Flera faktorer tynger börsen nu

 


Är du orolig än? Du har säkert inte missat rubrikerna i media och snacket bland bekanta. Snacket om börsras och säljläge. Det är flera faktorer som tynger börsen nu och som vanligt är det inget som egentligen betyder något för utvecklingen på lång sikt.

Förra året var ett bra börsår och den sista tiden inför årsskiftet gick börsen urstarkt. Vi startade 2022 med en stark period i ryggen. Efter en stark period kommer det inte sällan en mellanperiod/lite svagare period. Utöver det har den snabbt stigande och ihållande inflationen fått räntebanor att ändras. Vi står inför tider av något högre räntor och det är en faktor som sätter lite press på börsen. Nu har vi också Ryssen som bråkar i Ukraina och tillsammans är det flera faktorer som fått börsen att surna till.

Konstigt nog är det kanske så att ryssen och Ukraina är minst signifikant för börsens utveckling. Det har skapat lite extra oro några dagar men de andra faktorerna jag nämner ovan väger sannolikt tyngre i termer av att vara skyldig till börsnedgången.

Skulle det bli ett storskaligt krig med NATO osv kommer börsen backa lite till men inte ens det är ett stort problem för den långsiktige investeraren. Historiskt har börsen repat sig bra ifrån alla händelser av krig och konflikt, stora som små.

Skrivet ur ett strikt börsperspektiv. Tankar kring krig, människors värde osv är ett annat perspektiv som jag inte förnekar bara för att jag inte skriver om det.

Breda börsindex är ned cirka 15 procent hittills i år. Börsen har alltså redan gått ned. Tyvärr är det väldigt vanligt att man säljer i läge som detta, när det redan gått ned. Sedan köper man när det redan gått upp igen. Ett sådant agerande tar bort en saftig del av din avkastning. Den som har en kristallkula sålde innan börsen gick ned. De som saknar en kristallkula förlitar sig till börsens förträfflighet i långa loppet och säljer inte efter att det gått ned.

4 kommentarer:

 1. Klokt inlägg! Jag hade lite tur och sålde av en del aktier i december för att ha pengar till en lite större investering men där fick jag inte den tilldelning jag hade hoppats på så jag räddades faktiskt lite där. Nu har jag köpt lite aktier för de pengarna. Framtiden får visa om det var klokt eller idiotiskt.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ap,
   Ibland har man flyt. Pengar investerade på börsen är alltid en bra ide. Ge det tid, det kommer att bli bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko, preffarna har gått ned en del nu. Tror du det är läge att köpa in sig långsiktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Blåmes,
   Preffar är ingen vidare investering på lång sikt. Man behöver bevaka dem och ränteläget noga. Just nu har det skapats rimliga lägen att köpa. Värderingar som ser billiga ut i närtid. Preffar och D-aktier brukar backa de också i stora nedgångar men de tar sig åter till sin "rätta" värdering på ett annat sätt än övriga börsen. Jag såg tex Corem D under 290 kronor och det tror jag är en bra inköpskurs den närmsta tiden. Jag tror nedsidan därifrån är liten i närtid. Sedan måste man bevaka det som sagt, det kan svänga fort.

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...