Unilever en stadig utdelningsaktie

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Jag har följt Unilever i bortåt 10 år och det är ett typiskt "petrusko-bolag" då jag gillar starka bolag i dagligvaruhandeln extra mycket. 2016 skrev jag ett inlägg om bolaget men slog nog aldrig till då. Inte för att det var dåligt läge eller så, det blev bara inte av. Den här gången sölar jag inte utan har passat på att köpa i vad jag tycker är ett hyggligt läge för en långsiktig investerare.

Bilden ovan visar Unilevers aktieutveckling över flera års tid. Nu den sista tiden har den halkat efter marknaden och under 2021 har den hamnat i frysboxen bland investerare. Utmaningar i form av stigande kostnader för bla råvaror och transporter sätter press på lönsamheten och bolaget har flaggat för att det kommer bestå en tid. Det är dock inte frågan om vinst/förlust här utan Unilever tuffar på och gör rejäl vinst men de här utmaningarna bromsar prestandan en aning. Aktiemarknaden brukar inte gilla sådana här case som står för utmaningar under en tid och Unilevers aktie har handlats ned i spåren av det. Hittills i år har aktien backat runt 10 procent medan tex DJ USA är plus runt 25 procent.

Unilever har hög avkastning på eget kapital. De äger en imponerande lång lista starka varumärken inom dagligvaruhandeln. Direktavkastningen är strax under 4 procent och utdelningen har de höjt många år i rad.

Igår slog jag till på ett knippe Unilever till $52,55. Det är en liten del av portföljen och även om jag gärna köper fler aktier är planen nu att det skall vara en liten del. Sedan tidigare har jag satsat stort på Axfood inom dagligvaruhandeln och jag har en liten del Essity också. Den sistnämnda väger strax under 1 procent och för stunden är jag nöjd med det. Unilever tänker jag mig en viktning upp till liknande nivå som Essity. Jag förväntar mig ingen snabb uppgång i Unilever utan snarare att marknaden fortsatt är kylig till den. I det långa loppet tror jag de kommer fortsätta växa sin omsättning och vinst i maklig fart.

Läs mer:

The Motley Fool skrev nyligen om Unilever:
https://www.fool.com/investing/2021/10/12/3-stocks-to-buy-if-you-want-1000-a-month-in-divide/

Bloggaren Kronan till miljonen skrev ett inlägg om Unilever häromdagen:
https://www.kronantillmiljonen.se/aktieanalyser/unilever-generos-och-stabil-utdelning-2021/

Mitt egna inlägg om Unilever som jag skrev 2016:
https://petrusko.blogspot.com/2016/07/unilever-giganten-i-dagligvaruhandeln.html

Länk till Unilever hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

5 kommentarer:

 1. Hej. Kul att du köpt in dig i Unilever!
  Har själv bolaget sedan 2016 och fyller på lite då och då, särskilt intressant om den dippar ^^. Känns ändå som ett stabilt utdelningscase på sikt. // MVH VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena VGI,
   Tack för din kommentar. Ja det är nice att äntligen äga bolaget som jag tittat på och gillat i så många år. Med lite tur backar den än mer och då står vi redo att öka =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej P,
  Tack för tipset. Jag köpte precis några UL. Men en fråga:
  När jag kollar i Avanza ser jag utdelningen varierar mycket, jag antar att utdelningen betalas i annat valuta och se blir konverterat till USD. Vet du hur mycket utdelningen är i den ursprungliga valuta?
  Mvh /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   Ja det stämmer att det är valutan som får utdelningen att fladdra lite i dollar räknat. Utdelningen är 0,4268 euro per kvartal. Det har den legat på i 4 kvartal varpå en höjning är att vänta i början av 2022.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...