Bra fonder blir dåliga

 


En gång i tiden var Didner & Gerge stekheta. De var börsgurus och gjorde mäkta fina investeringar. Fondbolaget som bär deras namn har en handfull olika fonder som var populära. Under flera år presterade de bra och attraherade många sparare. Nu är det ett bra tag sedan de visade upp mäktig prestanda. Fonderna har tappat stjärnor i Morningstar rankingen och det finns gott om alternativ som presterat bättre. 

Carnegie fonder har en snarlik story. Fonder som en gång var heta och låg i framkant men nu mera inte så värst heta och tappade stjärnor.

Är det ute med dem?

Näe inte nödvändigtvis. Så här bör man nog förvänta sig att det är med aktiva fonder. Ingen är herre på täppan konstant. De gör rätt saker under en period och har en viss portion tur. Sedan svänger det och resultatet är svagare prestanda. På riktigt lång sikt kanske det jämnar ut sig och avkastningen blir bra även om man behåller genom sämre perioder. Det är svårt att veta på förhand. Om de över huvud taget kommer åter och presterar bättre än index.

Själv är jag tex förtjust i AMF Aktiefond Småbolag och investerar i den till mina barn och i egna pensionskonton. Den är inte bäst men bra. Jag tycker det är en rimlig fond och tror på den i långa loppet. Jag följer prestandan och om jag tycker att den inte håller måttet över tid så byter jag. Så gjorde jag för flera år sedan med Didner & Gerge. 

Kanske tappar AMFs fond touchen och kanske får D & G fart igen. Det får framtiden utvisa. Min poäng är att man behöver hålla koll på sina aktiva fonder och att de sällan går spikrakt upp över tid. Vissa kanske svänger över till att bli riktigt usla. Chansa inte med dina sparpengar utan bevaka det noga. Läs material och titta på presentationer. Jämför och utvärdera.

14 kommentarer:

  1. Hej P

    Sitter själv med DG Aktiefond på ett vanligt fondkonto och har en präktig reavinst då jag månadssparat länge.

    Hur tänker du i dessa lägen? Sälja, betala reavinst och investera i något bättre eller behålla innehavet så länge det går hyfsat, vilket jag tycker det ändå gör.

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Kul att du investerat länge och sitter på en präktig reavinst. Man kan resonera på olika sätt kring det där. Själv skulle jag tex kunna resonera att jag tycker att index är en bra och smart investering och D&Gs fond har ju hängt med hyggligt mot det. Att realisera vinsten äter upp en stor del av kapitalet och en ev ny investering behöver överprestera mot index för att hämta in det över tid.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Till Erik.
      Kör rot samma taxeringsvärden år som du realiseras.

      Radera
  2. En annan ej relaterad fråga.
    Du äger ju corem property pref, jag likaså. Och har fått uppköpserbjudande av M2. När man läser den Oberoende budkomitténs uttalande på Corems hemsida så uppmanas aktieägarna ej tacka ja till erbjudandet för det inte återspeglar bolagets reella värde.
    Hur ställer du dig till erbjudandet?

    Mvh
    Emil

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emil,
      Budet på Corem Property är ej relevant. Det är en ren formell grej utlöst av budpliktsregler. Storägaren köpte aktier och kom över en gräns där man enligt reglerna måste lägga ett bud på hela bolaget. Storägaren har inget intresse av att köpa ut hela rasket varpå den bjuder det lägsta tillåtna budet. Ett bud som inte är värst intressant för gemene man. Så det där budet är bara att skita i.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Statistiken säger väl att det är inte speciellt många av fonderna som har kvar sin morningstar-rating efter 5 år. Förvaltare byts ut, saker ändras i omvärlden etc. Man kan ju tycka att det är sådant man betalar för i aktiv förvaltning, men dessvärre är verkligheten en annan. Investerade själv en hel del av tjänstepensionen i D&G Aktiefond Sverige, för "bättre fanns ju inte"... tsss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      I USA där det finns bra statistik kring det där är det cirka 80 procent av aktiva fonder som misslyckas med att slå index. I Sverige är utfallet lite bättre än så de senaste 5 åren men mycket pekar på att det är svårt att slå index på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Låter nästan som att du applicerar “Cut Your Losses and Let Your Profits Run” på fonder. Intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aktiegrubbel,
      Jo så kan man ju säga fast otroligt trögrörligt. Jag byter inte bort något på dagen, kvartalet eller ens året. Jag gör ett noga begrundat val och har uthållighet vid sämre perioder. D&Gs fond presterade halvdant riktigt länge innan jag kastade in handduken.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Har funderar lite senaste tiden på om man inte bara skulle göra det enkelt för sig och slänga typ 60% i global indexfond, 20% i Spiltan Investmentbolag, 20% nordiskt index. Jag lever inte på utdelningar så stadigt kassaflöde är inte så relevant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Big Potato,
      Indexfonder är ett smart val. När man pratar om börsens goda avkastning är det just index man refererar till. Väldigt många misslyckas med att prestera lika bra som index. Index är smidigt och attans smart. Du har en bra plan där.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. hej! Vet du hur det blir med Xact Högutdelandes utdelningar i år? Blir det vid två eller fyra tillfällen? Hälsningar Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Xact har sagt att de har för ambition att pynta 4 gånger med start i år. De brukar meddela utdelning i maj så med start då blir det ev kvartalsutdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej!
    Vad jag har i bakhuvudet när det gäller D&Gs investeringar så var/är? det väl så att man bytt ut de som gör investeringarna. Det är väl inte som det var en gång i tiden när de två ägarna själva skötte investeringarna. Då gick ju allt som på räls. Men naturligtvis så kan ju förutsättningarna att lyckas i närtid förändrats så pass mycket att man inte hängt med och "öppnat upp nya dörrar" Hoppas du inte tar illa vid att jag snodde (lånade ett uttryck från dig) Gillar verkligen det! Sen kan det ju vara så att man att man väntar ut marknaden. Ja, hjulen snurrar ju fortare nu för tiden och många företag har svårt att hänga med. Titta bara på Hennes & Mauritz. Där tog det lång tid innan kursen började gå uppåt istället för neråt. Tack dina insikter Petrusko!

    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...