Ibland köper jag allt

 


Jag är en investerare, en stockpicker. Min strategi kretsar primärt kring att investera i bra bolag som presterar stadigt stigande vinst och utdelning. Bolag som inte pyntar utdelning ratar jag och jag kallar mig för utdelningsinvesterare. Efter man sållat bort alla bolag som inte pyntar utdelning finns det fortfarande kvar mycket fint att välja bland.

Det blir inte alltid rätt och det är okej. Blir det bara tillräckligt ofta rätt så kan portföljen prestera hyggligt totalt sett ändå. Ja, mer rätt än fel behöver det bli.

I portföljen har jag även en god del i indexfonder. Det är ett sätt att minska risken att göra fel för ofta eller att oförutsedda saker händer i enskilda bolag. Indexfonder tar bort bolagsrisken. De kommer i olika former men följer ett förutbestämt index så man vet vad man får. Det finns indexfonder som följer olika länder och för oss svenskar är så klart svenska indexfonder vanliga och populära.

En mycket vis man sade en gång: Varför leta efter nålen i höstacken när man kan köpa hela stacken. Det var Jack Bogle som sade så och han är också gubben som för flera decennier sedan vurmade för indexfonder och satte den första sådana fonden på marknaden. Han grundade fondbolaget Vanguard och har skrivit böcker där han på ett rimligt sätt lägger fram argument/data över indexfonders förträfflighet.

Ibland köper jag allt. Jag köper hela stacken istället via indexfonder. Då vet jag vad jag får, det ger mig börsens goda avkastning helt enkelt. Fullt lika enkelt är det inte att slå börsen över tid. Som Bogle lägger fram data för är det väldigt svårt att slå index på lång sikt. 

Ni som har koll på vilka indexfonder jag äger kanske tänker nu att mja, det är inte riktigt allt jue. Nä det stämmer jag äger bla Xact Sverige som är ett mellanting med bortåt 100 innehav. Bäst data och prestanda gäller för börsens bredaste index SIXRX. Det innehåller alla bolag på Stockholmsbörsen, runt 300 st något sådant. Ett vanligt sverigeindex är OMXS30 och det innehåller bara 30 bolag och har inte presterat lika god avkastning som det breda indexet. Sedan finns det lite olika index där emellan som innehåller kring 100 bolag och de har presterat betydligt närmre det bredare indexet. Den där Xact Sverige som jag investerar i är en sådan.

Varningens finger också för nischade indexfonder. Det finns en fasligt många olika index och när man väljer något nischat så kommer också avkastningen avvika från tex ett brett globalindex eller ett sverigeindex. Det finns indexfonder som bara innehåller läkemedelsbolag. Index som följer bolag i Ryssland osv. Här behöver man kunskap och analys för att pricka rätt. Jag äger själv en fond som följer ett index inriktat mot bolag med låg volatilitet och god utdelning. Jag har gjort analysen och har med mig att det historiskt har presterat en högre avkastning än ett brett index. Samtidigt är jag medveten om att det på kort sikt inte kommer röra sig på samma sätt som ett globalt index eller ett vanligt sverigeindex. Enklast är att skippa sådana här nischade index och hålla sig till breda grejer som globalt eller svenskt.

21 kommentarer:

  1. Du brukar skriva att Xact Sverige går bättre än OMXS30 men samtidigt har Xact OMXS30 gått bättre än Xact Sverige på både 1, 3 och 5 års sikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      Du har nog tittat på kursutvecklingen och där syns inte utdelningen som Xact Sverige pyntar. Den är en stor del av totalavkastningen.

      Exvis presterade Xact OMXS30 en totalavkastning under 2020 om 7,29 procent medan Xact Sverige presterade 8,43 procent.

      För 2019 var totalavkastning 30,49 procent för Xact OMXS30 och 31,22 procent för Xact Sverige.

      Xact OMXS30 pyntar alltså ingen utdelning och därför syns all avkastning i kursgrafen hos tex Avanza medan Xact Sverige som pyntar utdelning saknar den avkastningen i kursgrafen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Aha. Tack för förklaringen.

      Radera
  2. Hej,

    Vad är dina tankar om Nordnets indexfond teknik med avgift på 0.4 %? Någorlunda nischad men ändå med flera bolag som ändå finns i globalfonder och liknande.

