Latour förvärvar

 


Idag blev det känt att Latour lägger ett uppköpsbud på Allgon och det är ett väl förankrat sådant där storägare med cirka 50 procent av aktierna meddelat sin acceptans. Den här dealen har som vanligt en acceptperiod och först i januari vet vi mer om utfallet.

Till dess kan vi läsa om andra förvärv av Latour och häromdagen meddelade de ett som jag tänkt på och hoppats på i flera år.

Via det helägda dotterbolaget Hultaforsgroup förvärvar Latour varumärkena Fristads, Kansas och Leijona. Fristads Kansas AB som bolaget heter omsätter 120 miljoner euro och tillverkar personlig skyddsutrustning som tex snickar/mekarbyxor. 

I min värld är Fristads top of mind när det gäller sådana här kläder. De som arbetar i verkstad kan inte ha på sig ett par vanliga byxor utan det skall vara grejor avsedda för ändamålet. I min ungdom kände jag inte till något annat märke ens men på senare år finns det en rad olika där kedjor som tex Jula har sitt egna märke också.

Fristads och de här andra märkena som de nu förvärvar får ett bra hem i Hultafors group som har en rad andra produkter relevanta för samma kunder. Skyddsskor, måttband, stege och skyddsbyxor mm. Det är prylar som trivs bra tillsammans.

Historiskt har Latour ofta skrivit i sådana här pressmeddelanden kort om lönsamheten i det förvärvade bolaget men det gör man inte denna gången och jag är osäker på om de gjort det för de senaste förvärven. Kanske är det nya sättet de kommunicerar på jag vet inte men kommer höra av mig och fråga framöver om det verkar vara så. Latour har ett fantastiskt track record av att göra bra förvärv. Jag tvekar inte det minsta på deras förmåga. De förvärvar bolag som bidrar till stadigt stigande vinster över tid. Det är ett makalöst bolag. För stunden knasigt högt värderat med en premie kring 30 procent. Latour förtjänar en hög värdering men nuvarande är i högsta laget. Värderingen varierar över tid och jag brukar inte köpa när den är över cirka 5 procent premie.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....