Ökat i W.P. Carey

 Annons: Innehåller reklamlänkar till AvanzaIgår skalade jag av ytterligare lite i Brookfield Renewables som vuxit sig för stort i min portfölj och ökade istället i W.P. Carey där jag hade en betydligt mindre stek. WPC är ett amerikanskt fastighetsbolag med mycket god diversifiering i beståndet. Dels bland olika fastighetstyper och hyresgäster men faktiskt även geografiskt. De äger fastigheter i USA och Europa i huvudsak och några kåkar är belägna här i Sverige.

Belåningsgraden är rimlig med en nettoskuld/bolagsvärde om 35 procent. För året har de lämnat en prognos om en AFFO på $4,79 - $4,93 per aktie. Aktiekursen om cirka 73 dollar i förhållande till AFFO är klart rimlig. Utdelningen brukar de höja varje kvartal och grafen ovan visar hur den stigit över åren. Den senaste kvartalsutdelningen på $1,048 blir i årstakt 4,192 och en direktavkastning om cirka 5,7 procent.

Det där AFFO jag nämner ovan är de riktiga pengarna ett amerikanskt fastighetsbolag genererar. Man kan inte titta på redovisad vinst för den innehåller avskrivningar mm som inte påverkar pengarna i kassakistan. AFFO är riktiga pengar som bolaget genererar rakt in i kassakistan. 

WPC presenterar sin rapport för kvartal 1 den 30 april.

Länk till WPC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Det här bolaget är en net lease vilket innebär att när väl räntorna stiger så kommer kursen sannolikt att sjunka. Då kan det vara läge att greppa tag i en högre yield.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Net lease hahr med hyresavtalet med hyresgästen att göra. Det innebär att hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten. 100% av WPCs hyresavtal har inbakat årliga hyreshöjningar.

   När väl räntor stiger får investerare ett högre avkastningskrav vilket på kort sikt kan pressa ned värderingar på aktier. Både vanliga aktier och fastighetsbolag som detta. Fastighetsbolag är lite mer känsliga och kan backa mer än vissa andra sektorer men det är kortsiktigt det där. I långa loppet är det bolagets prestanda som sätter kursen. Bolag som presterar bra får se sin aktiekurs stiga på sikt. Rent verksamhetsmässigt går det utmärkt att äga fastigheter i olika ränteklimat. Högt som lågt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. När väl räntorna stiger kan det istället vara mer fördelaktigt att köpa REITs som äger hyreslägenheter då det kommer att kosta mer att köpa egen bostad och efterfrågan på hyreslgh kommer då att öka vilket gynnar den typen av REITs.

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  något off-topic men: Har du fått Brookfield Renewable-utdelningen än? Det är snart en månad sedan den skulle betalats men åtminstone vi Nordnetkunder har inte fått sett något ännu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja hos Avanza fick man utdelningen 1/4 vill jag minnas. Har sett att folk klagat på att Nordnet är väldigt sega denna gången. Trodde faktiskt att de hade löst det nu men så är det ju inte om du inte fått pengarna än.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej ska vi vara petiga så har även Wpc i flertalet av sina avtal reglerat om höjning som tar hänsyn till inflation. Blir det hög inflation får de således ersättning för detta. Detta är de till och med bättre på än Realty Income.
  Med vänlig hälsning, Magnus

  SvaraRadera
 4. Vilket roligt sammanträffande! Även jag ökade igår. Har velat öka länge men väntat på en nedgång som kanske inte kommer. Vill inte missa tåget om de rör sig uppåt pre-Covid nivåer, och göra samma misstag som när jag inte ökade PRU runt 80 då jag köpte in mig runt 60 och tyckte 80 var "dyrt"...

  SvaraRadera
 5. Hej P

  Äger också en post i WPC, initierat efter ett av dina inlägg, och har legat och fiskat efter ytterligare köp under 70, men man får kanske ge upp på den punkten.

  För övrigt tycker jag det är dags att uppdatera portföljfördelningen :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 6. I frågan wp Carey vs realty, vilka skulle du tro är det bättre de närmaste 2-3 åren? ?

  SvaraRadera
 7. Jag tycker Global Net Lease Inc (GNL) är mer intressant, bättre kvalitet på deras fastigheter och läget, bättre balanser och sist men inte minst högre utdelning på hela 8,4%! Jag hellre köpa GNL än WPC. WPC är väldigt gammal och trög, det kommer att bli väldigt lite tillväxt i framtiden.

  GNL hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/681175/global-net-lease-inc

  SvaraRadera
 8. Ingen kommentar kring Axfoods Q1?

  Innebär det att du i tysthet säljer av ditt innehav ...?

  SvaraRadera
 9. Ja det är lite knepigt med utdelningen från Brookfield Renewable. Mr. Hernhag har ju de aktierna också. Han borde väl komma med en kommentar snart!! ??

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...