Jag äger AT&T igen

 


Det känns som det bara var något år sedan jag ägde AT&T men tiden flyger som bekant förbi och när jag kollade upp saken visade det sig vara bortåt 5 år sedan jag sålde bolaget. Sedan dess har den varit nere på riktigt attraktiv värdering vid några tillfällen och det har grämt mig att jag inte klippt in dem igen då. Igår gjorde jag slag i sak och köpte AT&T för cirka $27,5. 

Verksamheten är mycket stabil och det är inte snack om någon raket här inte. Jag köper AT&T enbart för utdelningen. Det är ett defensivt case med ett pålitligt kassaflöde som stöder fortsatt feta utdelningar. På nuvarande kurs är direktavkastningen cirka 7,5 procent och det kan jag alltså nöja mig med i ett sådant här case. Likt Peter Lynch använder jag mig av olika komponenter i portföljen där AT&T är en mogen sådan med låg tillväxtpotential och tex Latour är en mer tillväxtdriven verksamhet med betydligt större potential men lägre direktavkastning.

Jag är en defensiv investerare som dessutom lever på utdelningar från portföljen. A&T är således en rimlig komponent för mig. Om den är rimlig för dig är individuellt. 

Skuldsättningen är hög men kassaflödet är mäktigt så det är inga pix. Under 2020 kommer de generera ett fritt kassaflöde om $28 miljarder och de har lämnat en prognos där det stiger med någon miljard årligen för att vara $32 miljarder år 2022. Kassaflödet är de riktiga pengarna ett bolag genererar medan redovisad vinst innehåller en hel del annat så som nedskrivning av värdet på tillgångar. Anyhow, AT&T genererar fett med cash som räcker gott till att pynta sin utdelning och beta ner skuldsättningen. De har ett mål och tydlig plan som de följer kring detta. Att beta ned skuldsättningen.

De har även givit en prognos för omsättning och marginal där den förstnämnda skall växa 1-2 procent årligen till 2022 och marginalen skall bli något högre. Tillsammans kommer den högre omsättningen och marginalen generera flera miljarder dollar i högre vinst.

Den senaste kvartalsutdelningen har precis haft X-datum och betalas i november. Nästa utdelning är i februari och det är även då bolaget brukar höja. De har höjt utdelningen varje år i 35 år nu och nästa år blir inget undantag. Det är inga feta höjningar dock men en höjning är en höjning. Kvartalsutdelningen är nu $0,52 och följer nog mönstret med en höjning till $0,53 i februari.

Länk till AT&T hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Telekombolagen världen över har stora investeringar framför sig i 5G nät och AT&T är inget undantag. AT&T kan inte vänta med 5G utrullningen när konkurrenterna startar 5G nät. Det är ingen fara med utdelningen hos AT&T, men kommer det att finnas pengar till både 5G investeringar och skuldnedsättning?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   AT&T har bäst 5G-nät i USA i dagsläget och är mycket väl positionerade där. Investeringarna i 5G är sedan länge påbörjade och kända. De är inkluderade i bolagets prognoser.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag skulle inte hade köpt T-aktien även kursen varit ännu lägre. Vad som jag har lärt mig av USA-aktier är att aldrig titta blind på endast utdelningen, det finns alltid en logiskt förklaring till varför utdelningen är så hög och kursen så låg.
  För AT&T behövs inte ens gå så lång för att hitta många moln på himmeln. Warner produktion har stannat och går på rejäl förlust, även HBO som köptes har väldigt låg produktion. Nu har de höga skulder och HBO och Warner är nästan oproduktiva. AT&T håller desperat sälja sina andra delar på "skambud" i aktioner.
  För mig AT&T och höga utdelningen ser ut precis som den Pizza-aktien i Kanada som kollapsade. Det är bara en tidsfråga.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. AT&T delar ut mindre än 50% av kassaflödet så likheterna med Boston Pizza är obefintliga på den punkten.

   Radera
  2. När jag läser din och övriga inlägg nedan ser en typiskt klassiska fel att man bara stirra på utdelning. :)
   Låt upplysa detta mer:
   Om du har Avanza, utvidga kursdiagrammet så att visas AT-kursen från 2010 och fram tills idag (för att från då finns även kurvan för hela OMX). Jämförelsen visar att AT kursen utvecklas från ca 23,70 till idag 27,3 medan OMX utvecklat från samma nivå till över 80!!! Dvs m.a.o. man skulle få flerdubblat avkastning i annat i AT!
   Man får 6-7% utdelning men egentligen de är "blod-pengar" (som jag kallar) dvs kursen bara från 2018 halverat alltså de pengarna som du får är dina egna genom att kursen tappar hela tiden och idag står halverad.
   Tips: När du ska köpa en aktie med "hög utdelning" ta fram alltid kurshistoria i 10 år bakåt och se jmf utveckligen för slipper bli lurad.
   Mvh

   Radera
  3. Roligt att du lyckades läsa in så mycket i mitt korta inlägg :) Sa bara att utdelningen inte alls kommer kollapsa, det kan du glömma.

   Radera
 3. Hej Petrusko! Jag ligger tungt i At&t samt Brookfield-bolagen. Så länge de betar ner på skulden och har bra pengaflöde som både täcker utdelningar och egna investeringar känns den som en god bit i en utdelningsportfölj / Janne miljoneninnan40 på Instagram

  SvaraRadera
 4. Jag tror det kan vara en klok ide att köpa AT&T i dessa tider. Vi har också köpt en liten slatt i "Aktiepappa-portföljen" Faktiskt.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 5. Jag har ägt AT&T sedan 6år och kursmässigt har det inte varit någon höjdare men en stabil utdelning väger upp så jag säljer inte.Ser den mer likt en pref eller Telia med hög DA så man behöver inte stirra sig blind på kursuppgångar alltid

  SvaraRadera
 6. Tycker AT&T är ett utmärkt komplement till svenska fastighetsprefar för att sprida risken.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset!
  Jag köpte idag under 27 USD. Väldigt nöjd med 7,75% utdelning.

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...