Vanguard FTSE North America ETF


Det här är en ganska käck börshandlad fond som är lite bredare än S&P500-indexet som annars är vanligt för exponering i USA. Vanguard FTSE North America följer indexet med samma namn "FTSE North America" och innehåller de största bolagen i Nordamerika.

Då en väldigt stor del av alla världens storbolag är amerikanska är det föga förvånande att fördelningen i den här fonden är cirka 5 procent Kanada och 95 procent USA geografisk fördelning.

Fonden innehåller strax under 700 olika bolag vilket ger mer bredd än S&P500. De 10 största innehaven väger tillsammans ungefär 25 procent och ni kan se vilka de är i bilden ovan.

Fondavgiften är mycket rimliga 0,1 procent.

Utdelning pyntas kvartalsvis och direktavkastningen är strax under 2 procent.

Till en mycket låg avgift får man en bred exponering i Nordamerika. Skillnaden mot en fond som följer S&P500 är ju inte enorm men jag gillar den. Man får lite bredare riskspridning i nästan 40 procent fler bolag och man får även en liten del Kanada. Man behöver inte välja antingen eller utan man kan utan vidare ha den här parallellt med en S&P500-fond. Om man ändå vill välja enbart en så är argumentet för just den här fonden den bredare exponeringen.

Bolaget Vanguard som står bakom den här fonden har jag det största förtroendet för. De är bland de största i världen och de är genuint bra rakt igenom.

Fonden har sitt säte i Irland varpå ingen utländsk källskatt dras på utdelningen. Därför funkar det lika bra att ha den i ISK som i en KapitalFörsäkring. Vill man slippa hantera utdelningen själv så finns det en version av fonden där utdelningen återinvesteras automatiskt utan kostnad. När man handlar börshandlade ETF:er betalar man courtage precis som vid vanlig aktiehandel.

Länk till Vanguard FTSE North America ETF hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till fonden utan utdelning hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

  1. Intressant! Jag hoppas det kommer fler ETfer som ger utdelningar, där är det lite tunnsått tycker jag. Hade varit trevligt med en Reit-ETF till exempel, eller en BDC-ETF. I USA finns det hur många som helst, men av någon anledning finns inte många att köpa i Sverige. PIMCO har trevliga fonder också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vardagsguiden11 maj, 2020 10:14

      Vill minnas att iShares har en US Property Yield fylld med alla de mer och mindre kända REITsen och en utdelning på dryga 4% kvartalsvis som kanske kan vara intressant?

      Kollade via Avanza för ett tag sedan men sitter själv redan med tung övervikt i många av dessa bolag eftersom jag inte tyckte att värderingen följde med upp, och därmed bjöd på en del ytterligare köplägen, tidigare när vi var nere och vände.

      Återstår att se om man skulle tagit en än bättre diversifiering och, förmodligen, tryggare utdelning därigenom dock.

      Bör dubbelkollas först dock då jag plockar informationen ur bakhuvudet :)

      Radera
  2. Hej! en fråga till dig som verkar kunna det mesta om aktier. Jag har köpt på mig lite amerikanska aktier som ger utdelning varje kvartal. Vid vilken tidpunkt måste man äga aktien för att få utdelning ett visst kvartal? Hälsning Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Det är ofta cirka 1 månad innan utdelningen betalas. NEdan är en bra sajt där du kan kolla datum genom att knappa in ticker för bolaget.

      https://old.nasdaq.com/symbol/mmm/dividend-history

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Trevligt inlägg som vanligt.
    Du har aldrig funderat på att ha typ 30-40% i portföljen som består av olika ETFer?
    Men såklart med lite högre DA än 1,6% :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag tycker att ETF:er är ett smart val då det ger en bred riskspridning och tar bort bolagsrisk samt risken att man som investerare gör misstag i sin analys. Att ha 30-40 procent sådana här fonder är en mycket god grund att stå på. Jag tycker det är en utmärkt ide.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hur fungerar det med courtage vid automatisk återinvestering i fonden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Om man köper fonden som inte lämnar utdelning så sköter de reinvestering av utdelningen inom fonden. Inga courtagekostnader att tänka på där.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Ursäkta om jag låter negativ men varför köpa en sådan ETF när man kan välja en vanlig fond med liknande exponering köpt i svenska kronor? Då slipper man valutaväxlingsavgift och krångel. Det går även att köpa ofta och till mindre summor utan att åka på onödigt courtage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Valutaväxlingsavgift och courtage är engångskostnader och blir till ingenting utslaget på ett långsiktigt spar om tex 20 år. Fondavgiften är betydligt lägre på den här fonden än några "vanliga" fonder varpå det faktiskt blir mer avkastning över till dig i slutändan.

      Vill man handla med riktigt små belopp så är vanliga fonder mer lämpligt eftersom courtaget annars blir procentuellt sett stort. Det har sitt pris dock, sämre avkastning pga högre fondavgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko,
    Tack för tipsen om ETF:ar. Tack vare din tips här fick jag upptäcka dessa möjlighet med ETF. Jag tycker de här med utdelningar är betydlig tryggare att ha än vanliga enskilda aktier. Klart de ger lägre % men i och med att så många aktier ingår i, kan man känna väldigt trygg och dessutom ingen risk att någon enskild stoppar utdelningar. Jag tänker på sikt vikta 30-50% av mitt innehav mot ETF och resten endast i några välkända kvalitetsbolag.

    Min kvarstående fråga är:

    När jag kollar på ETF-utdelningar kvartalsvis/halvtårsvis ser man att de varierar så mycket från kvartal till kvartal. Hur pass fast är dessa utdelningar?
    Hur bör man räkna utdelningar/år för att få exaktare och närmare %-tal? dvs ska man addera enkelt senaste 4 betalda kvartalen eller står någonstans en fast belopp som aktier?
    För iShares ETF finns det mycket fint beskrivning och detaljer, där står också en utdelning siffra i procenttal, kan man lita på det som står där att den visar senaste uppdaterade?

    Sista fråga: Har en ETF utdelningstillväxt?

    Mvh
    /Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Danne,
      Ja man kollar på de senaste 12 månadernas utdelningar som fonden gjort och det är dess direktavkastning. Fonderna från de stora bolagen Vanguard, iShares mfl distribuerar vidare den utdelning som fonden tar emot. Över tid innebär det stigande utdelning med något enstaka jack i kurvan för usla år som detta.

      Kollar du på fondbolagets hemsida så har de bra information om de senaste utdelningarna osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej,
    För de mesta ETF utdelnade, står "Avstämningsdatum" och "X-dag" men ingen datum visas om när de betalas ut. Vet du när brukar betalas utdelningar? Står någonstans om denna info?
    Jag hittar en datum då EFT:ar betalar

    SvaraRadera
  8. Hej,
    För de mesta ETF utdelnade, står "Avstämningsdatum" och "X-dag" men ingen datum visas om när de betalas ut. Vet du när brukar betalas utdelningar? Står någonstans om denna info?
    Jag hittar en datum då EFT:ar betalar

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....