Latour förvärvar mer inom hissar

 


Investmentbolaget Latour som är storägare i hissbolaget Alimak samt har viss verksamhet kring hiss i sin onoterade del meddelade idag att de gör ytterligare ett förvärv i sektorn. De köper VEGA med bas i Italien och så här skriver de bla i ett pressmeddelande:

"Vega är en ledande designer och tillverkare av användargränssnitt och elektroniska system för hissar och plattformshissar. Bolaget som grundades 2004 har sitt huvudkontor i Italien samt dotterbolag i USA, Brasilien, Albanien och Kina. Omsättningen uppgår till drygt 20 MEUR med stark rörelsemarginal och god tillväxt. Bolaget har 200 anställda, av vilka omkring 45 är anställda inom R&D."

Köpesumma nämns inte men de har en mycket god historik av utmärkta förvärv och jag tvekar inte på deras förmåga. En del av Latours framgång ligger just i deras skicklighet i att förvärva bra bolag som bidrar med fina vinster och tillväxt. De är en makalös förvärvsmaskin och mäkta skickliga på att utveckla och driva bolag.

Jag äger Latour och tycker det är ett fantastiskt bolag. På lång sikt är det investmentbolaget som presterat allra bäst avkastning. Flera hundra tusen procent sedan noteringen på mitten av 80-talet. Just nu är värderingen skyhög och jag tar det som en tillfällig värdering. Historiskt har värderingen gått upp och ned men aldrig varit på de här knasiga nivåerna. Latour handlas nu till en premie om cirka 55 procent medan en normal värdering snarare är runt en rabatt om 10 procent upp till en premie kring 10 procent. Ett bolag med så här mäktig prestanda förtjänar en hög värdering. 10 procent premie är just det, en hög värdering. Nuvarande galna värdering förtjänar de inte och jag tror det kommer normaliseras på sikt. Ingen fundamental analys stöder en sådan här värdering utan det är så mycket annat som påverkar en akties pris i kort perspektiv. På lång sikt brukar aktier utvecklas ungefär som bolaget och jag väntar med att köpa fler aktier i Latour till dess värderingen åter är rimlig. 

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Varför säljer du inte om du tror att den är övervärderad? Jag sålde Creades med premie 40%. Kanske misstag. Därefter har jag svårt att tänka på hur man ska resonera angående premier. (Jag äger 6 investmentbolag som tillsammans utgör ca 70% av portföljen). Nu är det latour som jag tänker behålla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det krävs ofantlig tur att lyckas tajma både sälj och sedan köp igen. Jag har valt att vara långsiktig och inte försöka spekulera i sådana affärer.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tror att det är flera faktorer som gör att Latour har dagens värdering. Låg andel aktier som det handlas med, upptagande i index och specialfonder som Spiltan Invest. Sedan ska man ju inte underskatta bolagets kvalitet och erkända värdetillväxt. Skulle premien försvinna har aktien ungefär samma värde som för ett år sedan vilket ändå är ok.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  min fråga är samma tema som Kvarngubbens ovan.

  Jag kan förstå att man gärna sitter still i båten för att man är intresserad av det långsiktiga caset men denna substanspremie är galet hög? Om du också anser att det är för högt värderat, varför avyttrar du inte en del av innehavet? Det finns ju andra bolag och brancher som man kan vikta om lite i där värderingarna inte är lika höga.

  Vill inte hacka på vad du gör, bara nyfiken på hur du resonerar. Förhoppningsvis lär jag mig en investeringsläxa för livet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra bolag växer ofta in i sina "på tok för höga värderingar".

   För den som är mer kortsiktig är det givetvis rimligt att överväga sälj. För den som låter tiden göra jobbet behöver det inte alls vara nödvändigt, trots den mycket höga värderingen.

   Radera
 4. Jag tänkte så här,äger Latour sedan 10 år tillbaks och det är ett ruggigt fint kvalitetsbolag,den utgjorde ca 8% av min portfölj och var således en för stor tyngd med tanke på värderingen.Jag sålde därför 30% och kan tänka mig öka igen vid en reducering av premien,eller så köper jag ingående bolag till lägre pris

  SvaraRadera
 5. Kan det vara så att Latour handlas med en premie på 55% pga The greater fool teori som Du skrev om tidigare?

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Kan vara så. Jag är övertygad om att värderingen förr eller senare kommer normaliseras.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Enligt en artikel i DI så är rådet sälj, se nedan.
  https://www.di.se/analys/massiv-nedsida-efter-gatfullt-rally-salj-investmentstjarnan/

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Nytt innehav: WP Carey

  I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har ...