Cibus extra bolagsstämma för beslut om månadsutdelning


Fastighetsbolaget Cibus har kallat till bolagsstämma den 14 september för att besluta om månadsutdelning. Tidigare i år har de betalat en kvartalsutdelning med planen att övergå till månadsbetalning nu i höst.

Utöver den utdelning som redan betalats avser de alltså nu besluta om ytterligare 0,67 euro per aktie att betala vid 7 tillfällen med start i september. Per aktie kommer utdelningen vara 0,07 euro de första månaderna för att i slutet vara 0,08 euro per månad.

Det här gör bolaget till Sveriges första månadsutdelare och det passar väldigt bra att det blev just Cibus som har stor fokus på just utdelningen. Det är en viktig del i bolagets strategi och verksamhet att generera stadigt kassaflöde för att pynta utdelning till oss ägare.

Jag äger Cibus och är mycket förtjust i dess inriktning och strategi. De äger fastigheter på vettiga orter och verksamheten i dem är främst dagligvaruhandel. En mycket stadig verksamhet som tickar på oavsett konjunktur och som rentav är en vinnare på Ehandelboomen då ofta paketutlämning sker i eller i anslutning till matbutikerna.

Att utdelningen fastställs i euro och att bolaget främst pratar euro är inget konstigt. Det är ett svenskt bolag och när utdelningen landar på ditt konto är den redan växlad till svenska kronor och naturligtvis dras det ingen utländsk källskatt.

"Converting food into yield" Så lyder bolagets slogan och jag gillar den. Inget mesigt sådär utan rakt på sak, det här är vårat fokus. Generera vinster till våra ägare. Med en så här stadig verksamhet kan man vara stöddig. Cibus siktar på att stadigt höja utdelningen och det borde ticka på bra utan fartgupp det där. I hyresavtalen är det inbakade årliga hyreshöjningar. Utöver det så sätter Cibus också av en stor summa pengar varje år öronmärkta till förvärv. Man köper stadigt mer fastigheter som i sin tur genererar mer cash som kan delas ut.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

22 kommentarer:

  1. Som pensionär så är det väldigt intressant med månadsutdelning. Blir också intressant att se hur kursen påverkas.

    SvaraRadera
  2. Ja det finns många bolag som har utdelningar som en del i deras namn/slogan, tänker t.ex. på Ocean Yield och Decisive Dividends, men det finns säkert flera. Cibus är förhoppningsvis ett säkrare val än de två förstnämnda... :)

    SvaraRadera
  3. Borde nästan inte Tre Kronor Property vara en lämplig uppköpskandidat för Cibus. Till stor del samma typ av kunder (Systemet som största kund), följt av Coop, Ica, etc. Men kanske blir för dyrt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej fy då skulle jag sälja mitt innehav i Cibus. Tre Kronor äger betydligt sämre fastigheter på mycket sämre orter. Så dålig kvalitet som Tre Kronor vill jag verkligen inte ha att göra med.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag tycker tvärtom. 3KR kompletterar utmärkt CIBUS. 3KR med sin position i små orter och speciellt i andra konsumentgrupp (som t.ex. Systembolaget,...) är i sig trygg, t.o.m. tryggare tycker jag för att små orter behöver alltid sina ICA, Coop o systemet, det finns inte flera i samma orter så risken är liten att antalet minskas.
      Jag äger gärna både CIBUS, 3KR och en liten post även i MOFAST.
      Mvh

      Radera
  4. Borde inte Tre Kronor Property vara lämplig uppköpskandidat för Cibus. Liknande typ av bolag med Systembolaget följt av olika matvaruhandlare som största kunder.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Hur ser du på kursen för Cibus? Själv tycker jag det är på gränsen till dyr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Jag tycker Cibus är okej upp på dessa nivåer. Jag har själv pyntat en bit över 140 kr som mest för de jag köpt. Det är premie mot substansvärdet men värt det. Stadig verksamhet och god tillväxtpotential.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko,
    Och tack för bra blogg :-),
    Jag gillar (och äger) också Cibus.
    Förhoppningsvis blir det även en liten knuff uppåt på aktiekursen av månadsutdelning. Publiciteten hjälper säkert, och en del investerare köper antagligen för att få månadsvis inkomster, även om jag kan tycka att det är inte allt för svårt att dela upp kvartalsutdelningen själv.
    Min enda orosmoment är att det verkar som nästan hela vinsten (90+%) går åt till utdelningen. Ändå skrev du att de sätter av stora summor till nyköp/tillväxt. Stämmer detta? Och hur ser du på deras utdelning som procent av vinsten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Per Q1 hade Cibus en intjäningsförmåga om 1,06 euro per aktie och de delar ut 0,89 euro. Kring 84 procent utdelningsandel och det är okej när man har en så här stadig verksamhet och ändå lyckas växa bestånd och intäkter.

