Svolder - Två flugor i en smäll


Jag har tidigare skrivit om att det finns tydlig historik som visar att både investmentbolag och småbolag presterat bättre avkastning än index. Som grupp räknat alltså och för investmentbolag är det de svenska som avses. Småbolag kan man se även i vida världen att de slår breda börsindex som grupp.

Hur som helst vill jag kort lyfta fram att man i bolaget Svolder kan slå två flugor i en smäll.

Svolder är ett investmentbolag med god historisk avkastning och deras inriktning är just mot små bolag. Här får man alltså både investmentbolag och småbolag i en enda investering.

Bilden överst i inlägget visar Svolders innehav och dess vikt i portföljen. Som vanligt gillar man förmodligen inte alla innehav och så är det ju med investmentbolag och fonder. De äger många olika bolag och i sådana här investeringar får man en mix som man får lära sig att gilla helt enkelt.

Svolder rapporterar substansvärde veckovis och meddelade idag att det ligger på 116 kronor per aktie. Nu handlas Svolder kring 102 kronor vilket innebär en substansrabatt om 12 procent. När du investerar i Svolder får du alltså alla de där portföljbolagen till en rabatt om 12 procent jämfört med om du skulle köpa respektive bolag direkt. Med tanke på Svolders goda historiska prestanda tycker jag att nuvarande värdering är klart attraktiv.

Utdelning brukar de pynta i november men vi får väl se hur de gör med den saken i år. De distribuerar vanligtvis vidare de utdelningar de mottar av skatteskäl men i år har väldigt många bolag slopat sin utdelning. 2020 är ett "mellanår" vad gäller utdelningar generellt och de flesta bolagen kommer komma åter och nå nya höjder vad gäller den punkten.

Jag äger Svolder i ett pensionssparkonto men överväger att ta in den även i min vanliga portfölj. Utdelningen i form av direktavkastning är väldigt låg men jag kan ha sådana innehav i portföljen också trots att jag lever på utdelningen. Jag kan inte vikta det jättetungt dock för det räcker inte mitt kapital till. På lång sikt tror jag att Svolder kommer fortsätta prestera god avkastning och det vill jag gärna ha mer utav.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Gick in när kursen låg vid 91.50 och har inte ångrat mig än, förutom att det "bara" var med knappa 2% av portföljen... :)
  Låter logiskt att det kanske inte blir någon utdelning eller sänkt i år.

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko! En fråga om skatter när man lever på utdelning: hur fungerar det när man tar pengar från ISK eller KF. När och hur betalar du skatten? MVH Utlänning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Skatten tas ut på ditt totala kapital. På den vägen betalar man skatten. Via ett ISK så pyntar man skatten via sin deklaration. Via en KF så betalar man skatten varje kvartal direkt till din bank/mäklare som i sin tur pyntar vidare till Skatteverket.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är ju dock så att om man plockar ut utdelningen från kontot innan kvartalsslut så betalar man ingen skatt på den men man slipper inte från skatten på investerat kapital...
   Nu blir skatten inte värst stor men många bäckar små och ska man inte investera utdelningen kan man lika gärna ta ut den!

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...