SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en börshandlad fond med inriktning mot bolag som höjt sin utdelning under ett antal år i följd. Innan jag går in närmre på fonden vill jag direkt nämna att det här är inte de Dividend Aristocrats man normalt sett avser när man pratar om dem. Rörigt va!
 Det finns ett index som heter S&P 500 Dividend Aristocrats och det utgörs av bolagen i S&P500 som har höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Det indexet följer inte den här fonden och det finns i dagsläget ingen ETF noterad i Europa som följer det. Men här är ett alternativ.

Den här fonden följer ett index som heter S&P High Yield Dividend Aristocrats Index och det utgörs av bolag ifrån indexet S&P Composite 1500 som har höjt sin utdelning varje år i minst 20 år. Skillnaden är alltså lite kortare utdelningssvit men ändå bra och att urvalet görs i ett mycket bredare index där det inkluderas fler bolag samt betydligt mindre sådana sett till börsvärde. Ska man prata i termer av kvalitet så är det lite lägre än de "riktiga" Dividend Aristocrats men ändå bra.

Fonden innehåller 118 bolag och bilden överst i inlägget visar de 10 största. Procentsatsen intill dem är alltså hur mycket de väger i fonden. Som man kan se väger inget enskilt bolag särskilt tungt där 2,44 procent är det tyngsta. God riskspridning med andra ord.

Fondavgiften är klart rimliga 0,35 procent och som vanligt med börshandlade fonder så betalar man courtage vid köp och sälj. Den här fonden handlas i Euro så det blir även valutaväxlingsavgift men det där är ju engångskostnader och blir ingenting utslaget på ett långsiktigt spar.

Utdelning betalas kvartalsvis och räknat på de senaste 4 utdelningarna genom nuvarande kurs kring 43 Euro så är direktavkastningen 3,5 procent. ***Uppdatering 200811: De senaste 4 utdelningarna summerar till 1,2746 dollar och ger på kursen 46,34 euro en direktavkastning om 2,34 procent.
***Uppdatering 220214: De senaste 4 kvartalsutdelningarna summerar till 1,5298 dollar och på nuvarande kurs om 60,61 euro är direktavkastningen 2,23 procent.

Att ett bolag höjt sin utdelning varje år i 20 år är en sorts kvalitetsstämpel. Det går att "fejka" utdelningar en kort period men på 20 år krävs en bra underliggande verksamhet som genererar cashen som skall delas ut. Jag gillar den här fonden som består av en bred samling utdelningsaktier som höjt sin utdelning under mycket lång tid. Många av dem kommer fortsätta med det och de som inte gör det tas bort ur fonden. Behåller de bra och tar bort de "dåliga".

Länk till SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

17 kommentarer:

 1. oh, den sparar jag också i. Kul att du tycker den verkar bra :) ETF:er är inte det lättaste att förstå sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CS,
   Nej det är lite mer gräva efter information när det gäller ETF:er. Vanliga fonder har ju viss info direkt hos en mäklare som Avanza.
   Jag gillar ETF:er och gräver gärna =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej!

  Denna ska man ha i en KF då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här fonden har sitt säte på Irland och där dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen. Därför funkar det utmärkt att ha den här fonden på ett ISK om man önskar det.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för tipset. Investerade lite i den då det verkar vara ett bra komplement till min portfölj. Har svårt att hitta vilka månader den delar ut dock? Ser att det är kvartalsvis.

  SvaraRadera
 4. Och utdelningarna kommer på månader 03-06-09-12

  SvaraRadera
 5. Hej P

  Känns som du viktat upp en hel del i ETF och D-aktier. Ska bli spännande att se din nästa portföljfördelning!

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg!

  Jag kan ha fel men känns det inte lite "kaka på kaka" med den andra ETFen du redan har i portföljen?
  iShares MSCI USA Quality Dividend

  Många bolag finns i båda. Jag kanske har tolkat fel, och du har bara köpt iShares MSCI USA Quality Dividend men du tycker att den här SPDR är intressant men du har inte köpt ännu... din portföj sida visar inte SPDR ännu :-) Håller med föregående kommentar... kommer bli intressant att se portföljfördelning inlägg snart!

  Annars tycker jag du gör det grymt bra med lite info om ETFer... få bloggar i sverige skriver om det. Fortsätt gärna så!

  SvaraRadera
 7. Jag gillar ETF:er men upplever det så oerhört krångligt.

  I infon på Avanza verkar den ha Ticker SPYD. Men söker man på SPYD på google får man upp en ETF som heter något med S&P 500 High Div.

  Kan du reda ut det här med ETF:er på Avanza och att man bara kan köpa de i euro osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hamnade i samma sits, mailade till slut SPDR/SSGA och fick detta till svar:

   "Please see the following link to see the full holdings of SPYD GY / SPDR® S&P® U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (IE00B6YX5D40):

   https://www.ssga.com/de/en_gb/institutional/etfs/funds/spdr-sp-us-dividend-aristocrats-ucits-etf-dist-spyd-gy."

   Det är alltså den som är rätt SPYD förr oss i EU. Du kan kolla att ISIN är rätt: IE00B6YX5D40
   Men helt rätt, googlar du SPYD får du den amerikanska SPYD och det är en annan ETF. Man blir lätt lurad då vissa innehav är lika o även största innehaven kan se likadana ut, beroende på var du kollar och hur uppdaterad infon är.

   Radera
 8. Hejsan,

  Det står inget om att denna är "Dist". Delar den ut ändå eller är den "acc"?

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Stämmer verkligen den yield du skrivit ut? Får inte fram 3.5 i direktavkastning (vet att kursen är annorlunda nu men ändå inte nära ens). Kollar jag fel källa tro om senaste yielden? Jag får det till < 2.5%. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Tack för din kommentar. Jag har dubbelkollat datan nu och oavsett kursutveckling och historisk utdelning får jag det inte till att bli 3,5% direktavkastning. De senaste 4 utdelningarna summerar till 1,2746 dollar vilket på kurs 46,34 euro ger en direktavkastning om 2,34 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej! Har du någon statistik på höjd utdelning? Såg såklart att den bara har bolag som höjer utdelningen men tänkte om Etf’en var lika bra som bolagen i den?😁 du är bäst!

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...