Jag ökade i högt värderat Cibus

 


Fastighetsbolaget Cibus har en tid handlats en god bit över 160 kronor. Ja någon månad eller två i vart fall. Det är i högsta laget och jag har inte varit värst sugen på att öka där. Igår backade aktien ner till 158 kronor där jag slog till. Det är en hög värdering men ändå ett pris jag är villig att betala för bolaget. De har en mycket defensiv profil i sina fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. En stor del av beståndet har nyligen tecknats 10-åriga hyresavtal med årliga höjningar inbakade. Sett till Cibus kvalitet på beståndet och dess potential att växa förvaltningsresultatet tycker jag att de är värda ett högt pris.

Vad är det här dagligvaruhandel som jag pratar om? Som namnet antyder rör det sig om handel vi konsumenter gör nästan dagligen. Det är våra matbutiker som kallas sådär. I Cibus finska fastigheter är det motsvarigheter till ICA som är hyresgäst och här i Sverige är det Coop. De har inte så många hyresgäster vilket i normalfallet är en risk men när det rör sig om en så här stadig verksamhet är det hanterbart.

Cibus har en uttalad ambition att stadigt höja utdelningen. 5 procent utdelningstillväxt per år och som stöd till detta har man också en strategi att årligen förvärva fler fastigheter. Befintligt bestånd höjs hyran på årligen och adderade fastigheter bidrar till stigande resultat de med.

På 158 kronor som jag betalade är direktavkastningen 5,85 procent. Utdelningen betalas månadsvis och nästa höjning sker i samband med ordinarie bolagsstämma till våren. 

Jag tycker som sagt att det här är en attraktiv investering. Den defensiva inriktningen ger ett mycket gott och pålitligt stöd till utdelningen som bör stiga stadigt framöver. Med en så pass hög direktavkastning i kombination med den stadiga verksamheten är detta en utmärkt komponent i min portfölj. Jag har en försiktig investeringsstrategi där jag förvaltar för att leva på utdelningen. Jag hoppas och tror att Cibus platsar i min portfölj på mycket lång sikt. 

Nästa utdelning har X-datum 22 oktober med pay date 30 oktober. Utdelningsbeloppet är fastställt till cirka 0,72 kronor. Jag skriver cirka för att det egentligen är spikat i euro men när det väl betalas ut och landar på ditt konto så är det svenska kronor baserat på en växlingskurs i närtid. Din mäklare får pengarna växlat och klart så det blir ingen växlingsavgift. Inga konstigheter alltså. Nästa utdelning efter det är redan i november. Sveriges enda månadsutdelare. 

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Ökade också igår, gjorde mig av med innehavet i Alm Equity pref. Förvisso hade den senare lite högre DA men tror mer på Cibus, och så får jag utdelningarna varje månad. Sen får man ju utdelningstillväxt i Cibus också, utmärkt för den långsiktige investeraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja det blir nog bättre med Cibus på lång sikt. Lägre DA nu men stigande utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. En OT fråga: Vad anser Du om Offentliga Hus som noteras på First North nästa vecka? Blir det inte som ett mini Hemfosa (som tyvärr blev uppköpt av SBB :-( )

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag har inte tittat på Offentliga Hus men generellt sett så är den typ av verksamhet som Hemfosa bedrev klart attraktiv. Den har dock blivit het på sistone den där sektorn med allt fler aktörer som fokuserar på den.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Cibus är mitt största innehav just nu, 600aktier med ett gav på 144kr.
  Gillar att cibus gick över till månadsutdelninh, nu väntar vi bara på dom går upp till "finbörsen" här näst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice, det tror jag blir bra det. Fina utdelningar det tickar in varje månad nu då med Cibus som största innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej!

  Jag har haft en order ute senaste månaden eller två på 155 SEK, där jag inte lyckats fånga in några aktier. Varför jag satt just 155 SEK och inte köpt den på 160 SEK är nog att tillskriva allmän snålhet, där det på sikt spelar mindre roll. Dock, den har ju handlat upp ganska påtagligt innan detta vilket kanske påverkar min syn.

  Skrev en liten fundering kring Cibus på:
  https://utdelningsfrontenintetnytt.blogspot.com/

  Mvh. Palle Paltnacke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har själv dragit mig för att öka över 145 spänn men har ändrat inställning. Fortsätter vinst och utdelning att växa så blir den nog helt okej på lång sikt även från 160 kr nivån den ligger på nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Så länge utdelningen och utd.tillväxten är så saftig har vi ju visst skydd mot en backande kurs om så skulle bli. Jag har en stor bit tycker om mycket med bolaget och aktien. / Janne, miljoneninnan40 (instagram).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenna Janne,
   Ja så är det. Fortsätter resultat och utdelning att växa bra så är det ingen dålig deal att köpa Cibus här runt 160 spänn. På lång sikt tenderar aktier att gå samma väg som vinsten. Även om Cibus skall hämta in premievärderingen så torde det kunna bli bra på sikt givet fortsatt tillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...