AMF Aktiefond Småbolag


Det här här en riktigt bra fond som jag äger i diverse spar (PPM och IPS bla). Jag har nämnt den många gånger och trodde att jag redan hade skrivit ett dedikerat inlägg om den men bättre sent än aldrig, här är inlägget om AMFs småbolagsfond.

Historisk prestanda är en anledning att gilla den men det finns flera starka argument för fonden. Bilden ovan visar avkastningen de senaste 5 åren. Jämfört med storbolagsindex och jämfört med en annan småbolagsfond med en duktig förvaltare. AMF Aktiefond Småbolag är den gröna grafen och som ni kan se gör den mos av de andra två. Tittar man på kortare tidsperioder ser det likadant ut.

Utöver den historiska prestandan lägger jag nu fram två starka argument för fonden:

Den låga avgiften gör det lättare för fonden att leverera en god avkastning till dig som investerare. På lång sikt äter nämligen avgifter upp en stor del av avkastningen. Vissa fonder har 1,5 procent i avgift och det kan låta lite men i det långa loppet blir det till något riktigt stort. AMF Aktiefond Småbolag har i särklass den lägsta avgiften av alla småbolagsfonder.

Starkt argument nummer två tycker jag är den breda riskspridningen i fonden. Den goda avkastningen jag nämnde ovan kommer inte från extra risktagande utan snarare tvärtom. Fonden har en mycket bredare riskspridning än andra småbolagsfonder och har över 100 innehav. Vissa andra småbolagsfonder har bara 25 innehav och om ett par bolag i en sådan fond går åt skogen så svider det hårdare än i en fond där de väger mindre och har över 100 andra bolag som delar risken.

Förvaltaren av fonden heter Angelica Hanson och hon har gjort ett mäkta bra jobb. Avkastningen talar ju sitt tydliga språk men jag har träffat Angelica och pratat med henne om fonden och det stärkte min bild ytterligare. Hon har en mycket sund strategi och jag gillar verkligen den här bredare portföljen som hon arbetar med jämfört med andra smalare portföljer. Det gör det liksom extra bra att uppnå så här god prestanda med såpass låg risk/bred riskspridning. Angelica har förvaltat fonden sedan 2006.

Produktens avgift: 0,44 procent.
Fondförmögenhet: 8,6 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

När du ser den låga avgiften om 0,44 procent tänker du kanske att det här är en passiv fond men nej det är aktiv förvaltning till ett attans lågt pris. Det är fondbolaget AMFs signum, låga avgifter. Historiskt är statistiken tydlig att småbolag presterar högre avkastning än breda börsindex. Det är en god anledning till att ha exponering mot småbolag i ett långsiktig spar.

Länk till AMF Aktiefond Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Hej du!
  Bra genomgång! Jag har nyligen påbörjat ett månadssparande i denna fond och kommer nog lägga in lite extra då det ges pengar över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif,
   Tack för din kommentar. Kul att du sparar i fonden, det tror jag blir riktigt bra på sikt. Jag siktar också på att pytsa in mer i den i min IPS där jag regelbundet får utdelningar från aktieinnehav. Jag har köpt mer aktier många gånger för de där pengarna men nu senast köpte jag den här fonden och lutar åt att göra så framgent. Pytsa in utdelningarna på det där pensionssparkontot i AMF Småbolag.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. En OT fråga. Såg att statslåneräntan sista november var -0,09% och betyder det att schablonintäkten på ISK nästa år blir 0,91% ? (-0,09% + 1%)

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för din kommentar. Mja det är inte helt logiskt det där systemet sedan röda regeringen gjort några höjningar och tillägg kring beskattningen. Det finns ett golv som det aldrig kan gå under och det är 1,25 procent. Skatten är 30 procent på det vilket betyder att man betalar 0,375 procent i skatt på värdet av ISK/KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena P!

  Har kikat på AMF tidigare, men när det gäller småbolag så har jag köpt in mig i Plus Småbolag (index). Har du koll på den och vad tycker du om den jämfört med AMFs fond?

  Tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ocke,
   Tack för din kommentar. En indexfond är alltid ett smart val och den där ifrån Plus tycker jag är bra. AMFs fond har förvisso potentialen att prestera bättre men samtidigt risken för en sämre avkastning. Index är index, man vet vad man får. Smart val.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Ha det finfint!

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Riktigt bra att lyfta upp den här fina Amf Småbolag fonden. Den hade jag innan i privata portföljen. Men som sagt kan man lätt ha 30% av portföljen långsiktigt. I TP kör jag LF saf-Lo fondförsäkring där jag kan välja Lannebo småbolag 0.64% i avgift. Riktigt bra fond och avkastning med reducerat avgift med 1%. Då tycker jag att det är onödigt byta till Amf fondförsäkring som är lika bra som LF. Lycka till. Privat väljer jag Amf småbolag före Plus småbolag fonden. Då Amf har varit med länge och är indexnära fast aktiv. Den kan inte underprestera index så mycket.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
 5. Tack Petrusko, har köpt en lite bevakningspost nu i denna fond.
  i övrigt gillar jag att du skriver om IPOs som jag intresserat mig för på senare tid, gillar inlägget om K-Fastigheter (ja lyckades ej få tilldelning), och kan svära på att du även skrev något om 24storage (teckna ej), så den tecknade jag inte :)
  QleanAir smyger fram i nästa vecka hoppas du skriver om framtida IPOer med vare sig du tecknar eller ej, fortsätt ditt bra bloggande.
  // Neo Sharp

  SvaraRadera
 6. Hej, hur tycker du SEB Sverigefond Småbolag C/R står sig i förhållande till denna för ett månadssparande?

  Mvh,
  Chrisse

  SvaraRadera
 7. En fråga angående denna ETF. Den handlas i euro, jag undrar om det är ett problem? Jag är helt övertygad om att euron har max 5-10 år kvar som valuta innan den kollapsar. Vad händer då med denna fond som handlas i euro? Jag är sugen på att börja köpa ETFer, denna bland annat men det tar emot att handla i en valuta jag tror kommer kollapsa/försvinna framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, jag tror din fråga hamnade i fel inlägg men jag är med på att du frågar om börshandlade fonder som handlas i Euro. Värdet styrs av fondens tillgångar och om det skulle bli så att valutan euro försvinner så kommer fonderna handlas i en annan valuta som beslutas om efter ett sådant scenario. Helt cool lugnt.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...