3-års historik i billig småbolagsfond


Grafen ovan utgörs av den börshandlade fonden Xact Svenska Småbolag och några olika breda alternativ. Jag har skrivit om den här tidigare och jag gillar den. Avgiften är klart rimlig på 0,3 procent. Som vanligt för börshandlade fonder betalar man courtage vid köp/sälj men det är ju engångsavgifter och saknar betydelse i ett mycket långsiktigt spar.

Jag jämför den i grafen med AMF Aktiefond Småbolag som är mycket relevant pga sin liknande inriktning mot småbolag. Det är en jättebra fond och min favorit bland de vanliga småbolagsfonderna. Den är den röd/orangea kurvan och har presterat lite bättre de senaste två åren.

I grafen har jag även lagt in två populära fonder med bred exponering i Sverige. En vanlig indexfond i form av Avanza Zero (gul graf) som innehåller storbolag. En aktiv fond i form av Carnegie Sverigefond (blå graf) som också främst innehåller stora bolag. Bägge de här fonderna har avkastat sämre på 3 års sikt.

På mycket lång sikt kan man tydligt se att mindre bolag avkastar bättre än breda börsindex. Den här börshandlade fonden Xact Svenska Småbolag ger en bra exponering med just den inriktningen och det till en låg avgift. Jag gillar den och hoppas att Xact uppdaterar den till att betala kontant utdelning. Just nu pyntar den ingen utdelning alls men jag hoppas som sagt. Antingen en lösning där den distribuerar vidare mottagna utdelningar eller att de delar ut en viss procentsats årligen.

En småbolagsfond är en bra komponent i ett långsiktigt spar. Det ger riskspridning och potential till lite bättre avkastning än breda börsindex.

Länk till Xact Svenska Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. En småbolagsfond med utdelning vore ju helt enkelt mumma!

  Har för mig att du skulle skriva något inlägg om SPYD, är det du fortfarande tänker göra eller har det fallit bort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för påminnelse. Jag fick för mig att jag gjorde det nyligen men det verkar inte så när jag spanar igenom bloggen. Den ska jag absolut skriva om då många intresserar sig för den men också många har helt fel uppfattning om vad den innehåller. Bra att upplysa om.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Helt säker att du skrev så :)
   Den är lurig som fan, kallar sig för aristocrat dividends men dom kör på 20års utdelningar och inte 25år. Sen var det väldigt lätt att blanda ihop SPYD EU med SPYD USA o då är det inte samma innehav. Mycket lurigt och jag är väl inte direkt missnöjd med mitt köp, men inte det jag trodde.


   Radera
 2. I själva verket spelar det väl ingen större roll då utdelningen går tillbaka till fonden eller har jag missat något väsentlig fördel att få utdelning från fonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparslösarn,
   Totalavkastningen blir den samma. Skillnaden ligger i att investerare gillar olika. Vissa vill ha utdelning och för andra har det ingen betydelse. Det är upp till var och en att tycka som man vill.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Sedan är det ju väldigt tillfredsställande då det piper till i mobilen och man har fått utdelning.

   Radera
 3. Hej P

  Har du fått några indikationer på att utdelning är på gång ?

  Mvh Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik,
   Nej det har jag inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur ser du på risken i småbolagsfonder, historiken visar ju att småbolagen går bättre på längre sikt. Finns det över huvud taget anledning att ha tex indexfond likt Avanza zero på lång sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Andreas,
   Passiva småbolagsfonder är jag positiv till. Breda fonder som följer ett index alltså. Aktiva småbolagsfonder finns det gott om men det är inte så många som uthålligt presterar bra. Tittar man tex på Didner & Gerge småbolagsfond så presterade de bra under några år för längesedan men de har efter det en lång period av svag prestanda.

   En helt vanlig bred indexfond tycker jag är en bra bas i portföljen. Som ett komplement till den är en småbolagsfond som den i inlägget rimlig. Man kan diskutera om risken är högre i en småbolagsfond och att det därför är rimligt att ha den som en mindre del. Samtidigt kan man resonera att man är mer riskvillig i ett mycket långsiktigt spar. Ju längre sikt man sparar på desto mindre torde risken bli i att vikta småbolagsfond tungt.

   Man skulle kunna överväga att ha enbart eller mycket stor del småbolag på lång sikt.

   Jag gillar bred riskspridning och att hålla nere risktagandet. Därför har jag många olika komponenter i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Courtage har jag aldrig betalat när jag köpt fonder på Avanza? Förklara gärna vad du menar med courtage när det gäller fonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fidde,
   Du kanske missade att jag nämnde och pratade om börshandlade fonder. De handlas över börsen precis som aktier och man betalar courtage vid köp/sälj.

   Vanliga fonder betalar man inget courtage på. De har istället generellt sett högre löpande avgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Siktar du på att ha båda dessa fonder i portföljen gällande småbolag? Kan de funka som komplement åt varandra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har AMF Småbolagsfond i ett pensionsparkonto och den där Xact Svenska Småbolag är intressant för min vanliga portfölj om de skulle uppdatera den så den pyntar utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...