Latour gör helomvändning med ny investering

 


Idag meddelade Latour ett förvärv och att man startar ett nytt affärsområde kallat: Latour Future Solutions. Via det här nya affärsområdet har de köpt in sig som minoritetsägare i Gaia BioMaterials AB som omsatte 40 miljoner kronor 2019.

Gaia BioMaterials AB utvecklar och tillverkar nedbrytbart biomaterial från förnyelsebara källor för att ersätta fossilt baserad plast. Bolaget grundades 2011 och har 16 anställda med huvudkontor och tillverkning i Helsingborg. Så här säger Björn Lenander, VD Latour Industries om förvärvet:

"Gaia BioMaterials är med sitt patenterade biomaterial BioDoloMer® med och förändrar plastindustrin. Deras material bidrar till att minska klimatförändringarna och bildar inga mikroplaster vid nedbrytning, områden vi identifierat som mycket intressanta. Vi har känt dem under en tid och är stolta över att nu få vara med dem på deras tillväxtresa".

Jag är inte vidare imponerad. Av ett par anledningar. Främst för att Latour tidigare haft en del investeringar som minoritetsägare där de konstaterat att det här är inte deras grej och avvecklat den biten. De har inte ens hunnit sälja alla sådana innehav när de nu går och gör ett nytt. 

Vidare imponerar inte bolaget de förvärvar. Eller rättare sagt den infon de ger om förvärvet ger inte anledning till det i vart fall. Gräver man i det kanske det visar sig vara väldigt intressant men det är inte värt tiden. Det här förvärvet är en fjärt i rymden för Latour. 

Det nya affärsområdet har inriktning mot hållbarhetsfokuserade tillväxtbolag. 

2 kommentarer:

  1. Tolkar du det som någon form av greenwashing? Att det främst är en alibi-investering för att kunna peka på att man äger något inom hållbarhetssektorn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jochen,
      Låt mig säga som så att det åtminstone framstår en aning "skitnödigt" hur de uttrycker sig. Jag tror att de kommer göra bra investeringar även i framtiden. Hållbarhetsfokus har de redan i sin organisation rakt igenom. Nu lyfter man fram det på ett annat sätt och gör säkert någon förnöjd.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....