W.P. Carey en utdelningshöjare med god direktavkastning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det amerikanska fastighetsbolaget W.P. Carey (WPC) har precis lämnat rapport för 2021 och det är god prestanda de uppvisar. Bolaget är ett av de större fastighetsbolagen med inriktning mot net lease som jag skall komma in på lite längre ned. De äger olika fastighetstyper utspridda i Nordamerika och ytterligare några länder i världen och har således god riskspridning geografiskt och över fastighetstyper.

För 2021 rapporterar de $4,89 AFFO som är det nyckeltal REITs använder istället för EPS/redovisad vinst per aktie. Enkelt förklarat är AFFO de riktiga pengar fastighetsbolaget genererar in i sin kassa. I redovisad vinst finns en rad redovisningsmässiga saker som avskrivningar och värdeförändringar. EPS är intetsägande medan FFO/AFFO är det man skall titta på.

WPC guidar för 2022 en AFFO om $5,18 - $5,3 per aktie. Landar de i mittspannet av det där snackar vi $5,24 vilket vore en tillväxt om 7,1 procent.

Bolaget har en stark finansiell ställning med en Investment Grade rating. De har god tillgång till billigt kapital och total belåningsgrad i bolaget är 40 procent.

Om den stigande inflationen lyfter bolagets VD fram att hyresavtalen är konstruerade på ett sådant sätt att de höjs i än högre takt desto högre inflationen är. Hyresavtalen har en genomsnittlig bindningstid om 10,8 år vilket får anses vara långt. Det där "net lease" som jag nämnde överst i det här inlägget handlar om hyresavtalen. Det är ett upplägg där hyresgästen pyntar i princip alla kostnader förknippade med fastigheten. Även skatt, försäkring, underhåll mm. Kvar för fastighetsägaren är i princip bara att ta emot hyresinbetalningarna. Det här upplägget innebär mycket förutsägbart kassaflöde och stabilitet i verksamheten.

Nu till utdelningen och vad bättre att börja med än denna vackra graf:


De har höjt utdelningen många år i följd nu och faktiskt brukar de höja den varje kvartal. Den senaste kvartalsutdelningen pyntade de nu i januari och den var på $1,055. I årstakt är det $4,22 per aktie. Sätter vi det i relation till AFFO per 2022 om $5,24 innebär det en mycket god täckning av utdelningen. En grej med den här bolagsstrukturen REIT är att de är tvungna att betala ut nästan hela vinsten. REITs har ofta en utdelningsandel om 70-100 procent av AFFO. Till en aktiekurs om $76 innebär utdelningen en direktavkastning om 5,5 procent.

WPC har både hög direktavkastning och är en stadig utdelningshöjare. En mycket trevlig kombo. Jag tycker det här är ett attans bra bolag. De har en bra och sund strategi där de växer och mår bra med god riskkontroll.

Länk till WPC hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Har tittat på W.P Carey flera gånger men tycker att höjningen är väldigt liten.
  Den har gått från 1.000 till 1,055 på fem år dvs höjd med 5%. Tycker det finns bättre REIT:er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Fair point. Det är ingen hög utdelningstillväxt nej och det finns en del fina alternativ därute. En som jag tycker är kickass är Store Capital som har nästan lika hög direktavkastning men också en god utdelningstillväxt. Den är klart rimligt värderad i dagsläget. Jag har följt den sedan länge men aldrig fått tummen ur att köpa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!
   Tack för tipset. Ska titta närmare på Store Capital.
   Den ser klart intressant ut.

   Ha en bra helg

   Radera
  3. Äger Store sedan 2017. Vill bara flika in att de även höjde utdelningen om än med 2% under 2020 som var ett tufft år för REITS.

   Radera
 2. Lägger man i KF antar jag, Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke,
   Ja i en kapitalförsäkring blir bäst pga utländsk källskatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur ser du på WPC jämfört med Realty Income? Vilken föredrar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det är mycket bra bolag bägge två med utmärkt strategi + exekvering på den. Jag har valt att vikta WPC lite högre pga potentialen ser större ut i den. Realty Income är extremt populär bland investerare och brukar vara högre värderad än många andra REITs.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...