Cibus förvärvar fastighet med ICA som hyresgäst

 


Det svenska fastighetsbolaget Cibus meddelade ett förvärv i Jönköping idag. I pengar räknat litet men stort på det viset att det är ICA som är hyresgäst. Tidigare har de i Sverige drygt 100 fastigheter med Coop som hyresgäst. Dagens förvärv är på 1 miljon euro och fastigheten har en uthyrningsbar yta om 1000 kvadratmeter. Återstående kontraktstid är på 2 år. 

På lång sikt är planen att äga fastigheter i hela norden men just nu fokuserar man på de marknaden man redan är på; Sverige och Finland. Via större fastighetsportföljer eller enstaka som idag. 1 miljon euro är futtigt men många bäckar små. Det bygger på över tid och det ligger delvis i strategin att vara köpare av enstaka fastigheter. För den som äger fastigheten i dagsläget kan det vara en smidig exit (kanske rentav är handlaren själv som äger kåken och vill casha in på den). Ur ett finansiellt perspektiv är det en risk att bara äga en fastighet och av den anledningen passar en sådan bättre hos Cibus som sprider risken över en portfölj om flera hundra fastigheter.

Cibus äger fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. I Finland är hyresgästerna motsvarigheten till de stora dagligvarubutikerna i Sverige (typ ICA och Hemköp). I Sverige är hyresgästen hittills som sagt Coop men nu har man en ICA också. Fler förvärv lär det bli framöver. Cibus har laddat upp kassan för att förvärva fler sådana här fastigheter. Fler fastigheter som bidrar till stigande vinster och utdelning över tid.

Direktavkastningen är cirka 5,5 procent på kursen 165,8 kronor (Avanza visar felaktigt en högre direktavkastning). Utdelningen betalas månadsvis där nästa har X-dag den 18 dec och pay date 30 dec. Den är i runda slängar på 80 öre per aktie denna månaden. Det varierar en aning månad till månad men kring 70-80 öre pendlar den kring. Den är redan fastställd för året så det är inga oklarheter kring utdelningen. Det är bara att de valt att pynta olika i olika månader. Strategin är att höja utdelningen 5 procent per år och nästa höjning beslutas i sådana fall på bolagsstämman till våren.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

  1. Kul dom fortsätter köpa på sig fler fastigheter, kommer bli bra detta!
    Lite roligt ändå man skriver om detta köpet men ingen nämnt något om det större förra veckan...100milj euro.
    Förvisso kanske det var mer väntat efter nyemissionen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Haha, ja det här förvärvet är ju verkligen pyttelitet jämförelsevis. Jag gillar det dock. Det är mer i Sverige och det är med ICA som hyresgäst. I linje med vad jag går och väntar/hoppas på. Förvärv i Sverige innebär riskspridning för Cibus.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Du får gärna kolla lite på det större köpet sen o se vad vi har vänta från det.
      Jobbar för övrigt i ett av bolagen som Cibus hyr ut till, men ännu så länge äger dom inte våra fastigheterer i Sverige, men kanske bara en tidsfråga!

      /KGA

      Radera
  2. Svar
    1. Tjena,
      Avanza vet om att de visar fel men de har ett automatiserat system där de inte klarar av att hantera att Cibus gått från kvartalsutdelning tidigare i år till månadsutdelning nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Är det en butik eller något lager de köpt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Som jag skriver i inlägget bedrivs det dagligvaruhandel i fastigheten. Det är en ICA Nära.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. PLacera (Olofsson): En väldigt bra utdelningsaktie
    Kl. 12:53, 15 dec 2020

    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/12/15/olofsson-en-valdigt-bra-utdelningsaktie.html

    SvaraRadera
  5. toppenbra inlägg! Gillar riktningen på Cibus. / Janne miljoneninnan40

    SvaraRadera
  6. Det som kan oroa mig med Cibus är om de verkligen kan hålla att höja utdelningen med 5 % per år. De delar ju redan ut en jättestor del av vinsten och hyror lär inte öka i den takten och finansieringskostnader lär ju knappast bli billigare..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du gör en vanlig tabbe och tittar på vinst. Det är inte ett relevant nyckeltal i ett fastighetsbolag då det innehåller en rad saker som inte handlar om riktiga pengar i kassakistan. Titta på förvaltningsresultat/driftnetto. Där ser du de riktiga pengarna ett fastighetsbolag genererar. Cibus har god täckning av sin utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Intressant, det ska jag kika mer på!

      Radera
    3. Samt att Cibus troligen kan låna billigare i framtiden när de blir större och anses ha en säkrare portfölj av fastigheter. Se bara på SBB, deras ränta går ner år efter år.

      Radera
    4. Tjena Linus,
      Bra inspel. Mycket riktigt kommer Cibus finansieringskostnader sjunka på sikt i spår av att bank och obligationsmarknaden ser att risken sjunker pga fler fastigheter osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Mors!

    Har följt din blogg under många år. Du är helt suverän. Du gissar inte bara rakt av. Du har kunskaper som ger oss andra mer kött på benen. Fortsätt så

    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Larsa,
      Tack för din fina kommentar.
      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....