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Tack för en bra blogg!
    Vad är dina tankar om Nordnets indexfond Teknik med 0,4% avgift? En del bolag ingår i globalfonder så är osäker hur nischad den egentligen är i det stora hela…
    Mvh Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Jag gillar Nordnets teknikfond för vad den är. Vill man ha just den exponeringen så är den rimlig att spana på. Det finns ingen garanti eller ens något som talar för att just en teknikfond skall avkasta bättre än en vanlig bred indexfond på lång sikt.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar. Jag vill ha en liten post mot bolag i den sektorn men eftersom jag inte är så kunnig i att välja specifika bolag ser jag den som ett alternativ som en liten del i min portfölj . Trevlig helg!

      Radera
  4. Detta är verkligen bra information. Jag har besökt så många bloggar men jag hittade den mest relevanta informationen här. Jag har prenumererat på din blogg, fortsätt att publicera information här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Julio,
      Tack för din kommentar. Mycket roligt att höra att du uppskattar det jag skriver.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Du skriver "ag äger själv en fond som följer ett index inriktat mot bolag med låg volatilitet och god utdelning." Vilken fond syftar du på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Rolling Rock,
      Den heter Xact Norden Högutdelande.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko!
    Tack för allt du delar med dig av. Jag snubblade över en ETF från WisdomTree, WisdomTree Global Quality Dividend Growth. Frånsett att den är återinvesterande borde det väl vara helt i din smak? Utklassat både VGWD och QDVD senaste åren och klarade sig förhållandevis bra under Coronaraset. Känns som en riktigt bra strategi i denna ETF. Synpunkter?
    Allt gott,
    Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu hittade jag ytterligare en ETF som passar mig ännu bättre. iShares MSCI Europe Quality Dividend (QDVX). Finns hos Nordnet, 4,7% direktavkastning. Stora europeiska bolag är ju kanske segare än sina amerikanska motsvarigheter och potentialen i kursutveckling lägre. Men med stigande räntor borde den här typen av bolag klara sig hyggligt. Det jag vill ha är hög direktavkastning, begränsad nedsida och viss potential till stigande värde. Vad tror ni andra? Nedsidor? Trevligt med input, annars fortsätter jag hålla monolog här :)

      Radera
    2. Tjena Jonas,
      Den där iShares Europe Quality Dividend känner jag till och visst kan den vara en rimlig komponent i en portfölj. Över tiden borde den generera en okej totalavkastning varav en god del ifrån just utdelningar. Inte den bästa potentialen för maximal totalavkastning men en rimlig risk samtidigt som den pyntar god utdelning. För den som söker utdelningar här och nu kan den vara något att spana på.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Hej Petrusko,
      Yes, precis så. Sitter lite väl tung i preffar och D-aktier så jag söker lite spridning och då tänker jag att den tjänar det syftet väl med förhoppningsvis begränsad nedsida (såväl som uppsida). Tack för svar!
      Hälsar Jonas

      Radera
  7. Alltid när jag känner mig förvirrad och vill ändra inriktning i portföljen återkommer jag till din blogg. Likt ett ankare. Inspireras jag av dig får jag bra avkastning men sover gott. Hoppas du aldrig slutar blogga. Trevlig helg P!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag har skrivit om börs och rimliga utdelningsaktier i över 20 år och tycker fortfarande det är väldigt kul.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Tycker det är lagom svårt att välja rätt fastighetsbolag. Har därför köpt på mig "Plus Fastigheter Sverige indexfond". Väljer så mycket annat tok när jag investerar. Så en indexfond får balansera upp det lite! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Klockrent agerat där. Man vet att man vill ha exponering i en sektor och skippar risken som följer med att välja enskilda bolag. Att få sin exponering på detta sätt via en indexfond är mycket rimligt i mitt tycke.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej Petrusko!
    Tack för en väl informerande blogg.
    Du skriver ovan i kommentarerna att man måste titta på totalavkastningen för att se utvecklingen. Kan jag se totalavkastningen någonstans på t.ex Avanza? Tack för svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      ja man kan se det för fonder hos Avanza men inte i kursgrafen. Om man tittar i dokumentet som heter PRIIP-Faktablad. Det dokumentet finns för alla fonder och inkluderar historisk totalavkastning. Upp till 10 år om fonden funnits så länge.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...