Jag äger Hufvudstaden


Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man de som de äger är belägna på de allra bästa lägena i Stockholm. Superattraktiva fastigheter i bästa A-läge är naturligtvis väldigt värdefulla varpå Hufvudstadens fastighetsportfölj är värd runt 50 miljarder kronor. Kring 30 fastigheter äger de och lejonparten är som sagt i Stockholm men de äger en handfull fastigheter i Göteborg också. Givetvis är det samma A-läge på de fastigheterna, det är Hufvudstadens koncept. I bilden ovan ser man på en karta de fastigheter bolaget äger i Stockholm.

Hufvudstaden brukar vara "dyrt" men nu är det attraktivt värderat i mina ögon. Ser man enbart till cashen som fastigheterna genererar ser det inte så billigt ut men om man även tittar på de fantastiska fastigheterna och värdet på dem blir summan en klart attraktiv helhet.

Senast rapporterat substansvärde är 178 kronor per aktie. Det är en aning lägre än vid årsskiftet efter en nedskrivning på cirka 1 miljard. Detta är från kvartal 1 och i det andra kvartalet slog som bekant corona till och ytterligare nedskrivningar kan tänkas komma på fastigheterna i spåren av det. På nuvarande kurs om 115 kronor är det en klar rabatt oavsett. I nuvarande coronakris har börsmarknaden dragit alla fastighetsbolag över en kam men kanske extra hårda har man varit mot bolag som har handelslokaler. I februari innan coronakraschen stod Hufvudstaden i drygt 200 kronor och har nästan halverats sett till dagens kurs.

Går man och tittar på Hufvudstadens fastigheter så har de en sak gemensamt utöver bästa A-läge och det är utseende/fastighetstyp. I bottenplan är det butiker och restaurang medan om man lyfter blicken är det våning efter våning av kontor. Marknaden för både kontor och andra lokaler förändras över tid men en sak är närapå ristad i sten: det kommer alltid finnas efterfrågan på lokaler i absolut A-läge.

Det är fantastiska tillgångar Hufvudstaden sitter på men det stoppar inte där. Medan fastigheterna är fantastiska finns det ännu en faktor som är helt underbar i mina ögon och det är den låga belåningsgraden. Hufvudstaden har en superlåg belåningsgrad om cirka 17 procent. En mäktig finansiell ställning backad av de bästa fastigheterna i Sverige.

Jag är en försiktig general och älskar Hufvudstaden. Den försiktiga belåningen och de urstarka tillgångarna. Två faktorer som sänker risken i bolaget rejält. Corona påverkar bolaget och dess hyresgäster i korta perspektivet. I augusti kommer rapporten för det andra kvartalet och då får vi en uppdatering av läget. 115 kronor per aktie som jag betalat idag tycker jag är en bra deal och tänker att det blir en bra investering i långa loppet. Kanske kan den bli billigare på kort sikt men jag är nöjd med att betalat ett pris jag tycker är vettigt för bolaget. Jag slog till på en stor stek och har nu en size jag kan vara nöjd med. Innehavet väger cirka 1 procent i min portfölj.

Hufvudstaden har höjt sin utdelning 19 år i följd och jag blir inte förvånad om det blir en 20:e höjning nästa år. De genererar gott med cash som täcker utdelningen mer än väl. Nu i våras höjde de utdelningen till 3,9 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning om 3,4 procent. Runt högsta nivån för den senaste 10-årsperioden. Ännu en faktor som pekar på att nuvarande värdering är låg.

Länk till Hufvudstaden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

 1. Även jag äger Hufvudstaden och avser öka kontinuerligt. Just nu 0,26% av portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nice, Det blir nog bra det här. Jag tror det kan bli en riktigt bra investering i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. denna gång gick jag in något snabbare än dig och har köpt i två omgångar, har ägt tidigare men sålde förstås för "tidigt" när priset på aktien drog iväg men nu tyckte jag det var dags trots riskerna på främst på kort sikt.
  Som sagt kommer A-lägen alltid dra till sig hyresgäster, frågan är bara vilka priser de är villiga att betala, än så länge är vakanserna så låga att det absolut inte är ett problem vad jag kan se...
  Där kommer den låga belåningen in förstås, det minskar ju risken väsentligt om värderingarna för kontor skulle "krascha"...

  Kort sagt risk/reward ser riktigt bra ut nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena TomasK,
   DEt låter gött. Nu håller vi tummarna för god avkastning. Jag tror Hufvudstaden är ett sådant där bolag som man kan äga i flera decennier och det blir riktigt bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hejsan!

   Jag har ägt Hufvudstaden från tidigt 2016 och fyller på med jämna mellanrum. Men jag har aldrig köpt så billigt som nu senast, 113,90. Känns som ett hyfsat bra pris.

   Radera
 3. Välkommen till Hufvudstaden petrusko.

  Jag hoppas din investering blir bra på sikt :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Man tackar. Ja jag hoppas och tror det här blir riktigt bra. Kan riktigt se framför mig hur jag som gammal gubbe fortfarande äger Hufvudstaden och minns att jag köpte det i coronakrisen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. hej!
  jag gick också in och köpte Hufvudstaden i tisdags :) tycker att de tagit oförtjänt med stryk av virussituationen i samhället om man jämför med andra fastighetsbolag. Har också spanat på dem under ett par år på grund av den låga belåningen och fina utdelningshistoriken men aldrig känt riktigt att det var läge.

  Tror nog att detta blir riktigt bra!

  MVH
  VGI

  SvaraRadera
 5. Hej, hade missat att Hufvudstaden backat så pass. Tack för tipset. Fick ett gäng för 114,70 och det känns toppen att få äga lite fastigheter med så bra läge.

  Bästa hälsningar
  Göran

  SvaraRadera
 6. Kul att följa! Är detta komplement eller ersättning för Castellum på längre sikt?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger Hufvudstaden som komplement till Castellum.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Har också sneglat på Hufvudstaden den senaste tiden. Känns som ett par tillfälle att komma in till ett billigt pris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag gör samma bedömning, attraktivt läge i Hufvudstaden nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Halloj!

  Har inte Hufvudstaden backat p.g.a. typen av fastigheter de äger? Tänker då främst på stort focus mot retail, men också lite på att det kan komma att bli prispress på kontor iom corona och sedan ett ökat hemmajobbande efter det.

  Jag tycker det kan finnas viss fog för dessa rädslor.

  Fint bolag dock med ett enastående och ännu bättre balansräkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja, jag skriver ju det i inlägget.

   Jag delar inte oron och finner Hufvudstaden attraktiv på dessa nivåer.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja, du nämner att det alltid kommer att finnas efterfrågan och jag delar den bilden. Den låga belåningen gör ju också att de bättre än andra klarar en nedgång i efterfrågan och de KAN i princip inte gå i konkurs.

   Min poäng är bara att de borde ändå påverkas mycket av vikande efterfrågan. Det sätter sig ju direkt i hyresnivåerna på nya kontrakt. Jag är inte alls övertygad om en evigt stigande utdelning på några års sikt. Kan bli lite småsorglig utveckling menar jag. De går ju redan generellt sämre än andra fastighetsbolag p.g.a. den låga skuldsättningen. De har väl också låg transaktionstakt så där finns inte mycket omsättning att hämta.

   Men men, de defensiva kvaliteterna är uppenbara. Världens stabilaste finanser och 3.5% DA kan räcka för att göra en ganska nöjd :)

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...