på till 100%.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...