Warren Buffett investerar i hälsovårdssektorn

 


Igår släppte Berkshire Hathaway en sorts rapport (SEC 13-F) över vad de investerat i på sistone. Jag spanade igenom den och såg snabbt en sorts trend eller något som stack ut. De har investerat miljardbelopp i hälsovårdssektorn via flertalet olika bolag. Bla Merck och Abbvie. I vissa av dem är det nästan på pricken samma belopp om 1,8 miljarder dollar. De har gjort en bred satsning på hälsovård alltså. Storleksmässigt är det småpengar för Berkshire Hathaway som är ett enormt bolag. Bredden syftar till att de investerat i en handfull bolag i sektorn. Nedan är ett urval av bolag de investerat i:

Abbvie
Bristol Myers Squibb
Davita Healthcare Partners
Johnson & Johnson
Merck
Pfizer

Jag gillar hälsovårdssektorn som dels har starka trender som talar för ökad omsättning i flera decennier framöver. Det är bla ökat välstånd och ökad medellivslängd som driver efterfrågan i sektorn. Utöver den trenden som talar för en investering så gör de också något riktigt bra för samhället. Hälsovårdsbolagen och dess produkter räddar liv och gör vardag osv bättre för väldigt många.

Medicin, bandage och allt runt i kring efterfrågas oavsett vad som händer i världen och sektorn är således konjunkturokänslig.

Det finns många fina bolag att investera i varav jag äger tex Johnson & Johnson själv men det behöver inte vara så krångligt att satsa i sektorn. Jag har tagit upp det förr och gör det gärna igen. Det svenska investmentbolaget Investor ger en mycket god exponering i hälsovårdssektorn. Cirka 30 procent av Investor utgörs av hälsovårdbolag. Största steken är Mölnlycke som väger 14 procent och näst störst är AstraZeneca som ligger på 9 procent i Investors portfölj. Sen har de en handfull bolag ytterligare som summerar det hela till cirka 30 procent i hälsovårdssektorn.

Jag slår gärna ett slag för den här sektorn och förträffligheten i de stora svenska investmentbolagen. Investor har avkastat bättre än breda börsindex historiskt och har potential att göra det även i framtiden. Jag tror på dem och tycker de har en fantastisk portfölj. Min favorit bland deras hälsovårdbolag är Mölnlycke som de äger till 100 procent. En fin verksamhet med stark marknadsposition. Det passar mig bra att det också är Investors största innehav i sektorn.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Vill minnas att Warren sagt att han undviker hälsovårdbolag för att de är så svåranalyserade. Han gillar (gillade) hackor och spadar. Men, tiderna förändras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena myntaren,
   Ja han har citerats om det där och jag tror det handlar i huvudsak om forskningsbolag. Han har ägt Johnson & Johnson de senaste 20-30 åren åtminstone. Ett tag en rejäl stek till som nu en liten slurk.

   Mvh petrusko

   Radera

Nytt innehav: WP Carey

  I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har ...