Finansierat mitt senaste aktieköp


Förra veckan köpte jag en stek i Hufvudstaden som väger ungefär 1 procent i min portfölj nu. Egentligen hade jag inte pengar att göra den där affären men som jag brukar göra i sådana situationer använde jag min kredit och resonerar att jag löser det i efterhand. Jag har klurat fram och åter nu i flera dagar. Ett alternativ var att skippa alla köp det närmsta halvåret eller så för att enbart pynta in cash till krediten. Då jag har långt gångna planer på att köpa mer Investor och Svolder mfl lockade inte det alternativet.

Att låta krediten helt sonika få vara större är heller inte ett alternativ. I början av varje år sätter jag upp en rad mål/viktiga faktorer för året där en utav dem i år var ett belopp i absoluta tal som maxgräns för min kredit. Det tänker jag hålla (jag ligger just nu över alltså).

Alternativet jag nu valt är att avyttra något annat innehav. Jag valde att sälja två små innehav i form av Leggett & Platt och Brookfield Property Partners. Om jag inte ägde en enda aktie i dag och skulle välja mellan Hufvudstaden, Legget & Platt och Brookfield Property Partners, ja då skulle jag valt Hufvudstaden. Det är också vad jag gjort.

Pengarna räcker inte till allt och ibland behöver man fatta sådana här beslut. Nu täcker förvisso inte den här försäljningen mitt köp i Hufvudstaden helt och hållet men det lilla som är kvar kan jag pytsa in löpande under resten av året samtidigt som jag har möjlighet att köpa mer aktier.

Framåt har jag som sagt plan att öka i Investor och Svolder men det blir säkert en del annat också. Jag vill öka en aning i den börshandlade fonden iShares MSCI USA Quality Dividend.

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Får man fråga hur mycket du la ca i hufuds??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Hufvudstaden väger cirka 1 procent av min portfölj. Jag har valt att uttrycka mig i procent och inte i kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok då förstår jag tack för svaret

   Radera
 3. Vad har du för belåning för tillfället och vad är din "målgräns"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har satt en maxgräns på 10 procent och ligger strax över där nu. Snart under igen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej,

  När du talar om belåningsgrad, talar du då om rena aktielån eller ingår även andra typer av lån? Exempelvis bostadslån eller studielån.


  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Då pratar jag om belåning på min aktieportfölj. Min bostad och studielån blandar jag inte in.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har dåliga erfarenheter av att sälja en aktie för att köpa en annan, känns som att den aktie jag säljer i princip alltid rusar 10% dagen efter att jag säljer. Hoppas du slipper erfara detta med din omalokering =)

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...