Förra året pyntade Industrivärden ingen utdelning

 


I slutet av oktober meddelade Industrivärden att de inte avser pynta någon utdelning för verksamhetsår 2019. För mig som gillar utdelningar var ju det lite ledsamt men pengarna är kvar i Industrivärden och växer vidare där. Inför årsstämman förra året föreslogs en utdelning om 6 kronor per aktie men det drogs tillbaka i spåren av pandemin. Planen var att ev pynta senare under året men det blev alltså inget med det. Bortsett från när Industrivärden ändrade sin utdelningspolicy för några år sedan har de en hygglig utdelningshistorik. De sänkte utdelningsmålet för att behålla mer cash att växa vidare inom bolaget.


Imorgon tisdag 9 februari släpper Industrivärden sin bokslutsrapport och med den förslag till utdelning för 2020 (det som skall pyntas i år alltså). Jag har sett analytikerestimat om 6 kronor per aktie och det skulle ju sitta fint om de tog vidare där de "pausade" liksom. Som vanligt vill jag inte ta något för givet eller ha för höga förväntningar varpå jag är beredd på att utdelningen mycket väl kan bli lägre. 

Investmentbolaget Industrivärden är det innehav jag ägt allra längst och har haft det sedan millennieskiftet någon gång. Det är inte det bästa investmentbolaget men jag tycker det är en bra komponent i portföljen ihop med andra investmentbolag mm. Industrivärden ger en koncentrerad exponering i några få storbolag som tex Essity, Sandvik och Volvo.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

  1. Skulle gärna se att någonting faktiskt händer i Industrivärden, förutom att bara öka i dess befintliga innehav.
    VDn ger heller inga bra, enligt mig, svar på frågor kring nya investeringar.

    Å andra sidan finns det gott om andra investmentbolag för det. Industrivärden kallar sig själva t.o.m. för kapitalförvaltare, inte investmentbolag. Kanske inte säger så mycket egentligen, men det klingar helt olika i mina öron.

    Hade också varit intressant att veta hur aktiva Industrivärden egentligen är som ägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mathias,
      Ja de lämnar allt en del att önska när det kommer till förändringar i portföljen. Det är nu 3-4 år sedan de spikade en ny strategi med en ambition om att förvärva nya bolag till portföljen. Det har bara blivit köp i befintliga innehav sedan dess.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har du tänkt tanken att direktinvestera i innehaven direkt? För dig som lever på utdelningar är det viktigt att de strömmar in, och inte fastnar i industrivärden pga policyn(stödja innehavsbolag mm). Rabatten på 7% tycker inte jag motiverar risken för utebliven/sänkt utdelning

    MVH
    myntaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Myntaren,
      Det var ett speciellt år 2020. Flera bolag slopade sin utdelning eller sänkte den. Industrivärden pyntar normalt sett en hygglig direktavkastning. Högre än vissa av portföljbolagen faktiskt. Historiskt har Industrivärden presterat en okej totalavkastning och jag tror de fixar det även i framtiden sett över långa tidsperioder.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Men nu är det lundberg som regerar. Han släpper inte gärna iväg några kronor i onödan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kapitalisten,
      Både ja och nej. I det här fallet skulle man kunna argumentera för att det flyttar än mer makt till Lundberg. Cashen går från Industrivärden till Fredrik Lundberg och investmentbolaget Lundbergs. Mer makt åt Fredrik.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag hoppas på 6,25 kr i utdelning, det är ju det som krävs för att hålla trenden. Har också en liten förhoppning om en axtrautdelning på typ 2 kr, några innehavsbolag delade ju ut förra året (Essity, Skanska) och några har ju i år aviserat extrautdelning (Skanska, Volvo, Sandvik). Tror du en mindre extrautdelning är helt utesluten för Lundberg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Pelle,
      Det blev spot on det där. =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Önskar jag vore lika träffsäker i mina investeringar..:)

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...