Sagax löser in preferensaktier

 


Fastighetsbolaget Sagax var de som startade trenden med preferensaktier när de gav ut sin år 2006. Många bolag har hakat på sedan dess och flera har även hunnit lösa in sina preffar. 
Nu är det Sagax tur för denna manöver och den är inte helt oväntad. De har sedan tidigare kommunicerat en vilja att bli av med preffarna och de har verkat i den riktningen när de istället givit ut D-aktier och erbjudit utbyte mot dessa.

Inlösenkursen för Sagax preferens är 35 kronor och man planerar att lösa in den direkt efter kvartalsutdelningen i april. De kommer alltså pynta utdelningen om 0,5 kronor och sedan löses aktien in varpå man erhåller 35 kronor i inlösen. Aktien stängde idag på 35,8 kronor.

En fun fact angående de här preffarna är att en stor del av de som finns kvar nu efter utbytesförfarande osv ägs utav Patrik Brummer som har en fet preferensportfölj som Dagens Industri brukar skriva om titt som tätt. 3.440.000 stycken Sagax preferens äger han. Det är över 20 procent av alla Sagax preferens som finns nu.

Det är som sagt inte så värst många preffar kvar där ute bland småspararna men det finns ändå ett gäng varpå infon är intressant tänker jag. Själv ägde jag Sagax pref förr i tiden men har i omgångar bytt och har nu enbart Sagax D-aktie. Jag accepterade inga utbytesförfaranden utan väntade och sålde över börs. Den som kan tänka sig köpa Sagax D nu istället för preffen får betydligt mer för pengarna. Preffen får man som sagt 35 spänn för medan Sagax D kan man köpa för 31,4 kronor.

Sagax D är väldigt lik preferensaktien med främsta skillnad att den saknar preferens vid en ev konkurs eller liknande. Det är en skillnad men inte så värst stor ändå i ett seriöst bolag som Sagax. Skulle det gå så pass illa att bolaget hamnar på obestånd är man nog ungefär lika körd oavsett om man har D eller preffen.

Utdelningen är 2 spänn på bägge de här aktierna och skulle den mot förmodan dras in buffras den upp till dess att den betalats till fullo. Även här är det inget att oroa sig för mer än att om det mot förmodan skulle gå så illa för Sagax att de behöver dra in utdelningen på de här aktierna ja då är det nära på kört ändå oavsett D eller preff. Jag tar det för avlägset.

Sagax D är en preff/D-aktie som jag satsat extra på. För kvaliteten och tron på bolaget. Inget är säkert på börsen men jag gillar risk/reward i Sagax D. På kursen 31,4 kronor är direktavkastningen 6,3 procent.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Sagax preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

  1. Det finns ytterligare några skillnader mellan preff och D-aktie, t.ex. preff har 2kr/år i utdelning medan D-aktie har 5*stam utdelning dock max. 2kr/år. Det finns skillnader i beskrivningen av aktierna som jag inte vet vad det betyder i praktiken.

    Jag deltog i den sista nyemissionen av Sagax preff och köpte för 29,5 och hade aktien ett par år. När preffar blev super heta och Sagax preff handlades för runt 40 spänn så fick det vara nog på galenskapen, jag sålde och fick drygt 2 årsavkastningar över inlösenkursen.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Ja det är en rad skillnader på preffen och D-aktien men i praktiken är det samma grej. De pyntar 2 kronor utdelning per år.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Håller med om Sagax, tycker det är lite konstigt dock att Akelius handlas lågt. mvh Henrik

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...