Rutger Arnhult ökar i Corem och utlöser budplikt

 


M2 Asset Management har köpt ytterligare cirka 18 miljoner aktier i Corem och äger nu runt 46 procent av aktierna. Bakom bolaget står Rutger Arnhult Som totalt nu kontrollerar en bit över 50 procent av Corem om jag inte räknat fel.

Arnhult har uttalat sig om att det var ett bra köpläge men syftet är inte att köpa ut bolaget utan de ser att det passar bra på börsen. De är nu tvingade enligt börsens regler att lägga ett bud på hela bolaget och vi får se vad acceptans blir. Om de inte har för avsikt att köpa ut bolaget bör budet bli lägsta tänkbara. Börsen har regler för hur lågt bud man får lägga. Jag minns dem inte exakt nu men har för mig att det inte får understiga snittet de senaste 30 dagarna. Det snittet ligger gott och väl under dagens kurs runt 20 spänn på B-aktien.

Nu till en sak jag gärna vill poängtera. Något jag själv är mycket vaksam kring men som jag tror många har fel uppfattning kring och det är preferensaktien. Samma förfarande gäller för den när det kommer till budplikt. Här tror jag många gör en tankevurpa och tänker på bolagets egna inlösenvillkor för preffen men det påverkar inte ett bud. Man kan teoretiskt ha köpt preffen för 380 spänn och tänkt att det här är ju lugna gatan med en inlösenkurs om 500 spänn och sedan få se den utköpt på tex 320 kronor. Kommer en budgivare över 90 procent av bolaget så tvångsinlöser de resten och man kan alltså inte sätta armarna i kors och neka budet.

En investering kan ibland vara värd ett högt pris och när det gäller preferensaktier är det inte bara inlösenkurs man skall tänka på utan även risk/chans till bud.

Man behöver inte vara värst orolig över att köpa Corems preferensaktie nu eftersom ett eventuellt bud inte kommer bli värst lägre än nuvarande kurs. Snittpriset de senaste 30 dagarna är kring 320 kronor. Jag äger Corems preferensaktie och har köpt den till lägre kurs. Det vore synd om den köps ut men då finns det gott om alternativ att ta in istället. Ett sådant är ju ett av Arnhults andra bolag Klövern. De brukar handlas i ungefär samma kurs de två preffarna. 

Länk till Corem preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Tackar, du tänker bra och hjälper många som gör tankevurpor

  SvaraRadera
 2. Rutger Arnhult ingår numera i Guard Therapeutics styrelse vad nu det kan ge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Arnhult är investerare i flera mindre forskningsbolag. Han stöttar sådan verksamhet samtidigt som det kan bli en hygglig investering om något av dem blir en hit.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ursäkta min tidigare kommentar, Valberedningen skall det vara.

  SvaraRadera
 4. Köper man ut större delen av ett bolag och låter bolaget vara kvar på börsen så borde kursen stiga. Aktiepriset styrs av utbud och efterfrågan. Köper man en mängd aktier => utbudet minskar och om efterfrågan kvarstår oförändrat så borde kursen stiga. Eller tänker jag fel? Borde vara köpläge i Corem mao, eller hur?

  Trevlig helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker fel. Utbud=säljsidan, efterfrågan=köpsidan. Antalet aktier är detsamma även om någon äger 70%. Även den med 70% kan vara med i utbudet och efterfrågan.

   Med en större ägare som inte handlar så skulle jag vänta mig att omsättningen minskar, vilket leder till att volatiliteten ökar.

   Om det sedan går upp eller ner det avgörs som alltid av fundamental och psykologi.

   Radera

Essity presentation 15 september

  Igår tittade jag på Essitys presentation från Handelsbanken Nordic Large Cap Seminar 2021 den 15 september. VD Magnus Groth snackar i unge...