Realty Income Q1 rapport 2020


Realty Income är ett amerikanskt fastighetsbolag som jag ägt i många år. De har en väldigt bra strategi som gör att jag tycker det är ett attans bra bolag. Dels cherry pickar de sina hyresgäster och väljer sådana med god credit rating och en verksamhet som ej hotas av ehandeln. I tillägg till det så har de hyresavtal av tripple net lease typ och inbyggda årliga hyreshöjningar. Det där triple net lease betyder att hyresgästen står för alla utgifter förknippade med fastigheten, till och med skatten.

Igår släppte de sin rapport för det första kvartalet 2020 och den var ganska trevlig. Dels var prestandan i kvartalet god och dessutom var infon om prestandan nu i coronakrisen och kvartal 2 inte så illa.

De rapporterade en justerad FFO om $0,88 per aktie vilket är 7,3 procent högre än året innan. Om du nu undrar vad det där FFO är för något så är den korta förklaringen att det är vinsten i ett sådant här bolag. Redovisad vinst kan man ej titta på då den innehåller en rad olika poster som stör ens möjlighet att få en uppfattning om pengarna bolaget genererar. Alla fastighetsbolag av REIT-typ använder det här nyckeltalet FFO som är en standard.

Vad de sade om nuvarande kvartal är att de i april fått in 83 procent av hyrorna och det är inte så tokigt med tanke på att väldigt många verksamheter har stängt i USA pga Corona och Realty Income har några typer av hyresgäster som drabbats hårt. Hyresintäkterna som inte kommit in är främst från bolag inom biograf, fitness och restaurang. De arbetar nära de här bolagen för en långsiktig lösning. Nu verkar ju dessutom en hel del peka på att flera delstater är på väg att öppna upp igen.

I övrigt har de hyresgäster som inte varit tvungna att stänga. Det är distributionscentraler, apotek, matbutiker osv.

Realty Income betalar utdelning månadsvis och på kursen $50,66 är direktavkastningen 5,5 procent. De brukar höja utdelningen flera gånger per år och har höjt minst en gång per år sedan börsnoteringen 1994.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

  1. Överdrivet kursfall då, eller vad säger din analys? Nästan en halvering sedan toppen. Att dom fått in 83% av hyrorna säger väl en del, EPR låg väl på runt 15%? Vet du vad som anses normalt för Realty att få in? 98% eller nåt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det skulle man kunna säga att kursfallet är överdrivet. Det handlar dock inte om bolaget utan det är en bred nedgång där allting dragits med ned. Sedan har ju börsen backat av god anledning, det är en svår kris den här coronagrejen. Vi får se vad det blir av den i slutändan men jag tror på Realty Income och tycker den är attraktiv på nuvarande nivå givet ett långsiktigt perspektiv. Beträffande hyran så brukar de få in i princip 100%.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar! Man läser ju lite överallt nu om att många jobbar hemma och kanske fortsätter med det efter det här. Hur ser du på det för företag som Realty och Castellum?
      50% kontor för Castellum.

      Själv fyller jag på båda men det här oroar mig lite över tid. Men visst "retaildöden" löste sig ju bra för båda så varför inte även detta om det nu blir så.

      Radera
  2. Tjena Petru,
    Tack för infon och även förklaring om FFO. Inte så lätt förstå vad innebär dessa förkortningar. Passar på och fråga dig:
    - vad är som skiljer mellan FFO och justerad FFO (AFFO)?
    - Vad betyder "Normaliserad FFO"? Detta också återkommer hela tiden i redovisningar.
    - Och även om du har tid och lust skulle tacksam veta vad innebär "GAAP net income"?

    Tack på för hand,
    /Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Danne,
      Ja det här med AFFO är inte lika solklart då det inte har en standard på samma sätt. Det utgår från FFO och så justerar bolaget bort en eller flera poster som stör. Det kan vara avyttrad verksamhet, engånngskostnader. Så medan AFFO inte är solklart exakt vad det är så blir det ju enklare när man vet att det utgår från FFO som är en standard och sedan har något exkluderats.

      GAAP NEt Income är redovisad vinst enligt en standard. GAAP står för Generally Accepted Accounting Principles.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Fantastiskt bolag som jag ökar i successivt och planerar att äga över lång tid.

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...