Nu äger jag Fabege


Fastighetssektorn har inte repat sig lika bra som övriga börsen och anledning är att investerare är svalt inställda till dem pga spåren som corona kan sätta på verksamheten/efterfrågan på lokaler. Olika typer av fastigheter behandlas med stor skillnad av investerare där handelsfastigheter och kontor får kalla handen i större grad än tex hyresbostäder. Fabege har i huvudsak kontor och har fått sig en rejäl skopa på börsen då investerare tror att efterfrågan kan komma minska framöver. Att vi skall jobba hemma i allt högre grad efter Corona.

Jag delar inte den här oron och ser nedgången i Fabege som ett rimligt tillfälle att köpa in mig i bolaget. Visst påverkas de av Corona men mycket är redan inprisat och de är dessutom duktiga på att anpassa lokaler/sitt erbjudande. Företag som får reducerat lokalbehov kan omplaceras/få lokalen anpassad. Det finns gott om lösningar och några spökliknande tomma fastigheter i storstäder tror jag inte på.

Värdet på fastigheterna kan minska. Per kvartal 2 skrev de ned värdet på fastigheterna med bortåt en miljard kronor i spåren av höjda avkastningskrav. Kommande kvartal framöver tror jag kan bjuda på ytterligare nedskrivningar och det är med råge inprisat i nuvarande aktiekurs kring 108 kronor relativt substansvärdet på 150 kronor. Fabege handlas alltså till en substansrabatt om 28 procent. Det är i mina ögon en god marginal med nedskrivningar och övriga utmaningar i åtanke.

Sett till jämförbart bestånd så steg Fabeges förvaltningsresultat Q2 + Q1.

Under 2019 gjorde Fabege ett förvaltningsresultat om cirka 4 kronor per aktie. De delar ut 3,2 kronor fördelat på två tillfällen om 1,6 kronor vardera. Ena halvan betalas ut i början av oktober medan den första delen betalades i våras. Som andel av förvaltningsresultatet utgör utdelningen 80 procent. Apropå utdelning så är bilden överst Fabeges utdelningsgraf de senaste 20 åren.

Fabege har en sund finansiell ställning med en belåningsgrad om endast 34 procent.

Jag har köpt en stek Fabege som är tillräckligt stor för att vara nöjd med men samtidigt ha utrymme för kompletteringsköp om tillfälle bjuds och om jag önskar.

Länk till Fabege hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Hej petrusko!
    Om man ska välja mellan att lägga till fabege eller hufvudstaden. Vilken ska man välja till nuvarande värderingar?
    Mvh Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Fredrik,
      Jag har valt Hufvudstaden i första hand. De har en starkare finansiell ställning med sin låga belåningsgrad och de äger fastigheter av högre kvalitet. I tillägg så är de lägre värderade också.

      Mvh petrusko

      Radera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...