Justerar mina egna regler kring belåning

 


Sedan 2013 har jag använt mig av belåning i portföljen vilket i långa loppet kan bidra till högre avkastning. Under nästan hela denna period har räntan varit låg samtidigt som börsen avkastat bra. För att hålla risken under kontroll satte jag initialt ett eget tak på belåningen till 10 procent av mitt portföljvärde. I runda slängar är det också där jag legat under stora delar av perioden.

För några år sedan började jag kika på att sänka taket och ändrade mitt tak till 8 procent med en stretch till 10 procent. Initialt betydde det ingen skillnad utan jag låg glatt kvar på 10 procent belåning till dess jag ryckte tag i mig själv och sänkte den rejält. Det senaste året har jag snarare legat kring 5 procent belåning och nu har jag sett över strategin på nytt.

Jag har landat i ett tak om 7 procent och jag ligger också gärna precis där. Att det blev just 7 procent är besläktat med ett resonemang jag för kring viktning av enskilda aktier i portföljen. Jag undviker att vikta bolag tyngre än 7 procent då det är en nivå jag kan hantera riskmässigt. Om något fullständigt makalöst skulle hända som raderar värdet på hela innehavet så klarar min portfölj av det upp till just 7 procent, högre än så börjar det svida. 7 procent bör min portfölj avkasta årligen som lägst i snitt över tid. På ungefär ett år skulle min portfölj kunna hämta in ett sådant makabert värdetapp i exemplet ovan.

Räntan är låg nu och börsen har jag stor tro på i långa loppet. Med dessa förutsättningar är belåning en komponent jag använder mig av för att höja min avkastning. I samband med den här översynen av strategin har jag landat i att jag gärna har just 7 procent belåningsgrad. För att uppnå en högre potential i långa loppet. I runda slängar ligger jag på 6 procent när jag skriver detta och planerar att öka smått i några innehav.

9 kommentarer:

  1. Hur stor vikt lägger du på Avanzas belåningsvärde/superränta när du handlar? Väljer du aktivt bort aktier med 0-20% i belåningsvärde?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det lägger jag ingen vikt alls i. Generellt sett är min typ av bolag sådana som ingår i superräntan hos Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har aldrig använt mig av belåning i aktieportföljen däremot har jag belånat mina fastigheter till 50% och räntekostnad 0,79% brutto.Efter ränteavdrag 0,55% netto och det kan jag lätt erhålla på mina aktieplaceringar ,går ju även att få runt 0,8-1% på ren ränteplacering men blir ju mer ett nollsummespel

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko!
    Låter vettigt.
    Jag tänker nog ungefär lika. Försöker att hålla mig inom 0% ränta hos Avanza men just nu ligger jag inom 0.99% spannet.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko,
    har du några tankar om viktning av en specifik bransch?
    Tack annars för en grym blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena JJ,
      Där har du en viktig faktor att hålla koll på i ett riskperspektiv. Medan jag är väl medveten om risken har jag ändå valt en mycket stor exponering mot fastighetssektorn. Dels genom vanliga aktier i en rad olika bolag som tex Castellum och amerikanska Realty Income men även via preferens och D-aktier.

      Jag tycker att det är en onödig och dum risk egentligen att vikta en enskild bransch tungt. Fastighetsbolag är en favorit och det jag kan bäst. Det har gjort att jag dragits till de investeringarna och anledningen att jag tillåtit mig vikta det tungt.

      Oavsett är det en förhöjd risk och sådana är en god ide att undvika.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej,

    Hur tänker du kring, låt oss kalla det, total belåningsgrad? Det vill säga inklusive eventuellt bolån och studielån. I förhållande till dina totala tillgångar.


    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker det är irrelevant. Bolån har ett hus eller lägenhet som säkerhet. Studielån mynnar ut i en utbildning, bara att maxa den och gotta sig i sin fina utbildning.

      De där två grejerna har inget med börsen att göra.

      Rent privatekonomiskt behöver man ha råd med sina förehavanden. Inget avancerat direkt. Oavsett om det är att man har ett studielån eller om man vill bygga modelljärnväg.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Kan tycka att blanda in bostadens belåning i en diskussion om risk är rimligt i alla fall. Person a med låg belånad bostad och 25% belåning på aktieportföljen kanske tar lägre total risk än person b med 7% belåning på aktieportföljen och högre belåning på huset.

    Personligen har jag landat i <60% belåning på bostad och ca 10% på portföljen.

    Vid en krash på aktiemarknaden får man aldrig riskera att banken tvångssäljer aktier för att betala lånen.

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...