Tele2 höjer utdelningen

 


Tele2 presenterade idag sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Fördelat på två tillfällen; maj och oktober, föreslår de en utdelning om totalt 6 kronor. Mot föregående års ordinarie utdelning om 5,5 kronor innebär detta en utdelningstillväxt på 9 procent.

Under 2020 har Tele2 presterat rimligt. Intäkterna har drabbats negativt av pandemin och de räknar med liknande effekt under 2021. Verksamheten är i snudd på livsnödvändig. Vi använder mobilen och webben nästan oavsett vad som händer runt i kring oss och det ger ett pålitligt kassaflöde till ett bolag som Tele2. Prognosen för kommande år är långsamt stigande intäkter. Det är ingen raket vi talar om men en mäktig kassaflödesmaskin är det.

I VD ordet hintar Kjell Johnsen om att CAPEX kan slå lite olika mellan åren framöver men att totalen kommer landa på guidningen. Blir den lite högre ett år kommer den bli lägre ett annat. Det är takten på 5G-investeringar som avgör det. Som det ser ut nu kommer utrullningen ske snabbare än man tidigare trott.

För telekombolag är redovisad vinst lite knepig att titta på då den ofta innehåller mycket som inte påverkar de riktiga pengarna bolaget genererar. Därför pratar Tele2 själva om Fritt kassaflöde till eget kapital. Det är ett mått på riktiga pengar och är mer relevant än redovisad vinst. För 2020 landade det på 4879 miljoner kronor och utslaget på cirka 690 miljoner aktier ger det ungefär 7 spänn per aktie. Utdelningspolicyn är att pynta minst 80 procent av fritt kassaflöde till eget kapital i ordinarie utdelning. Den föreslagna utdelningen om 6 kronor innebär en utdelningsandel om cirka 86 procent.

Ett löpande besparingsprogram kommer ge 250 miljoner ytterligare under 2021 mot året innan. För en stadig och långsamt växande verksamhet är det extra viktigt att hålla kontroll på kostnaderna och besparingsprogram är en återkommande grej för de flesta bolagen i branschen.

Länk till Tele2 hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Hej P

  Om jag kommer ihåg rätt så trodde du på 6 kr i någon kommentar för ett tag sedan, så well done.

  Pratas lite om extrautdelning (utöver de 6) på vissa håll, vad tror du om det?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Tack för din kommentar. Beträffande extrautdelning så är Tele2 inte bara sugna på det utan de har en separat skrivelse om det i utdelningspolicyn. Jag tolkar det som och jag har även läst VD uttala sig idag som att ev extrautdelning skall man inte vänta sig nu utan det tar de ställning till senare under året. Om det är läge och utrymme för det. De har absolut potentialen men det är bra att de tar det säkra först och väntar och ser ur det går.

   Mvh petrusko

   Radera

Rekordeliga tips för att bli bättre på att läsa böcker.

  So yeah, jag snubblade in på den här videon på Youtube. Aldrig har jag sett snubben förut men jag gillar honom och videon starkt. På cirk...