Utdelning trillar in och jag blev extra glad idag

 


Jag blir lika glad varje gång det trillar in utdelningar på depån. Förvisso får jag 3 utdelningar per vecka men jag kommer nog aldrig bli trött på det där. Nä det är wohooo vad kul varje gång. Den här gången blev jag om möjligt extra glad över utdelningen.

Efter att jag upptäckt ett fel i mina beräkningar visade det sig att jag inte har alls så stora kostnader den här månaden som jag trott och utdelningen som jag trodde behövs till mjölk och bröd kan jag istället handla aktier för.

Mitt största intresse är börsen och det är vad jag allra helst lägger pengarna på. Därför blir min första tanke att handla aktier när det blir några slantar över. När jag var 10 år gammal väcktes mitt intresse för aktier och här sitter jag nu och är gladare än någonsin i min hobby. Jag kunde lika gärna blivit intresserad av gamla damcyklar och lagt alla mina slantar på det.

Nyligen tog jag in Unilever som jag bevakat i många år. Den handlas i ungefär samma pris som när jag köpte och jag finner värderingen lockande. Kanske blir det lite mer Unilever. Länk till inlägget jag skrev om bolaget nyligen: https://petrusko.blogspot.com/2021/11/unilever-en-stadig-utdelningsaktie.html

Extra glad över att kunna lägga mer slantar på mitt största intresse. Något liknande hände mig en annan gång när jag upptäckte ett fel i min Excel och jag faktiskt fick in mer utdelning än vad kalkylarket sade. Jo det är såklart kul när det slår åt det hållet. Alla gånger som utgifterna blivit betydligt högre än planerat det hoppar man inte lika högt över och skriver blogginlägg om. 

22 kommentarer:

 1. Hej,jag har inte vågat mig på att köpa utlänska aktier då jag inte vet hur utdelningar fungerar när dessa betalas ut,jag har ISK konto i Avanza,Jag är nybörjare i aktiehandel.Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida,
   Bra där att du avvaktat när du känner att du inte har koll på hur det funkar. Det är annorlunda att äga utländska bolag. Skatten som dras är olika beroende på vilket land bolaget hör hemma i. Ett amerikanskt bolag dras det 15% utländsk källskatt på utdelningar, även om man äger dem i ett ISK. Man kan kvitta den skatten mot ISK-skatten men det finns flera om och men som gör det ofördelaktigt för de flesta att äga utländska aktier i ett ISK. I en Kapitalförsäkring fixar din mäklare skatten åter. Avanza och Nordnet löser all skatt i retur men det tar 2-3 år.

   Det är en del att sätta sig in i men det kan det vara värt om man tycker det är kul med aktier och vill äga utländska bolag. Annars klarar man sig utmärkt med svenska aktier och fonder. Våra stora svenska bolag säljer över hela världen och får på så vis del av vida världens utveckling. Vill man ha exponering i tex de amerikanska techbolagen får man stor sådan via en vanlig indexfond för USA då de bolagen väger mycket tungt där.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kul! Man kan aldrig få för mycket utdelningar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena pribus,
   Hehe, näe det går verkligen att hitta saker att göra för slantarna oavsett hur många de blir. Jag läste nyss om en dunderrik svensk som för flera år sedan köpt en stor yta regnskog enbart för att bevara den.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej och tack för en intressant sida! Jag är ganska ny på börsen och har lite funderingar... Jag hittade en kanadensisk variant, closed end-fund, Dividend 15 Split Corp med hög utdelning, oförändrad sedan 2004 och endast få månader där utdelningen uteblivit. Inte någon kursuppgång att tala om dock, snarare tvärt om... Är denna något du tittat på och om du förkastat - vad bedömer du är största risken med denna och liknande?
  Mvh Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena,
   Jag har sett de där genom åren men faktiskt aldrig kollat närmre på dem. Det finns lite olika varianter som heter liknande.

   Ofta är det så att när direktavkastningen är ovanligt hög så är det ingen bra investering. Ofta men inte alltid. Läser man på ordentligt kan man hitta en som faktiskt inte är så tokig.

   Jag är inte insatt i dessa som du spanat på tyvärr.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag glömde att nämna angående kursutvecklingen att sådana där fonder/produkter oftast är upplagda på det viset att all avkastning delas ut. Kurs uppgång är således inte att vänta sig utan enbart fet utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tusen tack för snabbt svar! Jag får fortsätta själv och se om jag kan hitta den berömda haken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tagit mig en snabb titt just nu på lite olika Dividend 15 fonder/bolag och de har några intressanta upplägg/rimliga innehav men det är mycket info att ta in och olika kluriga upplägg. Flera av dem har ett datum när de vips kan välja att stänga ned verksamheten och betala ut en slant till ägarna. En slant som på förväg är limiterad till viss belopp.

   Det kan vara så att någon av de där alternativen är bra investering men läs noga noga, även det finstilta.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej P

  Dags för en portföljuppdatering tycker jag :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Tack för din kommentar. Jo men det verkar rimligt. Jag skall knåpa ihop ett sådant inlägg närmsta veckan (ish).

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!
  Tack för en grym blogg och all inspiration.
  Tänkte se om du har tips på några bra utdelande ETF’r likt xact högutdelande som följer globalt index. Gärna med hög stadig utdelning.

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko!
  Tack för en grym blogg och all inspiration.
  Tänkte se om du har tips på några bra utdelande ETF’r likt xact högutdelande som följer globalt index. Gärna med hög stadig utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robin,
   Det finns ett gång sådana ETF:er noterade i Tyskland. Vanguard har en jag gillar där de utgår från ett mycket brett index och tar bort alla bolag som har lägre direktavkastning än snittet. Det är en mycket bred fond med långt över 1000 innehav. Läs mitt inlägg i länken om den:

   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

   iShares har en som heter MSCI World Quality Dividend och innehåller ett hundratal bolag utvalda utefter ett gäng kriterier som kretsar kring uthållig vinst och utdelningsförmåga. Den gillar jag också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena, vad ligger direktavkastningen på i runda slängar i dessa etf'er?

   Radera
  3. Tjena,
   De ligger bägge runt 3 procent nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack så mycket för ditt svar ska kolla upp dom.

   Radera
  5. På Morningstar brukar man kunna leta upp ETF:er och aktuell DA.

   Radera
 9. Härligt att höra Petrusko, instämmer helt! Följt dig i många år nu och uppskattar alltid dina inlägg - kör på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Eric,
   Tack för din kommentar och kul att du hängt med i många år. Det är ett angenämt intresse det här med börsen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Härligt att höra Petrusko, instämmer helt! Följt dig i många år nu och uppskattar alltid dina inlägg - kör på!

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...