Industrivärden och utdelningen våren 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Vi närmar oss slutet av året och vårens utdelningar är därmed en het fundering. Väldigt många bolag kommer i vanlig ordning höja sin utdelning men för Industrivärden kan det komma se lite annorlunda ut. Beroende på hur man ser på saken.

Under 2021 har Industrivärden betalat 3590 miljoner kronor i utdelning varav 6,25 kronor per aktie var ordinarie och 2 kronor per aktie i bonusutdelning. Totalt 8,25 kronor per aktie och 3590 miljoner kronor.

Bonusutdelningen hänger ihop med tidigare år då man var försiktig med utdelning i spår av pandemin. Under 2020 betalade Industrivärden ingen utdelning alls av försiktighet.

Analytikers snittestimat för vårens utdelning är 7,5 kronor per aktie. En fin höjning från ordinarie 6,25 kronor året innan men en sänkning mot totala utdelningen om 8,25 kronor. Det är rimligt att utgå ifrån ordinarie utdelning och tänka att 7,5 kronor är en höjning. Alla tänker inte så och vissa behöver kanske en påminnelse att 2 kronor per aktie faktiskt var en bonusutdelning.

Under 2021 har Industrivärden tagit emot 7072 miljoner kronor i utdelning från portföljbolagen. De har en utdelningspolicy som skall främja ett stigande kapital under förvaltning. Det vill säga att en del av mottagna utdelningar investerar de i portföljen medan resten går åt till bolagets kostnader samt utdelningen de pyntar till oss ägare.

I dagarna makulerade bolaget en bit över 3 miljoner egna aktier vilket gör att kvarvarande aktier har rätt till en lite större del av bolaget och dess utdelning. En faktor som påverkar utdelning per aktie positivt men det är ingen stor inverkan utan handlar om en knapp procent av bolagets aktier.

7,5 kronor per aktie i utdelning till våren är inget orimligt antagande. Från förra årets 6,25 kronor innebär det en utdelningstillväxt om 20 procent. I flera år har dock bolaget höjt med 25 öre och kanske får vi "nöja" oss med 6,5 kronor.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

 1. Tjena Petro,
  Titta i DI-tidningen idag, det finns en artikeln som tycker du kommer att gilla mycket. Det handlar om att stora bolag med stabila utdelningar vinner i långa loppet över alla högutdelande. Jag tänkte på dig när jag läste den. ;-)
  Ha det,
  /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena D,
   Tack för tipset. Jag skall till biblioteket imorgon och ser fram emot att läsa den. Utdelningshöjarna är min främsta favorit så det låter nice det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, Och tack för infon.återkom gärna om artikeln i DI med dina synpunkter.
  Vad tror om Estea omsorgsfastigheter i en utdelningsportfölj?
  / T

  SvaraRadera
 3. Tror aldrig att Industrivärden komme att höja utdelningen till 7,5 kr. Lundberg gillar inte att lämna stora utdelningar. 6,5 kr är däremot ett högst rimligt antagande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja trenden är väldigt tydlig där, 25 öre per år.

   Ha en go dag

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Rent utdelningsmässigt vore det väl bättre att äga alla bolag separat för att samla in utdelningar än att äga Industrivärden? Jag menar, de har väl bättre direktavkastning i snitt? Fördelen är ju att de gör nya investeringar för en del av de mottagna utdelningarna, men det kan man ju också göra själv, i samma innehav..? Eller missar jag något?

  SvaraRadera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...