Coronaraset på börsen fortsatte


Den senaste veckan har börsen (OMXS30) backat över 11 procent i spåren av Coronavirusets framfart och oro för hur det skall påverka världsekonomin framöver. Det är en saftig nedgång på så kort tid, 11 procent på en vecka. Att kalla det för ett ras tycker jag är helt okej. Termen missbrukas och används vid nedgångar på ett par procent. Det är ju ingenting. 11 procent är något.

I Kina står fabriker still, butiker är stängda och det är klart att det får stora effekter på ekonomin i  landet men även globalt eftersom Kina är en så stor del av världsekonomin. Hur det skall utvecklas på lite sikt återstår att se men de senaste dagarna har det rapporterats om bolag som i olika grad återgår till verksamheten.

Nedgången på börsen de senaste dagarna är marknadens sätt att prisa in någon sorts framtida scenario. Antaganden om hur bolagens vinster påverkas i närtid.

Många bolag påverkas på kort sikt men i det långa loppet förändras ingenting. Jag investerar på lång sikt och oroar mig inte värst för sådana här händelser. Om något så har det resulterat i att jag kan köpa bolag med goda framtidsutsikter till lägre pris.

Men tänk om det backar mer imorgon då?!
Ja den där och liknande kommentarer får jag ofta i sådana här situationer. Handen på hjärtat så tycker jag den är lite knasig. Som om man skulle kunna veta hur och när börsen rör sig. Det väcker även frågan; vad är rädslan? Eller vad är syftet? Alltså, ställer sig folk den frågan för de tänker sig att de skall köpa precis när den lägsta nivån inträffar och sedan bara luta sig tillbaka och se på när den där aktiebönstjälken växer hela vägen upp i stratosfären? Ja det är nog vad folk tror. Det är delvis den uppfattningen ja fått från de många tillfällen folk frågat mig på detta vis.

Om börsen skall backa mer imorgon eller någon annan dag vet jag ingenting om. Jag känner mig trygg i att mina bra bolag kommer prestera högre vinster i framtiden och de köp jag gör är till priser jag tycker är rimliga. Jag söker alltså inte efter de mest fantastiska superköplägena. Näe jag betalar ett rimligt pris för bra bolag.

Under veckan som gått har jag köpt fler aktier varje dag, även i fredags. Jag fick köpt följande i fredags:

Investor A för 470 kr st.
Xact Högutdelande för 122 kr st.
Peab för 92,9 kr st.

I veckan har det blivit flera köp i Bonava och Investor medan det i Peab bara blivit ett enda köp; det jag gjorde i fredags. Jag har även gjort ett köp i Industrivärden. Dessa köp har jag redan skrivit om men nämner dem som en sorts recap på veckan.

Imorgon måndag är det en ny börsdag och vad den skall bjuda på får vi se. Jag köper gärna mer framöver om börsen backar. Funderar du på när du skall pricka in det där ultimata köpläget vill jag mana till omtanke. Fokusera på att äga bra bolag och att köpa dem till rimligt pris. Tycker du priset är rimligt idag så slå till då. Det kan bli både dyrare och billigare imorgon men det vet du ingenting om.

11 kommentarer:

  1. Meningen innan skriver du att du köpte Investor A, Peab och Xact i fredags medans i nästa mening skriver du att du endast köpte Peab i fredags..Var det fiktiva köp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Man skulle kunna tolka det så men det går också att tolka på ett sätt så det inte blir knas. Jag har gjort flera köp i bla Investor men Peab har jag bara köpt vid ett tillfälle; i fredags.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag har uppdaterat nu så det blir mer begripligt :)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Man kan onekligen fynda. Ett bolag jag sneglat på som hade 40% uppsida baserat på riktkurser hade en nedgång på ca 40% nu i veckan.
    Passade på att köpa in mig lite.

    SvaraRadera
  3. Helt enig i dina resonemang.

    "Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked." - Warren Buffett

    Läser allt fler som ska paniksälja på måndag som tidigare har förespråkat långsiktighet, det är nu man läser av vilka som endast hade tomma ord och vilka som har den strategin på riktigt. Jag fortsätter liksom du köpa fina bolag kontinuerligt. Pengar jag behöver inom 2-3 år har jag inte nära börsen.

    SvaraRadera
  4. Varför ens lyssna på någon annans spådomar om upp- eller nedgång. Finns folk år 2020 som alltjämt tror på Löparns siande. Förmodligen samma folk som loggar in med sitt bankid när någon ringer från "banken" och säger åt dom att göra det.

    SvaraRadera
  5. Som vanligt väldigt sunt resonemang och jag tycker att det är bra att kända profiler i investerarekollektivet lugnar nybörjarna. Som du skrivit tidigare så älskar vi att sälja billigt och köpa dyrt. :)

    SvaraRadera
  6. Dom flesta som läser/skriver på denna sidan vet nog att aktiekursen mestadels styrs av efterfrågan - tillgången. Folk säljer mycket och priset sjunker. När nedgången vänder köper folket och priset stiger. Det är först företagens Q-rapporter som visar att hur aktiekursen egentligen borde vara. Ytterst sällan händer det att företagen går under när det uppstår nedgång/ras på börsen. Ser vi på index, t ex. OMXSGI under en lång period, som omfattar ett antal nedgångar, så ser vi att börsen alltid kommer tillbaka och t o m går förbi sin tidigare nivå. Så även denna gången. Varför då kliva ur båten mitt på ett stormande hav? Försök sitta still i båten och vänta till du har lyckats att ta dig till en brygga. Då blir du inte våt om fötterna.

    SvaraRadera
  7. Investor är bra men just nu känns ABB o ATCO lite för dyra egentligen. Hur känner du för det egentligen Petrusko? Stor rabatt i Investor just nu men håller värderingen funderar jag på mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Atlas Copco är alltid dyr medan ABB tycker jag inte ser värst dyr ut nu om jag tittar på den. Finner den snarare attraktiv. Man kan gräva/analysera hur djupt man vill i ett investmentbolag men en mycket bra grundsyn är att se till att de äger bra bolag. Bra bolag på lång sikt tenderar att bli en hit.

      Beträffande värdering så går ju den upp och ned över tid i alla bolag på börsen. En sak som varit mer eller mindre konstant dock är att Investor presterar bättre än börsen. Man har kunnat köpa Investor när som helst och alltid fått en bättre avkastning än börsen på några års sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Bra skrivet! Håller med till 110%.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...