Svolders substansvärde 120 kronor


Investmentbolaget Svolder är med sin veckovis rapportering av substansvärdet transparenta i främsta klass. Det blir väldigt enkelt för oss småsparare att förstå och följa värdet på bolaget. Andra investmentbolag rapporterar vanligtvis per månad eller kvartal.

Idag rapporterar Svolder ett substansvärde om 120 kronor. Räknat på fredagens stängningskurs om 109,8 kronor innebär det att man nu köper Svolder till en rabatt om cirka 9 procent.

Börsen väntas öppna ned någon procent idag varpå Svolder sannolikt backar de också. Deras innehav är börsnoterade hela högen och lär backa de också som grupp så även om Svolders aktiekurs backar idag kan rabatten procentuellt sett vara oförändrad. Nuvarande rabatt om 9 procent är en attraktiv värdering och det är billigare än snittet för de senaste åren som varit kring 4 procent substansrabatt.

Utdelning pyntar de normalt sett i november varje år. Även om de prioriterar utdelningstillväxt så baseras utdelningen främst på mottagna utdelningar från portföljbolagen. Många bolag har sänkt eller dragit in sin utdelning i år och jag väntar mig en sänkt utdelning från Svolder i november. Förvisso kan de utan negativa skattekonsekvenser eller dylikt dela ut mer än de tar emot. Bolagets VD Ulf Hedlundh var dessutom i senaste rapporten mycket kritisk till inställda utdelningar och den politiska hetsen runt dem. Han poängterade utdelningens betydelse för olika slags ägare. Detta beaktat blir jag heller inte förvånad om de inte sänker utdelningen. 2020 är ett speciellt år, särskilt i utdelningssynpunkt.

Jag äger Svolder och tycker det är ett väldigt bra investmentbolag. VDn Ulf Hedlundh har jag det största förtroendet för. Han har visat sig skicklig och kommunicerar rakt och tydligt. Ända sedan bolaget grundades på 90-talet.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Hallå vad har du för syn på Brookfield Property Partners i nuläget? Tyckte det såg ut som dom nyligen höjt utdelningen och en DA runt 12% köpvärd?
  Om jag inte minns fel så har du dem i din portfölj.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Victor,
   Risken är rejält förhöjd i Brookfield Property Partners nu och sådant är klokt att avvakta med. De äger en del köpcenter och butikslokaler som inte drar in någon hyra nu. De har en stark ställning och en stark ägare i ryggen men fastigheter är en mycket stor del av Brookfield Asset Management som är huvudägare och de är inte opåverkade nu i coronakrisen.

   Brookfield Property har rasat rejält på börsen man kan rasa väldigt mycket mer. Utdelningen som ser lockande ut kan dras in.

   Bättre att investera i ett sunt bolag istället för att jaga hög direktavkastning till förhöjd risk.

   Ja, jag äger Brookfield Property. Det är en liten del av min portfölj och jag har valt att vädra ut stormen/avvakta tillsvidare.

   Mvh petrusko

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...