Industrivärden slopar utdelningen


Idag har investmentbolaget Industrivärden presenterat sin rapport fört det första  kvartalet 2020. Jag resonerade på förhand att  om man avser förändra sitt utdelningsförslag så kan det nog komma presenteras idag i samband med rapporten. Så blev det ju och det blir att man slopar utdelningen helt och hållet nu vid bolagsstämman men om läget ser bättre ut och möjlighet finns avser de ta ställning till utdelning till hösten. Det sker i så fall på en extra bolagsstämma.

Rapporten i övrigt är inte mycket att orda om egentligen. De äger noterade bolag och vi kan följa dem dagligen på börsen. Industrivärdens resultat handlar enbart om det, hur dess olika portföljbolags aktiekurs rör sig. Går aktiekursen upp så redovisas det som en vinst och går den ned redovisas det som en förlust. Därför är det ganska ointressant att titta på redovisas vinst i ett investmentbolag. Då är det mer givande att titta på hur substansvärdet utvecklas över tid. På sätt och vis rör det sig om samma saken; hur aktiekursen i portföljbolagen utvecklas.

VD Helena Stjernholm lyfter i rapporten fram det arbete man gjort i sfären för att stärka och förbereda för sämre tider. Att hålla nere belåning, att bygga en flexibel organisation osv. Det är lite av ett kännetecken för hur Fredrik Lundberg vill att det skall vara. Han är försiktig och vill stå stark den dagen det behövs. Antingen i tider av kris men även när möjligheter uppstår. En möjlighet att göra ett viktigt förvärv tex. Fredrik Lundberg är storägaren i sfären.

Nedan är en bild som visar innehaven i Industrivärdens portfölj:


16 kommentarer:

 1. Det börjar bli många som slopar utdelningen nu. Jag har försökt sammanställa dem alla men det blir nästan en övermäktig uppgift.

  Aktiepappa – Lista över bolag som sänkt utdelningen 2020!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja verkligen. Det är många som pratar om att dela ut till hösten om möjligt så det lär bli en fasligt många extrastämmor då om läget stabiliserat sig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja vi får hoppas att det ordnar till sig så snart som möjligt. Jag ser även fram mot fler bolagstämmor. Det är kul att komma och träffa ledningen och andra aktieägare.

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Mest förvånande i listan över slopade måste väll ändå Wallenstam vara? Konservativt finansierade hyresrätter i storstad trodde man ju skulle vara säkert...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja att Wallenstam skulle dra in utdelningen var otippat i min värld. De har väl valt en försiktig linje samt en extra styrka om fina lägen uppstår. De har ett stadigt bestånd men det är knappt hälften av hyresintäkterna som kommer från bostäder. Mer än hälften är från annat som butiker, garage mm. En stor del av det där andra är dock kontor som är långt bättre än butikslokaler. Ungefär en tredjedel av hyresintäkterna är från kontor.


   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är svårt att veta vilka bestående beteende förändringar blir kvar när röken efter Corona har lagt sig. Anta att många kommer att fortsätta att jobba hemifrån, nu när det har bevisats att det går. Anta att det kommer att behövas 10-20% mindre kontor. Vad händer då? Det lär bli en prispress på kontor då det finns massor med lediga kontor som vill bli uthyrda.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. en till att lägga till listan, PEAB... dock verkar oklart om det ens kommer till hösten..... när många företag slopar utdelning blir det svårt att fortsätta DRIP på egen hand, hur tänker du kring det? ingen PEAB utdelning i maj som går att återinvestera..... XACT kommer att sänka sin utdelning då många av dess innehav kommer inte att dela ut något....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja om inte börsen stiger rejält innan maj skall man nog förvänta sig en sänkt utdelning. De siktar förvisso på att hålla utdelningen något såntdär stabil så visst skulle den kunna bli oförändrad men jag väntar mig att de sänker. De baserar inte utdelningen enbart på mottagna utdelningar utan har även en policy att den skall vara kring 4 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bättre att spara i Spiltan Invest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en rimlig placering där man själv kan bestämma om det blir utdelning samt hur stor den blir. Jag har en slant i den där jag siktar på att sälja 6% årligen för att utgöra en fet utdelning. Än så länge har jag dock aldrig sålt utan har låtit det vara kvar och växa till sig. Som att jag återinvesterat utdelningen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko och tack för en underbar blogg. Du är anledningen till att jag började investera i aktier igen efter en liten svacka i livet och speciellt i amerikanska aktier.

  Jag har en fråga till dig som jag hoppas du kan svara på och det är varför du aldrig investerar i tyska aktier, håller de inte bra kvalite tycker du eller vad är anledningen.

  Fråga nummer två är vilket investmentbolag du tycker är mest köpvärd ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robban,
   Tack för din kommentar. Det finns säkerligen massvis med bra tyska bolag, och spanska, italienska, japanska mfl. Jag har valt att hålla mig primärt till USA, Kanada och Finland när jag går utanför Sverige. Jag behöver inte titta på fler ställen än så då det finns mer än tillräckligt bra bolag där. Jag har koll på nyhetssajter och tjänster med bra info på de marknaderna. Skulle jag titta i all världens alla hörn skulle jag få dra ned på kvaliteten i min analys. Det skulle inte gå att ha samma koll helt enkelt. Visst skulle jag kunna göra enstaka undantag men jag ser ingen anledning att göra det.

   På fråga nummer två blir nog svaret Investor i flera synvinklar. Dels för värderingen just nu är klart attraktiv (billigare än alla andra vettiga investmentbolag). Sedan är Investor också väldigt väldiversifierat och av den anledningen ett rimligt val för de flesta. Vissa investmentbolag är smalare och kanske väldigt nischade. Sådana är inte ett rimligt val för väldigt många helt vanliga småsparare. Investor kan man investera i lika okomplicerat som om det vore en indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för fina svar. Tänkte mer att tyskland borde ha en uppsjö med kvalitetsbolag därav frågan men jag förstår dig helt.

   En annan fråga som kanske är lite svårare och svara på men jag skulle vilja ha lite råd från dig om att investera 50 000kr i amerikanska/kanadensika aktier, vilka tycker du är värda o satsa på ?

   Radera
 6. Jag tycker det visar på god krisinsikt och ledning att stoppa utdelningen när sådan osäkerhet råder. Ett bolags främsta uppgift kan aldrig tillåtas bli att ständigt dela ut pengar oavsett förutsättningar. För utdelning är enbart ett av alternativen i god kapitalallokering. Finns det bättre så ska ledningen ta ett annat beslut anser jag. Det gäller att stå stark när krisen bedarrar, det gynnar alla ägarna mest.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Indragen utdelning sprider sig som ringar på vattnet och jag anser det är ett otyg att slopa utdelningen generllt i bolag som inte begär några statliga hjälpinsatser.Dessa skall inte dras med i detta förfarande.Men det är ju Bolunds påhitt då han hatar aktieägare.Vi har ju riskerat våra pengar på börsen och får nu ingen kompensation för detta,men det är väl så att bolagen inte vågar gå mot strömmen och behålla utdelningen med risk att få en hatstorm över sig.Utdelnigspengar är ju en del i att smörja dom ekonomiska hjulen via konsumtion och reinvesteringar

  SvaraRadera
 8. INDU C har en fin portfölj. Hoppas det blir rea på den snart:) Minns när den kunde köpas för 45kr 2008, kan vi få den under 70-80kr så skulle det smaka.

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...