Investor gör aktiesplitt och höjer utdelningen

 


Investmentbolaget Investor släppte idag sin bokslutsrapport för 2020. Med den presenterar de även förslag till utdelning. Under förra året pyntade de 9 kronor utdelning vilket var en sänkning mot året innan. Anledningen var som bekant av försiktighetsskäl pga pandemin. Nu är det andra bud dock, inte alls samma osäkerhet som för ett år sedan.
Investor föreslår en utdelning om totalt 14 kronor. Fördelat på 10 spänn i maj och 4 i november.

Styrelsen föreslår även en aktiesplitt om 4 nya aktier för 1 gammal. Det här förändrar inget på värdet av bolaget eller ditt innehav. Det blir bara lite smidigare att handla med aktien. I skrivande stund handlas Investor b till cirka 630 kronor och en splitt skulle betyda att den istället handlas i 157 kronor men att du har 4 gånger fler aktier. Den som tex vill Investera regelbundet i Investor för 1000 spänn får det enklare att sy ihop det efter splitten. Jag tycker det här är bra och var faktiskt i kontakt med Investor i höstas och föreslog den här splitten inför vårens stämma. De hade det sannolikt redan i plan då de nämnde den vid förra årets stämma men jag ville passa på att pusha för saken. Nu är den här och det är bra. Splitten beslutas om på stämman i maj och genomförs kort där efter.

För 2020 redovisar Investor ett resultat per aktie om 69 kronor men det är helt ointressant. Det är inte de riktiga pengarna som de fått in i kassakistan. För ett investmentbolag redovisas värdeförändring som vinst och enkelt uttryckt är det alltså aktiekursen på de olika bolagen Investor äger som stigit och nu resulterar i att Investor redovisar den där vinsten. Utdelningen skall inte sättas i relation till den redovisade vinsten utan snarare till Investors kassaflöde i form av utdelningar från innehaven.

Vinst per aktie är ointressant men desto mer intressant är substansvärdesutvecklingen. Den är vad man ofta snackar om när det kommer till investmentbolag. Substansvärdet stiger när aktiekursen i de olika portföljbolagen stiger. För den onoterade delen sätter Investor ett antaget värde baserat på liknande bolag. Totalt mynnar det ut i ett justerat substansvärde om 713 kronor per aktie den sista december 2020.

Investor har gjort sin grej bra under 2020 och jag ser positivt på utdelningsförslaget. Jag hoppades på en utdelning i häraden kring detta förslaget men tog det inte för givet.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. ljuvligt! :) grym rapportering som vanligt Petrusko!

  SvaraRadera
 2. Själv tycker jag splitten är fel. Vad vinner man på detta? Ingenting! Warren Buffet brukar alltid prata om konsten att dela en pizza när frågan om varför Berkshire inte splittar sin aktie. Kostar nu runt 350000 dollar. Man vill attrahera investerare som ser till värdet och inte till priset. Är Berkshire köpvärda till detta pris? Tveklös om någon skulle fråga mig.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, inget positivt med split.

   Radera
  2. Berkshire Hathaway har en billigare C-aktie numera eftersom de noterade att folk försökte tjäna pengar på de som ville äga bolaget men inte hade pengarna till en hel aktie.

   Jag tycker väl också att de kunde väntat lite till. En split kommer göra det svårare att tolka gamla nyheter och priset är inte så högt att det är svårt för folk att handla med aktien.

   Radera
 3. Trevligt om de fortsätter med höjningarna om en krona per år. 4 kronor nästa år och sedan plus en krona om året. Vore trevligt. Eller om de struntar i att splitta utdelningen i samma stil aktien ;-)

  SvaraRadera
 4. Annars kan man säga som Per H Börjesson, VD Investment AB Spiltan,
  Citerar:
  – Jag har många gånger sagt att ”en pizza blir inte större när man delar på den” när frågan om split har kommit upp, förklarar Per Håkan. Samtidigt kan jag konstatera att även om det är ologiskt, har aktiepriset ändå betydelse för att attrahera nya aktieägare. Om man dessutom vill göra ett inlösenförfarande är det komplicerat med ett högt aktiepris. Sammantaget har även jag slutligen kommit fram till att ”det är lättare att äta en pizza om man delar på den”.Slut citat:

  Kan vara tänkvärt.
  //Kjell

  SvaraRadera
 5. Kjell,

  Förstår inte varför det skulle ligga något värde i att attrahera nya aktieägare.Buffet vill ha sina långsiktiga ägare som hängt med i årtionde. Investerare som fokuserar på värde och inte pris. Varför pizzan skulle bli lättare att äta om man delar den i fyra bitar låter konstigt. Buffett är nöjd om det inte sker några transaktioner alls i Berkshire!

  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är ju frågan varför man skall äga det överhuvudtaget om man inte skall realisera inneboende värdet i priset, är ju rätt svårt utan några transaktioner i bolaget..? Föredrar både kortsiktiga och långsiktiga ägare i aktien. Likviditet i aktien skall inte förringas när man väl behöver sälja av. mvh

   Radera
 6. Dela ni på pizzan, det blir säkert bra!
  Pussth...

  SvaraRadera
 7. Trevlig läsning, både om utdelningen och splitten! Investor är mitt största innehav. En stabil pjäs som gett riktigt fin avkastning på några års sikt. Ett av få investmentbolag som har fortsatt attraktiv rabatt dessutom.

  SvaraRadera
 8. Tänk, jag som trodde att Per H var den sista utposten för den sidan...

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vad innebär aktiesplitten för oss aktieägare?
  Vad måste vi göra?
  Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget man måste göra. Inte som nyemission eller liknande. En aktie på 600 kr delas upp på fyra aktier om 150 kr (som exempel). Så du får fyra gånger fler aktier till en fjärdedel av nuvarande värde. Ett nollsummespel Kan man sägs som sköts automatiskt.

   Tanken är att en billigare aktie ska öka handeln och locka in fler aktieägare. Vilket ju blir bra för oss befintliga ägare på sikt. Att sträva efter att få så högt värde som möjligt per aktie, typ 350 00å dollar per aktie som någon idealiserade ovan, är hål i huvudet tycker jag. Det minskar bara handeln och totala värdet.

   Radera
  2. Inget alls. Ett bestämt datum, efter aktiestämman, kommer Du att ha 4 ggr så många Investor aktier som tidigare, där varje aktie är värd ca 1/4 av den var värd innan detta datum.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 10. 1:4? Vad är det för larvig split? Vem kan köpa på 150 på inte på 600? Minst 1:10 kunde man väl tro.

  Varför inte 1:100? Så har man lite att växa i.

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...