Order med lång giltighetstid

 


Jag använder mig titt som tätt utav köporders med lång giltighetstid när jag köper aktier. Detta har jag skrivit om förr men det tål att upprepas. Det kommer stadigt nya läsare till bloggen och ni som följt den länge kanske inte läst alla inlägg ändå.

När man lägger en order om köp eller sälj så kan man utöver att sätta ett visst pris även knappa in giltighetstid. Upp till 3 månader kan en order vara giltig. Rent praktiskt funkar det så att ordern skjuts in i systemet på nytt varje dag under dess giltighetstid. Man kan alltså inte hamna före i orderkön bara för att man lagt in ordern för flera dagar sedan. Däremot är den ju alltid inne direkt vid börsens öppning. Orders går efter ett kösystem där först in har förtur. Det finns dock lite ifs and buts där tex ett internt avslut har förtur (tex en order mellan två Avanzakunder).

Ofta använder jag mig av långa orders på det viset att jag lägger en lägre köpkurs med resonemang att "når den just denna kursen vill jag köpa" eller "jag är inte i köpartagen just nu men skulle jag få avslut till detta priset så vill jag ha". Ja det där går ju resonera bäst man vill kring.

Nyligen har jag börjat köpa in mig i Essity som jag tycker är rimligt värderad runt 300 kronor. Efter mitt senaste köp strax under 300 kronor lade jag även in en order på 295 kronor med lång giltighetstid. Jag har ändå planerat att köpa mer regelbundet och om jag får köpa för 295 kronor tar jag ett gäng här och nu. Idag droppade Essity ner till mitt pris och min order gick till avslut.

Nu har jag kort beskrivit hur jag använder det här och hur det fungerar. Fundera på om och hur du skulle kunna använda det.

9 kommentarer:

  1. Bra tips ska prova detta :)

    SvaraRadera
  2. Mina långa orders kan ibland avvika för mycket från aktuell kurs då får man lov att lägga en stopplossorder istället så jobbar jag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det finns en gräns för vad systemet accepterar. Har för mig att det är 15% prisskillnad som max.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag använder också långtidsorder. Det ger mig möjlighet att försöka komma in billigt i någon aktie. Det händer naturligtvis att det inte blir någon affär, då kursen kommer aldrig ner till det pris jag bestämt, men jag hänger inte läpp för det, ty det kommer andra möjligheter i framtiden.

    Det händer att Avanza plockar bort långtidsorder och jag för meddelande av typen: "Vi ser att du har en långtidsorder på Stockholmsbörsen, First North, danska börsen eller finska börsen. Då Nasdaq ska uppdatera sina system kommer alla långtidsorder att plockas bort strax efter kl. 17.30 ikväll. Det innebär att om du önskar ha kvar din långtidsorder behöver du lägga om din order på nytt efter kl. 17.30." dvs man måste titta till sina långtidsorder lite då och då.

    När det det gäller exekveringen av lagt order har jag frågat Avanza om turregler och de har svarat så här:
    "När du lägger en order som inte omedelbart går till avslut så läggs den i en kö och prioriteras enligt följande:
    1. Pris (priset på din order anger vilken plats i orderdjupet som din order ligger på)
    2. Intern handel (Avslut mellan samma börsmedlem t.ex AVA | AVA)
    3. Tid (den som lägger ordern först får avslut först)"

    Ovanstående gör att andra kan "tränga sig förre 29 ". Jag menar att om jag lägger en order på köp av 1000 aktier så kan jag få avslut på t.ex. 29 aktier och seden görs avslut på samma nivå ENS => ENS och SWB => SWB etc. innan min order försätter att avslutas. Det intuitiva hade varit att när min order har börjat exekveras så borde alla avslut på den lagda nivån göra med mig, men så är det icke.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Om man gör flera avslut under en dag blir det bara ett courtage. Hur blir det med en order där avslutet sker under fler dagar? Det bör väl bli ett courtage varje dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ulf,
      Ordern funkar rent praktiskt som om man lägger in den i systemet varje dag. Får du avslut under fler än en handelsdag så blir det fler courtage. Det är nog inget verkligt problem om du inte främst handlar öresaktier och bara betalar minicourtaget hela tiden. I vanliga fall så är det ju ditt procentuella courtage du skall titta på och det är ju det samma oavsett hur många dagar avslut sker på. Så kostnaden blir densamma om man inte lägger order på orimligt små belopp.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hur fungerar det med courtage då man gör så här? För det lär väl hända att bara delar av din order går igenom? Riskerar man att betala stora corutage per aktie på nåt vis?

    Själv låter jag spreadsheet visa mig aktiepriset i procent(det finns lite värderingskriterier bakom också). Är det under 100% kan jag köpa, så jag väljer en aktie under 100% från excellistan och går in på e-banken och köper för aktuellt pris. Detta för att förenkla beslutsprocessen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Ordern funkar rent praktiskt som om man lägger in den i systemet varje dag. Får du avslut under fler än en handelsdag så blir det fler courtage. Det är nog inget verkligt problem om du inte främst handlar öresaktier och bara betalar minicourtaget hela tiden. I vanliga fall så är det ju ditt procentuella courtage du skall titta på och det är ju det samma oavsett hur många dagar avslut sker på. Så kostnaden blir densamma om man inte lägger order på orimligt små belopp.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej, Jag gör på liknande sätt. Men jag säljer säljoptioner istället. På så vis tjänar jag pengar på aktien även om den går upp. Skulle den gå ner till priset som jag kan tänka mig köpa den så får jag ju rabatt på aktien med, då jag plockat hem en premie också.

    T.ex. Castellum sålde jag en säljoption på som går ut 17 oktober där jag lovar att köpa aktien för 195kr för det fick jag lite över en 5kr per aktie. Skulle aktien gå ner till 195kr så får jag köpa aktierna för det men eftersom jag fått en 5kr i premie så har jag egentligen bara betalat 190kr. Blir ju nästan samma effekt som att ställa ut långa köporders förutom att man får lite pengar in samtidigt. Det är ju lite risk med det om aktien går ner mycket på kort tid men det är samma risk med långa orders. Att tänka på är att man en option gäller för 100 aktier. Så i fallet med Castellum måste jag köpa 100 aktier till totalsumman 19 500kr om den skulle falla under 195kr per aktie.

    Sen om Castellum fortsätter gå upp i värde så gör jag bara om det igen nästa månad.

    På samma sätt kan man tjäna lite extra pengar på aktier som man redan äger genom att sälja köpoptioner på ett pris lite ovanför vad det ligger på idag. Men det är inte direkt relaterat till ämnet långa orders.

    Strategin kallas för hjulet och jag snappade upp den i en Optionspodd.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...