Cibus bokslutsrapport 2021

 


Idag har Cibus rapporterat och jag känner mig en aning besvärad. Inte på grund av siffrorna i rapporten utan hur de formulerat sig kring utdelningen. Det är inga raka puckar där inte utan man får klura på vad innebörden är. Det blir en höjning om 5 procent precis som utlovat men det blir nog inte som många tänker sig. Låt oss spana närmre på utdelningen direkt eftersom jag inledde med den så tar vi resten av siffrorna nedanför. Så här skriver bolaget i rapporten:

"Styrelsen ämnar föreslå årsstämman 2022:

 -Att nytt aktieslag (D) inrättas och att fondemission sker till befintliga aktieägare i samband därmed 

-Att utdelningen höjs med 5 % till 0,99 EUR per befintlig aktie fördelat på alla aktieslag. Nuvarande aktieägare kommer därmed erhålla motsvarande 0,99 EUR i utdelning på befintlig aktie fördelat på 12 utdelningstillfällen."

Vi befintliga ägare kommer få nya aktier utav Cibus i samband med fondemission. Den nya utdelningen förslås bli 0,99 euro sett till dagens antal aktier. När den väl betalas ut finns det fler aktier genom den där fondemissionen. Så när den väl betalas ut är det faktiska beloppet lägre än 0,99 euro men eftersom vi har fått aktier skall det ändå bli samma sak. Aktierna vi skall få är D-aktier, ett nytt aktieslag. Jag tycker det är rörigt att de skrivit som de gjort. Det är inte rakt och tydligt. Jag kan ha tolkat fel. De kan mena annat men uttryckt sig knasigt. Det verkar dock som att de försökt vara tydliga genom att avsluta med att det är "motsvarande 0,99 euro utdelning på befintlig aktie". Det klarnar tids nog.

Substansvärde per aktie var 13,5 euro per aktie. Att jämföra med 12,1 euro året innan. Det är en tillväxt om 11,5 procent och jag finner det klart rimligt. Tidigare år har de inte lyckats växa substansvärde per aktie i värst hög takt och jag tycker de varit svaga på den punkten. Anledningen är att de finansierar förvärv via nya aktier. Det är ett bra förfarande givet att bolaget lyckas växa nyckeltalen per aktie på ett rimligt sätt. Gör man det dåligt så växer nyckeltal per aktie svagt eller inte alls.

Förvaltningsresultatet blev 47,741 miljoner euro vilket fördelat på 44 miljoner aktier blir 1,085 euro per aktie. Här ingår alla nya aktier som tillkommit under året men intäkter från nya förvärv är bara från tillträde. Ett mer intressant nyckeltal är då aktuell intjäningsförmåga där man ser till nuvarande förutsättningar och växlar upp dem i årstakt. Cibus har en aktuell intjäningsförmåga om 1,25 euro per aktie. Det råkar vara samma som redovisad vinst per aktie för 2021 men det nyckeltalet tittar jag inte på när det gäller fastighetsbolag. Redovisad vinst innehåller bla orealiserade värdeförändringar på fastigheter. Drygt 20 procent av Cibus redovisade vinst 2021 är just orealiserade värdeförändringar.

1,25 euro (cirka 13,4 kr) intjäningsförmåga innebär en värderingsmultipel om 17,5 gånger på nuvarande 235 kronor aktiekurs.

13,5 Euro (144,5 kr) substansvärde innebär en premievärdering om cirka 62 procent.

Cibus äger fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Aktörer som ICA, Coop mfl och det är en väldigt stadig verksamhet. Fastighetstypen som Cibus inriktar sig emot är en fantastisk tillgång. Cibus har inte så många år på nacken och historiskt har de inte presterat fantastiskt men det är ett tidigt skede i bolaget där de skall växa beståndet snabbt. Jag äger för de fantastiska tillgångarna och ser potential till förbättrad prestanda på sikt. Värderingen är hög oavsett hur man ser på saken och jag köper inte fler aktier till dessa förutsättningar.

11 kommentarer:

 1. Ja jag tyckte också det va knasig formulering. Har du tankar om Corems sänkta utdelningen för A och B? Varför? Hur ser du på Heimstaden vid 30kr? attraktivt att fylla på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte hunnit spana på Corem men diverse preffar har jag kollat på. Börsen har surat en tid och idag backar den extra mycket på kriget i Ukraina. En rad preffar och D-aktier handlas nu till klart intressanta nivåer. Det är pålitliga utdelningar till rimliga priser. På kort sikt backar de på börsen vid stor oro men över tid värderas de utefter ränteläget och kreditrisken i bolaget. Heimstaden till 30 spänn är klart rimlig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Halloj, sorry glömde hälsningen! (rude of me).

   Håller med om att det finns flera intressanta nivåer och inte enbart på preffar och D-aktier. jag gillade även 30kr nivån på heimstaden, har länge velat lägga in en extra slant där, så jag passade på faktiskt.

   tack för svar och all kunskap du sprider!

   Radera
 2. Kan du snälla lägga upp ett cirkeldiagram på din nuvarande portfölj lite oftare? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vilket program får man gjort det där cirkeldiagrammet?

   Radera
  2. Tjena Erik,
   Nu har det blivit en del ändringar på sistone varpå det är rimligt med en uppdateringar. I breda penseldrag är portföljen som vanligt men det är lite småinnehav som förändrats. Jag försöker få upp ett sådant inlägg närmsta veckan.


   Alla mina innehav finns som vanligt under "Min portfölj" men aktuell viktning lägger jag upp i ett inlägg några gånger per år.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag läste det som att vi bara har förtur att teckna D-aktien, som aktieägare i den vanliga. Men kan givetvis hända att jag förstått fel

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Hur ser du på den nya Cibus D som kommer att noteras?

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De har väl inte publicerat förutsättningar för Cibus D varpå man omöjligt kan se på saken. Bolaget i sig är ju vettigt med rimlig risk varpå en D-aktie torde vara okej så länge villkoren för den är vettiga.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Så du ser Cibus som klart övervärderad? Jag säger inte emot men undrar då om det inte är läge att sälja av innehavet om man nu sitter på en fin pappersvinst? Eller tror du att Cibus kommer växa in i sin värdering snart och man får ångra sig om man tar hem vinst nu i hopp om att köpa in sig senare till en bättre värdering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog hem stor vinst när jag klev av på 263:-
   Ibland har man tur. Eskalerar kriget i Ukraina och FED agerar hökaktigt så kan vi kanske få se lägre kurser.

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...