      Cibus har som mål att växa beståndet med minst 50 miljoner euro per år. Det har de klarat väl hittills och är nog lugnt framåt. En del finansierar de med eget kapital och resten via kapitalmarknaden/lån.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Efter de sju specialutdelningarna, när månadsutbetalningarna kommer ticka in, vad kan summan per aktie förväntas bli per månad i svenska kronor i utbetalning? Låt säga att kursen per aktie stannar kring 150 kr som ett exempel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Utdelningen påverkas inte av aktiekursen så det är skit samma vad den är. 0,89 euro delar de ut för det här året och nästa år kommer det bli lite högre, gissningsvis kring 0,95 euro.

      Det här är inga specialutdelningar utan det är enligt Cibus plan.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Så nästa år kan vi förvänta oss typ 80 öre per aktie per månad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Vid ordinarie bolagsstämma på våren 2021 kan man vänta sig att de beslutar om en utdelning kring 0,95 euro per aktie fördelat på cirka 0,08 euro per månad.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Då får man börja tanka mer Cibus. Jag gillar det bolaget.

    SvaraRadera
  10. Vad jag vet är beslutet om utdelningen enbart att dela upp de sista två kvartalen i månadsvis och inte om ytterligare utdelning. "avser de alltså nu besluta om ytterligare 0,67 euro per aktie" De hade betalat ut de här 0,67 euro per aktie oavsett. De har betalat ut 0,22 (q1) och kommer beta ut 0,22 (q2) medans q3 och q4 fördelas månadsvis.

    vet att jag klipte ut halva meningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De har nu beslutat om totalt 0,89 euro utdelning där 0,22 euro redan är distribuerat och resterande del kommer betalas månadsvis fram till och med mars. Efter det beslutar de om utdelning för nästa år och den kommer att betalas månadsvis. De har ett tydligt fokus på att höja utdelningen och de växer förvaltningsresultatet varpå den rimlig förväntning är 0,95 euro nästa år.

      Cibus har varit tydlig med de här grejerna. Att de hädanefter kommer betala utdelning månadsvis. Att de fokuserar på att höja utdelningen varje år.

      Att de tidigare beslutade om 0,22 euro utdelning var de också tydliga med att de enbart gjorde för att få till det praktiska för månadsutdelning och nu i höst besluta om resterande del.


      Inga konstigheter. Tydligt och bra kommunicerat.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Väldigt bra bolag tillsynes, köpte in mig för 100k idag, tanken är att all utdelning ska ''månadssparas'' i xact högutdelande som i sin tur ska generera kvartalsvisa utdelningar from. nästa år. Tror att dem kommer fortsätta öka cibus med 5-15% i kurs/år hoppas dem fortsätter att vara bra och många andra, speciellt fastighetsbolag tar efter. Tycker du man ska spara på vanguard all high div eller xact högutdelande med utdelnningen?

    SvaraRadera
  12. EQT rasar mycket idag. Ska man fylla på där eller i Cibus? Några tankar kring det?

    SvaraRadera
  13. Avanza redan ändrat till månadsvis utdelningar. Trevlig se.

    SvaraRadera
  14. Jag hade gärna ägt men men är skum på utdelningsandelen. Bolaget rapporterar sin EPS inklusive orealiserade värdeförändringar, dessa kan inte delas ut. Jag kan naturligtvis räkna fel eller ha fattat saker fel, men jag får det till att förvaltningsresultatet inte täcker utdelningen. Dessutom är skuldsättningen ganska hög. Tills någon har förklarat för mig hur det ligger till håller jag mig borta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej JB,
      Alla fastighetsbolag redovisar på det där viset att värdeförändringar mm tas upp i redovisad vinst. Därför är EPS inte vad man skall titta på i fastighetsbolag.

      2019 gjorde Cibus ett förvaltningsresultat kring 1 euro per aktie. Nu har de gjort förvärv och har fler utestående aktier. Intjäningsförmågan är just nu 1,09 euro per aktie.

      Inga konstigheter, samma för alla fastighetsbolag.

      Mvh petrusko

      Radera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...