Fastpartner D

 


Jag äger Fastpartner D sedan tidigare och idag har jag klippt in ytterligare ett gäng på 77,2 kronor. Det här är ingen vanlig aktie utan funkar mer som en preferensaktie. En fast utdelning som aldrig kommer höjas och därför utvecklas aktiekursen inte utefter hur bra bolaget går utan snarare sätts utdelningen i relation till risken och det allmänna ränteläget. Just nu är räntorna historiskt låga vilket betyder att värderingen av den här typen av investeringar är som allra högst. Ingen vidare uppsida alltså men en rejäl nedsida vid betydligt högre ränteläge.

Nu ser räntan ut att vara låg under en överskådlig framtid och då är Fastpartner D till 6,5 procent direktavkastning attraktiv. Utdelningen är på totalt 5 kronor och betalas kvartalsvis om 1,25 kronor åt gången.

Belåningsgraden är kring 46 procent och fastigheterna är i huvudsak i och runt Stockholm. Beståndet utgörs främst av kontor och lager/logistik men de har även lite annat som tex 10 procent skola och ungefär lika mycket butik/restaurang. Det är ett bra bestånd och en sund belåningsgrad.

Preferensaktier och D-aktier gör sig bäst i grupp med några andra liknande aktier för att sprida risken. Det kan ju hända lite andra saker med de här som kan ställa till det lite för en. Preffar kan bli inlösta och det kan bli uppköp. När det gäller uppköp/samgående kan det komma vid ett läge när kursen är nedpressad pga ränteläget och kanske inte vara så attraktivt för den med D-aktier/preffar medan övriga ägare med vanliga stamaktier accepterar och då har man inget val. Risken i bolaget kan förändras och då backar aktiekursen. Ja det finns många olika saker som kan hända och då är det bra att ha spridit risken. Istället för att sätta alla slantar i 1 sådan här aktie kanske man istället fördelar dem på 5 eller fler.

Jag äger en handfull olika sådana här aktier där Fastpartner D är en av de jag valt ut där jag premierar sund risk framför direktavkastning. Den här typen av investeringar funkar som så att ju högre direktavkastning desto högre risk. Det är så de värderas.

Nästa utdelning är i februari med X-datum 28/1 och pay date 3/2.

Länk till Fastpartner D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

  1. Hej! Har också rejäla stekar i pref och D-aktier då jag är pensionär och lågriskare, då är det utmärkt att komplettera till vanliga aktieportföljen. Nyligen köpte på mig mer fastpartner D samt Klövern Pref. Har en del i Lendify till 5-6% ränta,dock bränner 30% bort i skatt så föredrar ovanstående som jag tycker har samma säkerhet

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko, tack för en bra blogg. Jag läste nyheterna på Avanza och såg att Metro AG i Tyskland, har drabbats hårt nu i Corona-krisen. Min första tanke var att det var dags att göra en analys på ifall det är ett bra case långsiktigt. Men sen kom jag att tänka på att du säkert redan har gjort det med tanke på att det är en direktavkastande aktie i en sektor som du brukar gilla. Har du tittat på aktien? och i så fall, har du några tankar som du vill dela med dig av?

    SvaraRadera
  3. Ska man inte följa boxarens exempel och köpa pref istället för D?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Road,
      Det är upp till var och en. Avkastningen är sämre på preffen där du får 5,7% direktavkastning istället för 6,5 procent på D-aktien.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Det var minsann en av sämsta affärer du gjort! Bolaget äger lokaler o logik vilket kommer att gå betydlig sämre, verkar du missat att kontor och lager/logistik kommer att bli mycket låg efterfrågad i framtiden. Om jag skulle köpa D-aktier, då SAGAX D är det sälvklara valet.

    SvaraRadera
  5. Jag har funderat på, hur stor risken är att man inte betalar ut full direktavkastning. Företaget bestämmer detta själv, om jag inte mins fel.

    Mvh Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Det är reglerat i bolagsordningen att de kan inte pynta utdelning till vanliga stamaktierna innan de pyntat D-aktiens utdelning. Om de inte betalar full utdelning skall den betalas senare innan vanliga stamaktier får. Det vore ytterst oseriöst av ett bolag att hålla inne utdelningen på en D-aktie och det skulle då hamna i dålig dager även hos banker och obligationsinvesterare vilket resulterar i betydligt dyrare finansieringskostnader.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko, har följt din blogg och några andra ett tag och undrar hur du värderar risken? Man pratar generellt om preffarna och D-aktier som lägre risk. Men vid kraschen i mars så föll dom väldigt mycket enligt mig. Sen är dom ju mer eller mindre begränsade på uppsida. Vid sämre timing med köp så kan de prestera sämre än räntefonder som har en mycket lägre risk. Är det inte bättre då att helt skippa dessa?

    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      Vid stora krascher/händelser är ingenting oberört. Obligationer, aktier, preffar, ja det mesta backar kraftigt. Över tid är det för vanliga aktier bolagets utveckling/stigande vinster som avgör kursutvecklingen. För obligationer och preffar är det främst ränteläget och riskbild i bolaget som avgör kursutveckling.

      En nedgång som den i mars är en risk man är utsatt för när man investerar i obligationer, aktier och preffar.

      En preff är inte ett alternativ till ett vanligt räntekonto. Ett sådant skall man ha pengar på om man behöver dem inom de närmsta 3-5 åren. På ett räntekonto riskerar man inte att pengarna tappat 30% precis när man behöver dem. Den risken tar man i de här andra placeringarna.

      Vanliga räntefonder avkastar kring ingenting upp till någon enstaka procent. När folk pratar räntefonder så tänker många på tex Spiltan högräntefond och i en sådan är man investerad i företagsobligationer och den backade kraftigt i våras. Spiltans vanliga räntefond backade kring 5%.

      Ett vanligt bankkonto backade ingenting i våras.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko,
    Idag finns det flera trevliga D-aktier att välja. En fråga som ofta undrar över är att vilka parametrar man ska ta hänsyn till och jämföra när man vill välja en D-aktie? T.ex. varför du valde just Fastparner D-aktie framför Akelius-D, Sagax-D eller övriga?
    Självklart jag förstår att bör jämföra utdel i % och om vart ligger kursen (dvs över-köpt/-sålt) men är det några andra parametrar bör jämföra?
    Mvh /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Petter,
      Jag har en sida med info om hur preffar och D-aktier funkar. Länkar till den nedan. Jag äger alla 3 du nämner varav Akelius är mitt största innehav då risken är låg i hyreslägenheter och de har en stark finansiell sits. Jag passade på att öka i Fastpartner då det innehavet är betydligt mindre och värderingen är attraktiv på dessa nivåer.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....