Castellum Q1 2021 - Lägre förvaltningsresultat

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza

Idag har Castellum släppt sin rapport för det första kvartalet 2021. I förra rapporten flaggade de för att 2021 sannolikt får mycket tufft att nå målet om 10 procent tillväxt i förvaltningsresultatet. Nu i kvartal 1 redovisar man en nedgång om -3 procent i förvaltningsresultat.

Förvaltningsresultatet kommer in på 2,82 kronor per aktie och är alltså 3 procent sämre än året innan men det är okej.

"Like for like" har hyrorna stigit med 1 procent. Alltså de fastigheter som man ägde förra året och nu fortfarande äger under den här perioden. Nedgången förklaras av stora avyttringar. De har ju sålt för miljardbelopp till Blackstone och de har ytterligare några försäljningar som gör att de nu inte drar in lika högt förvaltningsresultat.

Planen med dessa försäljningar är att ta hem fina vinster i högt värderade tillgångar och engagera kapitalet där de kan skapa snabbare värde. Detta gör Castellum mycket bra i vad de kallar "egna projekt". De tar fram planer och säljer på ritning i vissa fall, kontrakterar byggbolag som bygger grejen åt dem. Denna vägen har visat sig generera ett mycket bra värde åt Castellum. Det blir liksom mer pengar den vägen och då är det en smart strategi att sälja högt värderade gamla kåkar för att skapa än mer värde i nybyggda. 

Försäljningarna har lyft fram värde och fått substansvärdet att stiga till 220 kronor per aktie. Gårdagens stängningskurs om 207,6 kronor innebär en substansrabatt på cirka 6 procent.

I samband med rapporten meddelar Castellum att de också fortsätter med återköp av egna aktien. De äger redan cirka 2 miljoner aktier och kan nu köpa än fler intill nästa årsstämma. De här aktierna kan komma användas som betalning vid förvärv. Jag ser gärna att man likt amerikanska bolag gör återköp och makulerar aktier. Castellum kan med fördel använda aktier som betalning men jag ser gärna att aktier makuleras också. Det där får tiden utvisa hur det blir.

Uthyrningen går bra för Castellum och de meddelar i rapporten att det rullar på bra och inte är tal om några hyressänkningar i spår av pandemi eller förändring pga den.

Avgående VD Henrik Saxborn avslutar sitt VD-ord i rapporten med en liten kommentar kring utdelningen. Han säger så här:

"Utdelningen i Castellum brukar ju följa förvaltningsresultatet. Men min bedömning är att vår starka finansiella ställning gör det möjligt att – om styrelsen och bolagsstämman så önskar – inte bryta vår tjugotreåriga svit av utdelningshöjningar oavsett det exakta utfallet av detta enstaka mellanår vad gäller tillväxt."

Ja det är ju ett år till nästa utdelning skall beslutas så det får vi ju se hur det blir med den. Castellum har onekligen en stark finansiell ställning och kan utan vidare höja utdelningen mer än vad förvaltningsresultatet växer. De har en stark ställning och de har en låg utdelningsandel. Det blir alltså inte tal om att gröpa ur bolaget i sådana fall utan det handlar om att dela ut en lite större del av förvaltningsresultatet än vad man brukar göra.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Jag tolkar försäljningarna annorlunda. Tanken var att dra in tillräckligt med kontanter för att kunna köpa Entra och de hade ingen plan B. Så nu har de ett företag med lägre intäkter och är tvungna att göra något. Försäljningarna och uppköpet som inte blev av var stora misslyckanden.

  Amerikanerna har ett uttryck om att sätta läppstift på en gris. Det är vad Castellum gör i den här kvartalsrapporten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Dig, Daniel. När Balder kom upp i 10% av Entra i höstas och Erik sade något i still med att han såg det bara som en bra investering och hade inga planer på att ta över Entra då bolaget hade potential att utvecklas bra på egen hand. Förstod att det var kört för Castellum och SBB att kunna ta över bolaget. Märkligt att Castellum och SBB inte begrep det utan körde på med sina erbjudanden till aktieägarna som om ingenting har hänt. De hade ju ingen chans att få över 90% av aktierna och tvångsinlösa resten, när Balder satt på 10%. Castellum borde inte ha sålt fastigheterna i detta läge.

   Trevlig Kväll

   //Krusse

   Radera
 2. Jag börjar genast undra, hur säker är utdelningen? Jag gillar Castellum och jag gillar fastigheter men om utdelningen ryker eller sänks är ju en stor del av min tes för att investera omkullkastad.

  Tror du utdelningen är i fara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. VD:n försöker svara på den frågan när han säger att de kan behålla den nuvarande utdelningen om de vill, trots något lägre intäkter, och sedan borde intäkterna öka framöver.

   Jag (som har Castellumaktier) är inte oroad för utdelningen. Möjligen väljer styrelse/ägare att krympa den en aning nästa år men det borde vara marginellt.

   Sedan är förstås inget garanterat. Alla fastigheter kan drabbas av insektsangrepp imorgon.

   Radera
 3. Har fyllt på med Castellum de senaste månaderna, på en annars dyr börs, så tycker jag priser just nu är helt ok.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fint bolag som bara ligger och skvalpar i portföljen, är det någon som sett några källskattepengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berra?
   Vad menar du? Castellum har ingen källskatt men du kanske kommenterar på fel ställe/inlägg?

   Radera
 5. Läs gärna analysen av Castellum som ursprungligen är gjort av Börsveckan.

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/04/28/mer-action-i-castellum-att-vanta.html

  Trevlig Läsning

  //Krusse

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...