Akelius D fortfarande attraktiv


Jag köpte inte Akelius D när den noterades utan väntade istället. Som jag skrivit om tidigare så var det bla pga att jag tyckte den var lite för dyr och för att den inte skulle börja pynta utdelning förrän nu till sommaren.

Priset jag tycker är okej på Akelius D sett till bla nuvarande ränteläge är 1,65 euro vilket innebär ungefär 6 procent direktavkastning. Det är en klart rimlig avkastning sett till bolagets stadiga intäkter från hyreslägenheter i städer som Berlin, Washington, New York. I coronakrisen gick kursen under 1,65 euro och mer där till. Jag började köpa så smått på 1,62 och har tankat på mig så att jag nu äger en rejäl slurk Akelius D.

Kursen har repat sig från bottennotering och handlas nu i 1,55 euro. Det är fortsatt ett bra pris i mina ögon. Direktavkastningen är på den kursen cirka 6,4 procent.

Preffar och D-aktier har repat sig ganska bra efter den värsta nedgången. Investerare har insett att det var drastiskt att sälja ned dem såpass kraftigt och tar sig nu tillbaka till dessa placeringar.

Upp till 1,65 euro köper jag Akelius D men jag har nu såpass många att jag lutar åt att vara nöjd här. Akelius D väger 8,5 procent i min portfölj nu. I maj kommer den första utdelningen på den här aktien och sedan rullar det på varje kvartal. X-datum för utdelningen är 4 maj vilket betyder att det är nu på torsdag den 30 april som är sista dagen för handel inklusive rätt till utdelning. Kvartalsutdelningen är 0,025 euro. Akelius hade tidigare en preferensaktie och den var mitt största innehav med en vikt kring 14 procent av portföljen. Jag tar det lite försiktigare med den här D-aktien då den handlas i euro. Det innebär en valutarisk. Euron kan stiga och det är ju trevligt men den kan också backa och då blir värdet i svenska kronor mindre. Framförallt blir utdelningen mindre i svenska kronor. Det är ju jobbigt för mig som lever på utdelningen. Därför väljer jag att hålla nere sådan exponering i utländsk valuta, för att utdelningarna i svenska kronor inte skall tillåtas att svaja så mycket.

En sådan här D-aktie är ingen vanlig aktie utan är likt preferensaktier mer åt en ränteplacering. Utdelningen blir aldrig högre och därför finns det ett tak på aktiekursen som inte stiger oavsett hur bra rapporter bolaget presterar. Aktiekursen får sitt värde genom att investerare ser till risken i bolaget och vad den riskfria räntan är. Läs mitt inlägg om hur sådana här aktier fungerar.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko,
  Håller fullständigt med dig att Akelius är ett riktigt bra bolag. Fråga mig inte varför men har fått känslan att Roger oavsett historia verkar vara en person att lita på.

  Tänker tex på Balder som löste in sina preffar dagens före x-datum och aktieägarna blev blåsta på just denna utdelning. De hade absolut sin lagliga rätt att göra det men kändes ändå lite ruttet.

  När Akelius gjorde det betalade man upplupen utdelning dvs inlösen 345:- + 2,50:-/aktie i upplupen utdelning.

  Jag var med från start och har fyllt på lite under resan gång men ska ha ett gäng till innan jag är nöjd.

  Förresten, såg du sossebyggnads bolagets rapport idag? Den var riktigt bra och jag behöll dom jag fick efter uppköpet av Hemfosa. Att B aktien går upp c:a 5% är inte konstigt men att D aktien går upp mer tycker jag är märkligt? Fundering kring varför?

  Ha en underbar dag.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja jag ha stort förtroende för Roger Akelius. Han har fått dålig publicitet i alla år i svensk media men det är oförtjänt. Han blev kallad skattefuskare när han lärde svenska folket om avdrag osv.

   Ja SBB verkar tuffa på. Det är bra fastigheter de äger och det kan nog bli bra i slutändan det där. Jag var lockad att klippa till på D-aktien nu i coronakrisen men jag stod fast vid min syn på bolagets ledning. Jag saknar förtroende för dem efter att de hotade med avnotering av preffen om man inte accepterade utbyte mot D-aktien.

   Vissa preffar har en skrivelse om hur de hanterar inlösenbelopp mellan två utdelningar. Balder hade det ej medan Akelius hade det. Reko att vara tydlig från start likt Akelius. Balder agerade som man kan förvänta sig, helt enligt de regler som de hade för sin preff.

   Det är utan tvekan snyggast att ha det tydligt i reglerna från start.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Nått mer Preff eller D aktie du tycker är attraktiv på dessa nivåer? gärna utan allt för mycket risk. god riskreward

  SvaraRadera
 3. Finns de fler Preffar eller D aktier du finner attraktiva på dessa nivåer? Hög risk reward, låg risk hyfsad utdelning

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker att Sagax D är nice här strax under 29 kronor. De har en god riskspridning geografiskt och över olika hyresgäster. De lyckas stadigt att ta fram värden i beståndet. Ett sund bolag med en rimligt prisad D-aktie. Jag äger en rejäl slurk av den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. D aktien bättre än pressen?

   Radera
  3. Hej igen,
   Ja absolut. Det är väldigt stor prisskillnad på Sagax preferensaktie och Sagax D-aktie. Avkastningen blir rejält högre i Sagax D.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko..köper man Akelius på en Isk? Med vänlig hälsning Pj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp. Akelius är ett svenskt bolag och funkar utmärkt på ett ISK. Man kan lura sig själv av att den handlas i Euro och bli orolig att det dras utländsk källskatt men det har inte med valutan att göra utan som sagt med vart bolaget hör hemma rent skattemässigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Generellt sett lite sämre villkor i d-aktier än preffar....men d-aktier kan väl inte lösas in hur som helst om bolaget hittar billigare finansiering. Det bör vara en fördel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja så kan man säga. En D-aktie saknar just preferens vid bolagets upplösning eller obestånd. Preferensaktien är dock bara steget före stanaktierna och således ändå näst sist i kön. Men en skillnad ändå.

   Näe precis D-aktierna har inget inlösenförfarande som kan poppa upp när man minst önskar det. Det är ganska nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Om inte invånarna i storstäderna kan betala sina hyror p g a arbetslöshet skapad av Coronakrisen kan Akelius få det jobbigt. Dessutom får de kritik för att sina renoveringar med hyreshöjningar inte ör motiverade. De t o m hanterar hyresgäster dåligt enligt tidningsuppgifter.

  SvaraRadera
 8. Preffar har väl hängslen i form av kompensation vid inställd utdelning. Har D-aktier denna funktion?

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...