Telia och Tele2 har stått emot börsnedgången

 


Telia och Tele2 har bägge stigit nästan på pricken 6 procent hittills i år. Samtidigt har breda börsindex backat cirka 5 procent. Det är en stor diff och det handlar inte om att de två telekombolagen är särdeles bättre utan om en sorts sektorrotation. De bedriver en mycket stadig verksamhet med pålitligt kassaflöde och de väntas pynta rejäla utdelningar. Just nu har investerare favoriserat denna typ av placering medan börsen generellt sett fått kalla handen.

Detta skall man inte dra några omvälvande slutsatser kring. Man skall inte extrapolera de senaste veckornas kursutveckling för varken telekombolagen eller breda börsindex. Man kan konstatera att det är som det är och att olika typer av bolag har olika egenskaper. De här telekombolagen är att betrakta som defensiva investeringar med en lägre potential än breda börsindex i långa loppet men mindre risk på nedsidan plus de pålitliga utdelningarna.

Strategier finns det närapå lika många som det finns investerare och man kan använda olika komponenter på olika sätt i olika strategier. Vissa strategier har inte utrymme över huvud taget för defensiva placeringar som ovan nämnda. För egen del använder jag dem bägge i portföljen för att hålla nere risken och generera pålitliga utdelningar. Jag investerar till lägre risk än breda börsindex och har därmed också sämre potential. I många år har jag haft tur och genererat en högre avkastning än börsindex men de senaste två åren har min avkastning varit sämre. Jag förvaltar mitt kapital med fokus på att bevara det och att generera utdelning. 25 procent av portföljen är fixed income som obligationer och preferensaktier. Utöver det har jag alltså vissa defensiva placeringar som Telia och Tele2 som också tar ned potentialen. Något år blir det "bara" 30 procent avkastning medan börsindex stiger 40 procent och ett annat år gör jag plus 8 procent när börsindex backar 7.

Varken Telia eller Tele2 är ett fantastiskt bolag i mina ögon. Jag äger dem för de fyller en viss funktion i min portfölj. Den funktionen sköter de bra. Låg risk för permanent förlust av kapital och generera pålitlig utdelning.

8 kommentarer:

  1. Telia och Tele2 är även hos mig givna i min dedikerade utdelningsportfölj. Innehar även som dig en stor del preff/D aktier, hur resonerar du kring dessa i räntehöjningstider? För min del plockade jag upp preff/D i coronabotten och de har gått upp duktigt sedan dess. Skulle du själv ta kursnedgång med bibehållna utdelningar i dessa instrument eller skala av och sätta i stamaktier utvalda sektorer?

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrick,
      Jag håller koll på ränteutvecklingen och antaganden om räntebanan. Viss nedgång från nuvarande kursnivåer i preffar kan jag ta. Räntan kan stiga en del utan fara och färde. Vid betydligt högre räntenivåer bör preffar handlas betydligt lägre men just nu ser det inte ut att bli så i närtid.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Stort tack för svar!

      Radera
  2. Är det bättre att ha dom i vanlig depå än ISK om du ska äga dom typ 10-15 år? Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Per,
      Sannolikt inte. Anta att de står still i kurs och enda avkastningen du får är utdelningen då betalar du mer skatt i en vanlig depå. Skulle det bli så att aktiekursen backar däremot då finns det en nivå där det blir mindre dåligt i en vanlig depå.

      Aktier och fonder som inte pyntar utdelning däremot kan man räkna hem på mycket lång sikt i en vanlig depå. På tex 70 års sikt är vanliga depån mindre skatt givet en avkastning i linje med historiska börssnittet. På den tiden kan dock mycket hända. Fonder läggs ned och bolag köps ut från börsen varpå realisationsbeskattning inträffar tidigare än man kanske räknat med.

      ISK är ett rimligt val för långsiktiga investeringar.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tjena, Petr!
    Bra att tog upp din filosofi hur man kan tänka/göra. Gillar din filosifi till 100%. Mer sånt i dessa bistra väntetider.
    Allt gott.
    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera
  4. Man får inte glömma att det finns även exponering mot Tele2 och telia via Xact Högutdelande. Hur tar du hänsyn till det? Väger du in det på något sätt? Samma gäller även Axfood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jo men visst får man lite dubbelt här och varifrån. Man får Epiroc ifrån Investor men det är ytterst lite sett till min totala portfölj. Skit samma alltså.

      Anta att Axfood väger 2 procent i Xact Norden Högutdelande och att den fonden i sin tur väger 18 procent i min portfölj. Den extra exponeringen i Axfood blir då kring 0,3 procent.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...